Как да отслабнем с шоколад?

Как да отслабнем с шоколад? | Диана

Когато си мислим за диета обикновено не си представяме фигурирането шоколад сред позволените продукти, но от едно малко проучване категорично става ясно, че можем да отслабнем консумирайки това сладко изкушение…

В International Archives of Medicine пише, че с пълния с антиоксиданти шоколад може да се вталим и дори да постигнем този процес по-бързо. А ние от опит знаем, че да хапваш шоколад е повече от приятно, което означава, че можем да отслабваме с настроение и усмивка на лице.

Черният шоколад не само не допринася за покачване на холестерола, виновен за широката ни талия и плаките в артериите, а даже напротив. Черният шоколад по принцип е с по-ниско съдържание на животински мазнини, което го прави и по-полезен от млечния. Флавоноидите, които получаваме заради високото му съдържание на какао обаче допринасят за нещо повече – според експертите те дори намалят на лошия холестерол и кръвно налягане.

Полезният ефект от хапването на шоколад не идва само от удоволствието, което изпитваме при усещане на вкуса му в устата си. Същите флавоноиди повишават нивата на серотонина и ендорфините, което играе ролята на живителен освежаващ душ за мозъчните клетки. Но и това е известно.

От настоящото изследване на Института по диетично хранене и здраве в Майнц, Германия,  става ясно, че в шоколада се намира коктейл от биоактивни съставки, които ускоряват отслабването. Екипът констатира това при наблюдението на три групи доброволци, едната от които е на нисковъглехидратна диета, другата е на същия режим, но в менюто им присъства 42 грама 80-процентов шоколад дневно и естествено, третата е контролна. След три седмици изследователите буквално не повярвали на очите си при отчитането на резултатите – оказало се, че с 10% повече от групата на бедно на въглехидрати хранене са отслабнали тези похапвали по парченце от черното какаово изкушение!

Дотук ползите от шоколада обаче не свършвали за тази група щастливци. Те освен това се радвали на по-пълноценен сън и други показатели за добро качество на живот. При тях били и доказано по-ниски стойностите на холестерол в кръвта.

Учените все още не са наясно с механизмите, по които съставките на какаото действат, за да се получи този ефект на отслабване. Според водещия изследовател Йоханес Боханон това би могло да е някакъв фин механизъм, свързан със системата на възнаграждение в мозъка или пък се касае само до обмяната на веществата.

Така че напук на останалите съвети за отслабване доставяйте си хапки удоволствие с черен шоколад с над 80% съдържание на какао докато сте на нисковъглехидратия режим и чакайте. Трябват ви само 2 седмици, за да сравните резултатите с невярващите!

Източник: www.puls.bg