Страдате ли от натрапчиви мисли?

Какви са признаците на обсесивно разстройство?

Срещали ли сте хора, които непрекъснато си мият ръцете, бършат всеки предмет, до който се докоснат, мразят тълпи, не понасят претъпкани пространства, минават всеки ден по едни и същи маршрути и искат да контролират всичко и всички?

Обсесивно – компулсивното разстройство е тревожно разстройство, при което хората имат повтарящи се, нежелани мисли, идеи или усещания, които ги карат да се чувстват принудени да извършват определени повтарящи се действия.

Американската психиатрична асоциация обобщава симптомите и различните прояви на обсесивните разстройства.

Мании

Обсебванията са повтарящи се и постоянни мисли, импулси или образи, които причиняват изтощителни емоции, като тревожност или отвращение. Много хора с обсесивно-компулсивно разстройство признават, че мислите, импулсите или изображенията са продукт на ума им и са прекомерни или неразумни. И все пак тези натрапчиви мисли не могат да бъдат обяснени чрез логика или разсъждение. Повечето хора се опитват да пренебрегнат или да потиснат подобна натрапчивост или да я компенсират с някаква друга мисъл или действие. Типичните обсесии включват прекомерна загриженост за заразяване или вреда, необходимост от симетрия, прецизност или забранени сексуални, или религиозни мисли.

Заблудите

Заблудите са повтарящо се поведение или мисли, които човек изпитва необходимост да изпълнява. В най-тежките случаи постоянното повторение на определени ритуали може да запълни деня и нормалното изпълнение на ежедневните задачи е невъзможно. „Усъвършенстването на страданията“, които тези ритуали причиняват, в крайна сметка задълбочава проблема.

Някои примери за видове разтройства :

Почистването премахва страха от зараза, свързана с микроорганизми или химикали. Такива хора прекарват много часове в миене или почистване.

Повтарянето разсейва безпокойството. Някои хора изговарят име или фраза или повтарят поведение по няколко пъти. Те знаят, че тези повторения всъщност няма да ги предпазят от нараняване, но вярват, че ако не повтарят действие или фраза ще предизвикат нещастието да се случи.

Проверката (по няколко пъти) дали са заключили вратата, изгасили печката, ютията и пр. – ритуал за проверка. Някои хора многократно проследяват маршрутите, по които са шофирали, за да са сигурни, че не са ударили никого.

Подреждане за намаляване на дискомфорта. Някои хора обичат да поставят предмети, като книгите например, в определен ред или да подреждат домакинските артикули по симетричен начин.

Някои хора тихо се молят или повтарят едни и същи фрази, за да намалят безпокойството или да предотвратят ужасно бъдещо събитие.

„Алън, 22-годишен мъж, дойде в Клиниката за психично здраве за лечение на тревожност. Работил е на пълен работен ден, като портиер и се занимавал с много малко дейности извън работното място. Когато дойде, Алън каза, че се притеснява да не се зарази с болести като ХИВ. Усещайки силната миризма на дезинфектант, специалистът пита Алън – дали има някакво специално поведение при почистване, свързано със загрижеността му да не се зарази с нелечима инфекциозна болест. Алън отговаря, че избягва да докосва почти всичко извън дома си. Той споделя, че ако дори се доближи до неща, за които смята, че може да са били в контакт с вируса, трябва да мие ръцете си много пъти с белина. Той измива ръцете си до 30 пъти на ден, прекарвайки часове в тази рутина. Пазаруването на хранителни стоки и пътуването в метрото бяха истинско изпитание и той почти се беше отказал да ходи на социални събития или да се занимава с романтични взаимоотношения.

На въпроса дали има други притеснения, Алън каза, че е притеснен от внезапно изскачащи картини в съзнанието му, като например, че се бие с някой. Той смята, че може под въздействието на тези картини и мисли да обиди съседите си. За да облекчи безпокойството, причинено от тези мисли, той често повтаря проведените разговори в съзнанието си, записва това, което казва, и често се извинява от страх, че може е обидил някой. Когато се къпел, той се уверявал, че водата във ваната достига само определено ниво. Страхувал се, че ако не внимава, ще наводни съседите си.

Алън използваше ръкавици на работа, а повечето си свободно време прекарваше у дома. Макар да се наслаждаваше на компанията на другите, страхът от това, че трябваше да се докосне до нещо, беше по-силен. Да се храни или да бъде в дома на друг човек за него беше непосилно. Знаеше, че страховете и стремежите му са “доста налудничави”, но чувстваше, че са извън неговия контрол.

Прекомерното миене на ръцете дори подлежи на проверка от негова страна чрез водене на дневници, сдържащи брой измивания по часове, повтарящи се фрази (често изясняване какво е казал) и натрапливи мисли (предварителни разговори проведени в съзнанието му).

Алън беше диагностициран с обсесивно-компулсивно разстройство. Той имаше много обсесии, освен свързаните със заразяване, агресии (натрапчив образ, желание да удари на някого) и симетрия (точност в нивото на водата при почистване). Алън прекарваше часове в режима на обсесия и избягваше да напуска дома си“, дават пример от Американската психиатрична асоциация.

Лечение

Едно от ефективните лечения е вид когнитивно-поведенческа терапия. По време на лечебните сесии пациентите са изложени на ситуации, които създават тревожност и предизвикват натрапчиво поведение или умствени ритуали. Чрез този метод пациентите се научават да намаляват и след това да спрат ритуалите, които влияят на живота им. Те откриват, че безпокойството, произтичащо от техните мании, намалява без да проявяват ритуално поведение. Тази техника работи добре при пациенти, чиито принуди се фокусират върху ситуации, които лесно могат да бъдат възстановени. За пациентите, които се занимават с натрапчиви ритуали, защото се страхуват от катастрофални събития, които не могат да бъдат повторно създадени, терапията разчита на представяне на ситуации, предизвикващи подобно безпокойство.

Когнитивно-поведенческата терапия може да помогне на много пациенти да намалят съществено симптомите си на обсесивно разстройство. Лечението обаче работи само ако пациентите се придържат към процедурите. Но някои пациенти отказват да участват в когнитивно-поведенческа терапия заради тревожността, която тя включва. В такива случаи се прилага лечение с лекарства.

Самопомощ

Поддържането на здравословен начин на живот, осъзнаването на симптомите на тревожност, и предприемането на действия срещу, може да помогне за справяне с такъв тип разстройства. Също така, използването на основни техники за релаксация, като медитация, йога, визуализация и масаж, може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството, причинени от обсесивно-компулсивното разстройство.

Източник: https://www.streetwatch.bg