„-Боли ме главата!“-Или как тялото ни разговаря с нас.

* Сома – тяло; Соматично – което идва от тялото; * Психе – душа, дух; Психо – което идва от душата; 

„Днес дори традиционната медицина приема, че най-малко 75% от неразположенията са психосоматични, физическата болка е причинена от някаква емоционална или умствена причина. Но понятието психосоматика се приема зле. Повечето хора се чувстват обидени, когато чуят, че болестта им е психосоматична, защото под това разбират, че това е някаква въображаема болест, ненормална или умствена и не искат да погледнат отвъд физическия план.“ (из книгата „Твоето тяло казва: Обичай се!“)

Психосоматично не означава въображаемо. Психосоматични заболявания са всъщност телесни заболявания, които се дължат на психологически фактори. Част от тези нарушения са алергиите, мигрената, аритмията, повръщането, стомашните болки и много други.

Съществува силна взаимовръзка между психическата болка и физическите болести. Те са неделимо свързани посредством чувства и емоции като гняв, тревожност, безпокойство, огорченост, песимизъм, отчаяние, непрощаване, разочарование, обида, страх, тъга и нещастие и др.

 Допускаме ли, че един повреден черен дроб, зле функциониращи бъбреци, язва, мигрена, високо кръвно или нефункциониращо добре сърце  просто ей така са се „счупили“?  Или може би е вярно, че тялото ни се разболява, защото не  може повече да понесе нещо или някаква душевна болка.  Дали това не е неговият начин да „разговаря“ с нас?

Всяка болест е сигнал, че нещо не е наред, че трябва да се вземат спешни мерки за промяна в начина на живот. Виктор Франкъл казва: ” Когато не можем да променим една ситуация, то тогава сме предизвикани да променим себе си”. 

Можем ли да разпознаваме какво реално ни „боли“?

Да разгледаме един пример: Представете си, че сте затворени в стая, където се грижат прекрасно за вашето физическо тяло – имате необходимата чиста вода и храна, условия да спортувате, да танцувате и играете, да се разхождате на чист въздух и т.н. – представете си, че имате всички най-прекрасни условия за тялото си. Но също така си представете, че ги няма хората, които обичате и заниманията, която ви изпълват с любов и удовлетворение. Как ще се чувствате?

За да се възстанови балансът психика-тяло и да започне възстановителен процес са нужни не само диети, хапчета и операции, а и разбиране на това откъде започва всичко.

В следващите редове ще представим една съмсем малка част от физични симптоми с психично начало:

  • гастрит- свръх напрежение, дълго оставане в състояние на тревожност или страх. Отразява невъзможността да се изразяват отрицателни чувства и да се отреагира емоционално. Семейни кавги или несгоди по време на работа, са най-честите причини за развитието на стомашни заболявания.
  • язва– дълго подтискан гняв или недоволство от някаква ситуация или човек.
  • високо кръвно налягане– подсъзнателно желание да избухнеш, но не можеш и не си позволяваш, невъзможност да се справяш със стрес.
  • болки в кръста– Обикновено те са свързани със страх от финансова нестабилност. Болките в гърба или усещането за тежест отзад в раменете може да са вследствие на нечестни отношения с близки до нас хора. Болка в горната част на гърбаиндикира липса на емоционална подкрепа.
  • болките във врата свидетелстват за това, че човек проявява твърде голямо упорство и отказва да приеме гледна точка, различаваща се от неговата.
  • За заболяванията на белите дробове се твърди, че отразяват нашия страх от случващото се в живота, а сърдечно-съдовата система страда най-силно от чувството за вина, потиснатата или несподелена любов, отчаянието.
  • кървене на венците– изпитване на невъзможност за вземане на решение.

И малко по-подробно за едни от най-често срещаните:

Главоболие/Мигрена
Това неразположение има пряка връзка с АЗ СЪМ на човека. Проявява се при хора, които не си дават право да бъдат това, което желаят. Засяга обикновено хора, които се чувстват виновни, че са се осмелили да противоречат на тези, които имат силно влияние върху тях. Често изпадат в състояние „не мога“ до степен да живеят в сянката на някого другиго. Обикновено страдащите от мигрена могат и да изпитват затруднения в сексуалния си живот, защото нямат връзка с творческата си сила – сила символизирана от половите органи в човешкото тяло.
Следният въпрос би могъл да внесе промяната: Ако всички обстоятелства около мен бяха съвършени, какво бих искал да СЪМ или какво искам да СЪМ сега?

Простудни заболявания и грипни инфекции.

Простудните заболявания настъпват в кризисни ситуации, когато ядът е водещата емоция. Появяват се от ежедневни ситуации, в които се чувстваме  претоварвани и заради които търсим основателна причина да се оттеглим за малко, защото ситуацията поставя твърде много изисквания към нас. Простудните състояния ни дават възможност да се оттеглим от обременяващата ни ситуация и да се обърнем повече към самите себе си. Имаме нужда никой да не ни доближава много, нищо и никой да не ни докосва.

Болки в корема.
Когато болката е в горната част на корема, тялото изпраща послание, че този човек се притеснява прекалено много за другите. Изпитва страховете на другите. .

Когато болката е в долната част на корема /под пъпа/, тялото изпраща послание, че човекът се притеснява твърде много за това, което става в момента. Водещата емоция е страхът.

Тези примери нямат за цел да служат за абсолютната истина, нито да бъдат използвани за самодиагностициране. Всичко е строго индивидуално и трябва да се чете в контекста на човека и неговата лична история. Няма “рецепти” и “тълкувания”, които да се прилагат на всички по един и същи начин. Само специалисти, които са обучени да “четат човека и неговите симптоми” могат да си позволят да тълкуват даден физически симптом с известна категоричност.

Както казва Хипократ: „Всеки човек е уникален и това за което трябва да се погрижим е човека, а не неговата болест. По важно е да знаем какъв тип човек има дадено заболяване, отколкото какво заболяване има този човек”.

 Автор: Емилия Сотирова

 Използвани източници:

Бурбо, Лиз, Твоето тяло казва: Обичай се!

Свияш, Александър, Здравето е в главата не в аптеката.

Източник: https://sovapsychologist.com