Чай от банан при безсъние

Чай от банан при безсъние | Диана

Кой ли не обича банан?! А знаете ли, че чая от този вкусен и ароматен плод гони безсънието?

Банана е един от любимите плодове както на малчуганите, така и на много възрастни. Както знаем всеки пресен плод носи ползи за здравето, а банани има целогодишно на пазара ни. Освен, че са здравословни, те се славят и с това, че са доста насищаща храна. Богати източници са на калий, фибри, Витамините С, В6, А, фолиева киселина и манган. Съдържат още селен, Витамин Е, мед, калций, желязо, цинк и магнезий, макар и в по-минимални количества. Като цяло за добрия сън помагат минералите магнезий и калий. Те се грижат за „отпускането” на всеки мускул по тялото, помагат за релаксацията и за подобряването на пълноценния сън.

Безсъние

Безсънието е състояние, при което има нарушения на съня. За такова състояние се смята, че настъпва, когато не се спи пълноценно поне 8 часа. Има няколко вида безсъние, като едното от тях се нарича вторично. Счита се, че този тип е следствие от други здравословни проблеми. Вторичното безсъние може да бъде „предизвикано” от сърдечни или белодробни болести, повишена функция на щитовидната жлеза, киселини, удар, артрит, главоболие, астма, депресия, прием на лекарства, алкохол или прекаляване с тютюнопушенето. Първичното безсъние не се предизвиква от заболяване или другите изброени причини. То се описва, като разстройство, което е с минимална продължителност най-малко 30 дена. Причините за него могат да бъдат натоварени работни дни, пътувания, стрес и други. Симптомите, които се проявяват при безсъние са често събуждане през нощта, което води до чувство на умора през целия ден, сънливост, проблеми с фокусирането, тревожност, лесна и бърза раздразнителност и други.

Чай от банани при безсъние

Първата и може би една от най-важните стъпки при направата на чая от банани е тяхното старателно измиване. После с остър нож се срязват краищата им, на два банана. После нарязвате бананите на парченца с големина около 5 сантиметра, но заедно с кората ( не се обелват). Сипете в тенджера 500 милилитра вода и сложете нарязаните плодове вътре. Варете бананите 10 минутки. Прецеждате и прибавяте чаена лъжичка канела към чая (може и да пропуснете канелата, въпрос на вкус). Чаят се пие поне час преди да си легнете.

Източник: Bilka.info