Генетично модифицирани клетки спасиха дете от рак (ВИДЕО)

Генетично модифицирани клетки спасиха дете от рак (ВИДЕО) | Диана

Експерименталната терапия до сега е била изпробвана само върху мишки.

Лекари са постигнали поразителен обрат при първия пациент с раково заболяване, подложен на нова генна терапия, пише CBS News. Едногодишната Лайла Ричард от Лондон е имала нелечима агресивна форма на левкемия преди само пет месеца. Лекарите са използвали генетично модифицирани имунни клетки, за да се преборят с рака и казват, че подобрението на състоянието й е “почти чудо”. Твърде рано е да се каже, че тя е излекувана, но резултатите са забележително постижение. Лайла е била на три месеца, когато е била диагностицирана със заболяването. Както често се случва при малки бебета, химиотерапията и трансплантирането на костен мозък не са успели да я излекуват. Възможностите са изглеждали изчерпани, но бащата на Лайла е решил да се не се предава и да поеме риска да опита нещо ново.

Медицински специалисти в партньорство с биотехнологичната компания Cellectis са получили разрешение да тестват експериментална терапия, която е била изпробвана само върху лабораторни мишки. Терапията, базирана на генетично модифицирани клетки, е продукт на високотехнологичен нов метод в модифицирането на гени. Предишни терапии са опитвали да добавят нови гени, за да коригират дефект, докато тази технология коригира увредените гени, пише “Фокус”.

Лекарите са присадили на Лайла имунни клетки, чиито гени са били обработени с микроскопични ножици така, че да търсят и унищожават само клетките на левкемията и да ги направят видими за медикаментите. Детето е получило и втори имплант от костен мозък, за да се възстанови имунната й система. Така, само няколко месеца, след като родителите й са чули тежката диагноза за нелечим рак, Лайла не само е жива, но и в тялото й няма следи от левкимия. “Единственият начин да разберем дали е излекувана е да чакаме една или две години, но и фактът, че стигнахме до тук е голяма, голяма стъпка напред, “ казва д-р Пол Вейс. Засега Лайла е единственият пациент, при който технологията е тествана, но генетичното модифициране има огромен потенциал и би могло да се прилага при лечение и на други заболявания, изтъкват специалисти.

Ако видеото не работи във вашият регион, моля последвайте този линк за да го видите.