Невидимият враг у дома

Невидимият враг у дома | Диана

Електромагнитното замърсяване дължим на всички онези устройва, без които ни е трудно да си представим живота си: мобилните телефони, компютрите, безжичният интернет… Дълъг списък, в който е добре да се вгледаме още сега.

За съжаление, все повече изследвания сочат връзката на редица съвременни болести с наличието на електросмог в средата около нас – здравословни проблеми като хормонален дисбаланс, диабет, автоимунни процеси и смущения във функционирането на имунитета.

Нараства и броят на документираните в медицински издания случаи на новооткрити заболявания, свързани със съвременните устройства, които вече почти не слизат от ръцете на децата ни. Такива са например травмите на палците и ръцете, свързани с продължителната употреба на смартфони, на iPad или на различни конзоли за игри. Синдромът на компютърното зрение (преумора на очите и сухо око, главоболие, замъглено зрение) пък заплашва хората, които работят на компютър повече от 2 часа на ден.

Оказва се, че електромагнитното замърсяване може да причини и поведенчески проблеми. Всичко това в най-голяма степен вреди на най-малките сред нас, тъй като децата ни растат обградени от мобилните ни помощници и дори не могат да си представят различен начин на живот. И все по-трудно става поставянето на граници пред тях за разумна употреба на компютрите и смартфоните, за часовете, прекарани пред екраните на многобройните устройства за забавление, които замениха детските игри от близкото минало.

Вредите от новия най-добър „приятел” на детето

Психолозите препоръчват да следите внимателно за признаци, че детето е пристрастено към своя най-добър „приятел” – смартфона, игровата конзола и т.н. Ако малкото отлага или отказва излизането навън, защото няма да успее да мине поредното ниво на компютърната си игра или не е в състояние да „изтърпи” вечеря в ресторант, ако няма iPad пред себе си или смартфон в ръцете си, то показва признаци на пристрастяване.

Прекаляването с игрите на компютър и др. може да влоши комуникативността (особено на по-срамежливи и интровертни малчугани) до степен да затрудни осъществяването им на нормални социални контакти.

Видео игрите, изпълнени с насилие (а една огромна част от тях са точно такива), може да засилят проявите на агресия и негативните характеристики при някои деца, предупреждават психолозите.

Често децата използват игрите онлайн, когато им е скучно или като начин на разтоварване, ако се чувстват наранени, стресирани. Проблемът е, че по този начин не могат да се научат да се успокояват сами или да се забавляват като откриват нови и различни интересни занимания.

Как да откъснете детето и да му помогнете да пренасочи вниманието си към много по-важни и по-полезни за развитието му занимания?

Баланс и разнообразни активности

Решението не е в това да наложите пълна забрана или строги ограничения. А и бързо ще се убедите сами, че в света, в който живеем, това е невъзможна мисия. Ключът е в намирането на баланс – нека игрите на компютъра, смартфона и конзолите не са за сметка на останалите забавления и полезни активности в ежедневието.

Не оставяйте детето да се усамотява с компютъра в отделна стая, колкото и много да ви улеснява това в края на работния ден или през уикенда. Оказва се, че това е единственият начин да осъзнаете действително колко много време прекарва начинаещият геймър със своите електронни приятели. За съжаление, преносимите устройства като смартфони или таблети са по-сложни за осъществяване на контрол. И за тях трябва да важи същото правило – детето да не ги отнася в стаята си. Не бързайте да ги купувате на децата си. В действителност те не се нуждаят от подобни средства, колкото и да мечтаят и да ви уговарят за това.

Колкото по-заети, толкова по-добре. За някои деца подобни игри са просто начин да се запълни времето, когато скучаят, защото не знаят какво да правят, или да се разтоварят от стреса. Именно за това би било грешка да им се отнемат любимите устройства, без да им се предложи интригуваща алтернатива. Положете усилия и организирайте по най-подходящия начин свободното им време.

Родители за пример. Ако самите вие не откъсвате поглед от смартфона или таблета си вечер вкъщи, вашият наследник получава ясен сигнал, че това е съвсем приемливо поведение. Така че се опитайте да си припомните вечерите у дома, когато още нямаше социални мрежи. Бъдете заедно с децата си, а не присъстващи в едно помещение, вперили поглед в различно устройство.

Как да предпазите детето от влиянието на електросмога

Учените предупреждават, че електросмогът влияе негативно на ниво клетка. Рецепторите на клетъчната мембрана разпознават електромагнитните вълни и реагират като изпадат в състояние на оксидативен стрес – клетката се „заключва”, токсините се задържат вътре в нея и се натрупват.

За да запазим здрава клетката и съответно да предпазим организма от вредното влияние на мобилните телефони и други устройства, предизвикващи електросмог около нас, Шуслеровите терапевти препоръчват комбинация от две минерални соли: №2 калциев фосфат и №4 калиев хлорид. Калциевият фосфат е необходим за клетъчното делене и всички регенерационни процеси в организма. А калиевият хлорид е важна минерална сол, която предпазва от увреждане лигавиците ни, за да не намаляват техните бариерни функции и да боледуваме често от различни инфекции. Сол №4 също има функцията да детоксикира и прочиства лимфната система. Препоръката е да се взема 2 пъти по 2 таблетки от всяка минерална сол дневно в продължение на 2-3 месеца.