Покъртителна история за най-тежката битка в живота: Български офицер – на война с левкемията

Покъртителна история за най-тежката битка в живота: Български офицер - на война с левкемията | Диана

Стотици военнослужещи в помощ на свой приятел и колега, болен от левкемия. В края на миналата година 46-годишния Стефан получава тежката диагноза, а веднага след това, като на филм – цялото военно окръжие на София се обединява в каузата да му помогнат да живее, предава Нова телевизия.

Дни преди Коледа Стефан разбира, че е болен от рак на кръвта. Лечението е тежко и налага трансплантация в чужбина. За целта трябват 174 000 евро – сума, непосилна за семейството му.

„Когато ми беше поставена тази диагноза, можех да избера да не контактувам с никой, да се затворя в себе си и с проблемите си”, коментира Стефан.

И го прави, но само в първите няколко дни, защото на помощ идват приятелите му.

„Когато срещаш подкрепа от толкова много хора, като че ли нещата се преживяват много по-лесно”, заявява Стефан.

Благодарение на тази подкрепа, в дарителската сметка на Стефан влизат близо 80 000 лв.

„Левкемията е болест, която в Европа е лечима и не е смъртна присъда, но в България не е точно така”, обяснява съпругата му Ваня.

По време на предварителните изследвания в Германия, за Стефан идва нова неприятна новина – лекарите откриват тумор на тънките черва. Следва незабавна операция,след която обаче в дарителската му сметка остават едва 2000 евро. С това всичко започва отначало, а лекарите не дават голяма надежда за живот.

В борбата си Стефан и съпругата му не са сами.

От окръжието веднага протягат ръка и организират благотворителни инициативи в родната му Стралджа и в Ямбол, създават и DMS номер за него.

„ Приятели сме от дълги години и го приех твърде лично това и реших с каквото мога да помогна и ще продължа”, заяви Иван Иванов, Централно военно окръжие.

Стефан е военен от 23 години, служил е и в Афганистан. Всеки ден, в който не е на лечение, прекарва на работното си място.

„Той, освен че е истински български офицер, той е голям родолюбец”, коментира полк. Петков.

Постепенно, в борбата се включва цялото военно окръжие.

„Ние преди всичко трябва и да сме хора, трябва да си помагаме като хора, защото службата е до време, а приятелството е за цял живот”, заявява полк. Петков.

Ако искате да помогнете, може да го направите на някоя от посочените дарителски сметки:
IBAN: BG54RZBB91551082709802 – BGN
IBAN: BG57RZBB91551482709812 – EUR
Банка: Райфайзенбанк

Или да дарите 2 лева на номер 17777 като изпратите SMS с текст: DMS STEFAN

Видео