ПСИХОСОМАТИКА – алармата на тялото ни , или как тялото КРЕЩИ , онова , което устата МЪЛЧИ .

Макар и самият термин «психосоматика» скоро да става на 200 години (използван е за пръв път от немския лекар Хайнрот), до този момент се тълкува различно.

Направление, което се занимава с влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Тук медицината и психологията се преплитат . Нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания и все повече хора в днешно време са отворени за това прозрение и осъзнатост . Склонни са да допуснат взаимовръзката между физическо страдание и емоционално такова ,свързано с оплаквания и симптоми, които не могат да се обяснят чрез никакви медицински изследвания или тестове . Тези „болести „ нямат обяснение как се са се появили . Психосоматиката също е термин, който в широкия си смисъл се отнася до връзката психика и тяло.

Древните медицини като индийска, китайска, японска, индианска и други,винаги са разглеждали при лечение и тяло и душата. Никоя от тях не е пренебрегвала едното за сметка на другото и е имало защо. Докато съвременната, класическа медицина, третира човешкото тяло като една машина със сменяеми части . Тя разглежда органите ни като някакви съвсем отделни части на тази машина. Но човек не е болен, защото му липсват някакви химикали в тялото и чрез лекарства може това да се компенсира .

Човек също не е болен, защото някой орган му е излишен и след като се извади или среже , това ще разреши проблема. Човек е болен, защото е страдал, първо на чисто психично ниво. Заболяла му е душата, погребал е емоциите си, игнорирал е съобщенията на тялото си. Замръзнал е, но не поради ниски температури . Сковал се е душевно.

Медицинските проблеми са многоизмерни и са неделимо свързани с чувства и емоции като гняв, тревожност, безпокойство , песимизъм, отчаяние, разочарование, обида, страх, тъга … Всъщност всичките ни физически заболявания в един или друг аспект, са продукт, в по- малка или по- голяма степен на тези негативни изживявания. Чувства и емоции заровени живи никога не умират. Или, както е казал Емил Зола, “Когато погребеш истината, тя започва да расте. Придобива такива размери, че когато излезе на бял свят, помита всичко след себе си”. В случая, душевната истина.

Тялото се разболява, защото не може повече да понесе нещо или някаква душевна болка. Естествено, допринасят и други фактори като с какво се храним, какво пием, пушим ли или не. Но не са единствените. Защото ако злоупотребяваме с горните, то може да е поради това , че не обичаме достатъчно себе си и тялото си, за това го тъпчем, буквално и преносно с каквото ни попадне. А стигаме дотам защото се опитваме да избягаме от някаква душевна болка .

Всяка болест е сигнал и вик за помощ, че нещо не е наред, че трябва да се вземат спешни мерки за промяна в начина на живот, в това как приемаме света , себе си и другите , около нас . Или както казва Виктор Франкъл ” Когато не можем да променим една ситуация, то тогава сме предизвикани да променим себе си”.

Понякога човек научава как психиката влияе на тялото по “трудният начин”- тоест – буквално . Хората се лутат години по болници и медицински консултации докато разберат , че “соматизират”. И в един момент разбират ,че физическите заболявания и симптоми са имали ПОСЛАНИЕ . Задействала се алармата , която да заяви категорично ,че „ ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ !“ Ако не изпуснем парата при толкова много атмосфери психичен товар – просто ще се взривим . Дори и да успеем да се излекуваме с традиционните медикаменти ,докато не открием дълбочинната причина в нас самите заболяването просто ще се трансформира в друго такова .

За да започне възстановителен процес са нужни не само диети, хапчета и операции, а и разбиране на това откъде започва всичко. Разчитане на посланието , което ни отправя собственото ни тяло .
Това разбира се не означава , че трябва да прекъснем животоспасяваща медикаментозна терапия ,хемодиализа или други подобни манипулации на мига.

Важно е да се разбере , че при едно физическо заболяване работата върху тяло и психика едновременно може да има мощен оздравяващ ефект със сила понякога 1000 пъти над тази, ако просто приемаме медикаменти и разчитаме само на тях. Да не говорим, че всички медикаменти имат странични ефекти, които водят до нови оплаквания и симптоми.

Психотерапията се основава на максимата „Здрав дух, здраво тяло“. Работата на психотерапевта не е единствено с тежките психични разстройства. Напротив – той може да бъде полезен при справянето с широк кръг проблеми от различни сфери – и е помагаща точно при психосоматични прояви , когато чувствате физическо неразположение, за което няма ясна медицинска причина и много други.

Източник: https://dnevniknapsihoterapevta.wordpress.com