За болестите на душата

Как се разболяват психика и тяло?

Психосоматика и “Светата Троица”: психика, душа и тяло.

Чувства и емоции, заровени живи никога не умират…и водят понякога до чисто физически симптоми  и заболявания. Ето как:

Определение: Психосоматика (на физическо заболяване) се отнася до термин характеризиращ причинено или влошено заболяване от чисто психични фактори като вътрешни емоционални конфликти или стрес. Това са всички болести, които неизменно обединяват психика и тяло. Тези болести и симптоми, които не могат да се обяснят по никакъв медицински път (т.е. боли ме/страдам, но изследванията показват, че всичко е наред). Това са също онези болести, които имат неизяснен произход или за които медицината и науката нямат обяснение как се са се появили (ще дам списък по- долу). Психосоматиката също е термин, който в широкия си смисъл се отнася до връзката психика и тяло.

Всички по- стари медицини като индийска, китайска, японска, индианска и всякакви други, датиращи от векове, винаги са разглеждали при лечение това, което аз наричам “Светата троица”: тяло, психика и душа. Никоя от тях не си е позволявала да ощетява едното за сметка на другото и е имало защо. Поради тази причина, никога не съм могла да разбера съвременната, класическа медицина, която третира човешкото тяло като една проста кола, като една машина на която частите могат просто да се заменят или поправят. И за съжаление, продължава да разглежда органите ни като някакви съвсем отделни части на тази машина. Но човек не е болен, защото му липсват известни химикали в тялото и чрез лекарсва може това да се компенсира и той, видиш ли, ще оздравее като си ги добави. Човек също не е болен, защото някой орган му е излишен и след като се извади или среже (обикновено чрез операция, не говоря за зъб), това ще разреши проблема. Човек е болен, защото е страдал, първо на чисто психично ниво. Заболяла му е душата, погребал е емоциите си, игнорирал е съобщенията на тялото си, спрял е да се движи. Замръзнал е, но не от студ. Замръзнал е енергийно.

Може да звучи странно, но психосоматиката не е нещо ново или модерно понятие. Тя води началото си още от ислямските средновековни традиции (934): персийският психолог и физиолог Абу Заид ал-Балкхи и Хали Абаз разработват най- ранното разбиране за психосоматична болест и за това как психика и физиология могат взаимно да си влияят. Те първи открили корелация между пациенти с болна психика и тяло и такива със здрава психика и тяло. Нов тласък на психосоматиката дава Франц Алекзандър (унгаро-американец), който през 1920 година пише първите си трудове за връзката тяло-психика. Той развива тъй наречената теорията за “аутопластичната адаптация”, според която, когато индивида се озове с стресираща ситуация, той може да реагира по един от двата начина:

 • аутопластична адаптация: обекта се опитва да променя себе си, т.е вътрешната среда.
 • алопластична адаптация: обекта се опитва да променя ситуацията, т.е външната среда.

Алекзандър не е сам,  Георг Гродек (1866- 1934),  Сандор Ференц и Вилхелм Райх също поддържат, пишат и творят в името на психосоматичната теория. Традицията продължава и до днес.

Аз вярвам и знам, че има връзка между емоционалната и психическата болка, в това че медицинските проблеми са многоизмерни и са неделимо свързани с чувства и емоции като гняв, тревожност, безпокойство, огорченост, песимизъм, отчаяние, непрощаване, разочарование, обида, страх, тъга и нещастие. Всъщност всичките ни физични заболявания, в един или друг аспект, са продукт, в по- малка или по- голяма степен на тези негативни изживявания. Чувства и емоции заровени живи никога не умират. Или, както е казал Емил Зола, “Когато погребеш истината, тя започва да расте. Придобива такива размери, че когато излезе на бял свят, помита всичко след себе си”. В случая, душевната истина.

Трудно ми е трудно да повярвам, че един повреден черен дроб, зле функциониращи бъбреци, язва, мигрена, високо кръвно или нефункциониращо добре сърце просто ей така са се счупили, в нашето иначе съвършено тяло (създадено изначално перфектно). Тялото се разболява, защото не  може повече да понесе нещо или някаква душевна болка (освен ако разбира се нямаме събитие като Ченобил, например).  Естествено, допринасят и други фактори като с какво се храним, какво пием, пушим ли или не. Но не са единствените. Защото ако злоупотребяваме с горните, то може да е поради една единствена причина: не обичаме достатъчно себе си и тялото си, за това го тъпчем, буквално и преносно с каквото ни попадне. change-ourselvesНо всяка болест е сигнал и вик за помощ, че нещо не е наред, че трябва да се вземат спешни мерки за промяна в начина на живот, във възгледите ни за света и за хората около нас,  ако щете..И , както казва Виктор Франкъл ” Когато не можем да променим една ситуация, то тогава сме предизвикани да променим себе си”. 

