Невероятен скок в медицината! Ново революционно откритие помита рака!

Невероятен скок в медицината! Ново революционно откритие помита рака! | Диана

При левкемия е постигната успеваемост на лечението 90%!

Ново революционно генетично лечение на рака запомня болестта и следи като страж тя да не се завърне, съобщи Американската асоциация за напредък в науката на конференция във Вашингтон. Световните медии гръмнаха с новината за откритието. Научни екипи в няколко страни създали паметливи имунни Т-клетки, които не само засилват естествената защита на организма, но го пазят минимум 14 години, а и до живот от рак. Така те ефективно действат като ваксина, пише в. “Индипендънт”. Терапията е като “живо лекарство” – бди и открива раковите клетки, запомня ги и бързо ги премахва от тялото, обяснява изданието. Т-клетките са част от белите кръвни телца, които по принцип се борят с вирусите и бактериите. Изследователите са взели такива от пациенти, генетично са ги променили в лаборатория да откриват и унищожават раковите клетки и са ги върнали в тялото на болните. Тази терапия се практикува от няколко години, но сега се обявяват резултатите, които според специалистите са поразителни. Има напълно излекувани, чието състояние е било безнадеждно.

Една от пациентките на лечението чудо е 2-годишната Лайла Ричардсън от Лондон. Преди година лекарите я отписват с неизлечима левкемия. Родителите решават да я подложат на терапията, изпробвана тогава само върху мишки. Вливат й 50 млн. генно променени Т-клетки, които унищожават напълно рака на кръвта у малката пациентка,  пише BBC.

В Милано преди 14 години 10 души с рак на кръвта са лекувани по този начин. Сега се установява, че модифицираните клетки още са в организма им и ги пазят от рак. “Тези клетки имат потенциала да остават в тялото цял живот. Те действат като ваксините, които борят грип, шарки и други болести. Само че сега ги променяме в лаборатория и ги караме по същия начин – да запомнят рака и да се борят с него”, казва ръководителката на експеримента в Милано проф. Киара Бонини от института “Сан Рафаеле”. Според нея светът е близо до превръщането на тази терапия в масова.

При пациенти с левкемия лечението е показало ефективност при 94% от подложените на експеримента, пише “Дейли мейл”. При други видове рак на кръвта и лимфните възли успеваемостта е 80 на сто.

Терапията е още в пелени и не действа така успешно срещу различните видове солиден рак. Но в момента няколко екипа по света работят за усъвършенстване на модификацията на Т-клетки, за да действат те по-добре и при тумори.
Учените предупреждават, че манипулацията крие известни рискове за пациента и макар и рядко, изходът от нея може да е фатален. Другият проблем е, че лечението все още е скъпо.