10 мистериозни психически заболявания

Казват, че всеки четвърти човек на планетата страда от психическо заболяване. Именно поради тази причина решихме да разгледаме най-необичайните от тях, за да докажем колко мистериозен е всъщност човешкият мозък.

Синдромът Квазимодо

Огледалната наркомания понякога се превръща в синдром на Квазимодо – болест, която се характеризира с хроническо недоволство от себе си. Човек започва да се смята за грозен и непрестанно си прави пластични операции, за да коригира недостатъците, които смята, че има. Повечето от болните не са доволни от резултатите на интервенциите и се подлагат на нови и нови. Ако състоянието се влоши, може да прерасне и в дисморфофобия – заболяване, което се изразява с невротичен страх от физическите недостатъци, повече от които всъщност не са реални, а мними. Изследване на бразилски учени от университета в Сао Пауло сочи, че 14% от населението на земята страда от тази болест.

Еротомания

Хората, страдащи от еротомания, са убедени, че някой е влюбен в тях (обикновено става дума за човек с много по-висок социален статус, например звезда). Тези конкретни пациенти са сигурни, че въображаемите им обожатели демонстрират привързаността си към тях чрез специални жестове, тайни сигнали, телепатия или кодирани съобщения в медиите. Трудно е да се преодолее това заболяване – дори и ако предполагаемият обожател заяви директно „не“. Пациент с еротомания ще интерпретира това като част от стратегията, според която връзката трябва да се скрие от обществото.

Синдром на Капграс

Синдромът на Капграс, наричан още синдром или заблуда на двойниците е състояние, при което засегнатия смята, че един или повече от близките му са заменени с непознати двойници, като той отказва да приеме повече тези хора за свои близки, опитва се да ги прогони и дори в повечето случаи се обръща към полицията. Това състояние засяга най-често жени, като в някои случаи засегнатите на моменти губят усещане за собствената си идентичност, като това става най-вече, когато се погледнат в огледалото.

Това заболяване често върви ръка за ръка с шизофренията.

Синдром на Фреголи

В този случай пациентите вярват, че всички хора, които срещат, са едни и същи. Те просто носят маски и се преобличат постоянно.

Синдромът е описан за първи път през 1927 г. – по онова време едно момиче е било убедено, че е преследвано от двама актьори от театъра, който е посещавала. Те приемали формата на хора, които е познавала или срещала.

Синдромът на Адел

Синдромът на Адел се характеризира с вceпoглъщaщaтa, cтpacтнa, нo, зa cъжaлeниe, и нecпoдeлeнa любoв. Наскоро лекарите го разпознаха като психично заболяване, което може да застраши сериозно здравето и живота на човека. Те дори го сравниха с хазарта, алкохолизма и клептоманията.

Симптомите на това заболяване напомнят това на тежката депресия, но могат да бъдат много по-опасни. Преследване на обекта на желанията, самозаблуда, измамни надежди, доброволна саможертва, игнориране на съветите на приятелите, безразсъдни действия и загуба на интерес към всичко останало.

Синдромът е кръстен на Адел Юго – дъщерята на френския писател Виктор Юго, която се влюбва окончателно и безвъзвратно в английския офицер Алберт Пинсън. Направен е филм за нейната история.

Криптомензия

При това специфично психическо заболяване човек не може да си спомни дали дадено събитие наистина се е случило, или е било просто сън или измислица. Например – пациентът не може да каже със сигурност дали той е написал дадено стихотворение или го е прочел някъде преди това. С други думи – източникът на информация е тотално забравен. Човекът не може да определи дали дадена идея му принадлежи или е на някой друг.

Синдромът често върви ръка за ръка с жамевю (обратното на дежавю) състояние, при което човек изпада във временна неспособност да разпознае лица, места и ситуации и те му изглеждат непознати за известно време.

Синдромът на Алиса в страната на чудесата 

Той е известен също и като синдром на Tод  или синдром на лилипутските халюцинации. Определя се като специфично психично неврологично заболяване, което засяга човешкото възприятие.

Страдащите могат да изпитват влияние на микропсия, макропсия и други проблеми във възприятията. Временното състояние, често е свързано с мигрена, мозъчни тумори, но често може да се свърже и с първите признаци на вируса на Epstein-Barr. Доклади показват, че симптомите на заболяването са често срещани в детството, много хора страдат от тях в юношеските си години. Оказва се, че усещания, подобни на синдрома на Алиса в страната на чудесата могат да се усетят в началните фази на съня. Счита се, че болестта се причинява от необичайна електрическа активност вследствие на ненормален приток на кръв в частите на мозъка, отговорни за обработването на визуалното възприятие.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство, наричано също ананкастно разстройство е разстройство свързано с тревожността и е характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността. Съществуват икономически загуби, защото отнемат много от времето на болния.

ОКР е четвъртата най-разпространена болест. Тази диагноза се поставя също толкова често, колкото и диагноза за диабет и астма. В САЩ един на всеки 50 възрастни има това психическо разстройство.

Парафрения

Парафренията е комбинация от параноидни самозаблуди и мания за величие. Налудничавите идеи на пациентите често вървят ръка за ръка с псевдо-халюцинации и „лъжливи спомени“. Болните се възприемат като владетели на света, приписват си безсмъртие, божествен произход, твърдят, че са написали литературни шедьоври под тези псевдоними и т.н. Подобни хора са изключително арогантни и мистериозни.

Множествено личностно разстройство

В този случай личността на пациента се разделя на множество отделни личности, като всяка една от тях може да има различен пол, възраст, националност, темперамент, умствени способности, гледни точки за света или дори заболявания.

Диcoциaтивнoтo личнocтнo paзcтpoйcтвo (нapичaнo oщe мнoжecтвeнo личнocтно paзcтpoйcтвo) ce cчитa зa peзyлтaт oт cepиoзнa тpaвмa в дeтcтвoтo, нaпpимep пoвтapящo ce физичecкo, пcиxичecкo или ceкcyaлнo нacилиe. В този случай детето започва да приема, че това, което му се е случило, всъщност се е случило на някой друг човек.

Най-поразителната история за подобно разстройство е свързана с изнасилвача Били Милигън, който е бил арестуван в края на 70-те години на миналия век в САЩ. Оказва се, че цели 24 души са живеели в главата му.

инфо: obekti.bg