Психосоматиката може да се обърне с краката нагоре и се създава соматопсихика. Един човек с хронично бъбречно заболяване, например рано или късно се “депресира” от това, че е непрекъснато болен. Развива тревожност и безпокойство, които могат да прерастнат в по- сериозно психично заболяване. Друг, след тежък инфаркт, също може да изпадне в тежка депресия и да се предаде (и 90% от тези точно доказано умират в следващите 6 месеца). Ракът не е просто рак, автоимунните заболявания не са просто обърканата автоимунна система, а астмата и алергията винаги са били свръхактивна имунна система. Баланса е бил изгубен. Нещо дълбоко е наранено, за да се обърне тялото ни само срещу себе си. Кръгът се затваря. Човешката система рухва и не вижда изход, боледува физически и психически.

Аз научих как психиката ми влияе на тялото по “трудният начин”- т.е. не теоретично, а буквално минах през не един такъв опит. Аз съм от хората които “соматизират”. Трябваха ми години за да разбера, че някой от моите физични заболявания са имали, в общи линии, едно и също послание- само органа се сменяше. Дори и да успявах някак си да се излекувам с традиционните медицински средства, се появяваше ново заболяване- трансформираше се в нещо друго. Докато не разбрах посланието и не си научих урока.

За да се прекъсне порочния кръг психика-тяло-психика и да започне възстановителен процес са нужни не само диети, хапчета и операции, а и разбиране на това откъде започва всичко.

Аз не твърдя, че ако сте на хемодиализа, или химиотерапия трябва да я прекъснете, или да престанете да си вземате лекарствата. Това което казвам е, че при едно физическо заболяване работата върху тяло и психика едновременно може да има мощен оздравяващ ефект със сила понякога 1000 пъти над тази, ако вземате просто хапчета и разчитате само на тях. Да не говорим, че абсолютно всички медикаменти имат странични ефекти, които водят до нов комплект от оплаквания и симптоми.

Ето някои физични симптоми които често могат да се тълкуват по различен начин, но нека това да са насоки, а не “таро карти”:

 • проблеми с бъбреците- вероятно криза в двойката.
 • язва- дълго подтискан гняв или недоволство от някаква ситуация или човек.
 • високо кръвно налягане- подсъзнателно желание да избухнеш, но не можеш и не си позволяваш, невъзможност да се справяш със стрес.
 • автоимунни заболявания: невъзможност да се грижиш за себе си и да се обичаш, най- общо казано.
 • болки в кръста- страх от финансова нестабилност и т.н.

Но не се подвеждайте обаче и не се опитвайте да се самодиагностицирате- всичко е строго индивидуално и трябва да се чете в контекста на човека и неговата лична история, няма “рецепти” и “тълкувания”, които да се прилагат на всички по един и същи начин. И това могат да го правят единствено и само специалисти, които са обучени да “четат човека и неговите симптоми”.

Други болести, които трябва могат да се разглеждат в парадигмата на психосоматиката и при които психотерапията би могла да е от огромна помощ (някои са дадени с латинските им наименования, когато не съм сигурна как се изписват на български език). Ако съм допуснала грешка в изписването, моля да бъда извинена.

 • Болест на Адисън
 • Алопеция
 • Автоимунни заболявания на щитовидната жлеза: Базедова болест и Хашимото
 • Автоимунна уртикария
 • Celiac disease
 • Фибромиалгия; Хроничен синдром на отпадналост (fybromyalgia)
 • Болест на Chronh
 • Endometriosis
 • Dermatomyositis
 • Lupus
 • Псориазис
 • Реактивен артрит
 • Ревматоиден артрит
 • Атопична екзема
 • Sarcoidosis
 • Склеродерма
 • Диабет тип 1
 • Витилиго
 • Ulcerative collitis
 • Болки в гърба и кръста
 • Сексуални разтройства от всякакъв род и характер

и много други, известни и не толкова известни, които нямам място да изброя тук. Пълен списък с латинските им наименования, както и кратко обяснение на самото заболяване (на английски) може да намерите ТУК.

Списъкът може да продължи до безкрай. Но, както казва Хипократ „Всеки човек е уникален и това за което трябва да се погрижим е човека, а не неговата болест. По важно е да знаем какъв тип човек има дадено заболяване, отколкото какво заболяване има този човек”.

Вярно, бих казала аз. Нека се погрижим за първо за човека, за неговите чувства и емоции, нужди и потребности и тогава заболяването само ще си отиде…

Ако искате да разберете защо точно дадено заболяване е дошло във вашият живот и защо точно сега, както и как можете да си помогнете сами, вижте контактите по- долу:

Светла Банкова

психолог и псохотерапевт

Източник: http://bezproblemi.com

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: