Д-р Валерий Синелников: Можем да се самоизлекуваме от всяка болест!

Какво ли ще стане, ако заобичаме своята болест?

През последните години се говори много за силата и чудотворството на позитивното мислене. Може би повечето то вас искат да го овладят.

Някои вероятно проявяват недоверие към такава материя, други пък са обезверени и отчаяни от болести и неприятности. А може би причината е в това, че не знаем какви са методите, за да можем да накараме нашето тяло да слуша нашите мисли.

Читателите на вестник “Доктор” вероятно си спомнят много и интересни разговори с известния руски психотерапевт и психолог Валерий Синелников. Той е убеден от практиката си, че човек може да се избави от всяка болест, ако промени начина си на мислене. А на него имаме основание да вярваме, защото той е автор на уникалните по простотата и ефикасността си психологични методики, които са помогнали на хиляди хора да върнат здравето си. Помогнали са на други да повишат качеството си на живот. Затова не пропускайте поредното интересно интервю с д-р Синелников.

– Д-р Синелников, в една от вашите книги препоръчвате човек да заобича своята болест. Как може да заобичаш това, което ти носи страдание? Нима е възможно? Ако човек страда от много болести, то коя първо да започне да обича?

– Всичките наведнъж. Важното е да осъзнае, че всички болести човек сам си ги създава. В нашата култура или може би въобще в нашата човешка природа е прието болестта да се разглежда като някакво зло, като нещо независещо от нас. И затова търси причините за нейното възникване някъде навън. Това е много удобна позиция: “Аз не отговарям за своите болести. Нека лекарите решат този проблем.” Но ако човек не иска да поеме върху себе се отговорността за своите здравословни проблеми, то те се превръщат в неизлечими или преминават една в друга. И тогава такъв човек започва да обвинява обстоятелствата, лошото време, работата си, роднините, лекарите. Вместо да се обърне към самия себе си и да си помогне сам.

– По какъв начин да го направи?

– Външното отразява вътрешното. Както мислим, така и живеем. Когато болестта се проявява на физическо ниво, нашата медицина започва да се бори с нея, но тя само премахва болката и не избавя човека от истинските причини за заболяването. Когато аз казвам на пациента, че неговото неразположение е признак на това, че организмът му по такъв начин реагира на неправилните мисли и поведение; когато му обясняваш, че това е съвършено нормална реакция на организма, този човек отваря широко очи от удивление. Но болестта се дава на човек, за да осъзнае той, че върши нещо неправилно. Болката е реакция на организма по отношение на неговото неправилно поведение. А всяко едно действие води началото си от неправилните мисли.

– Какво ще посъветвате тези хора, които често боледуват? Как да започнат да се променят?

– Най-важното е да го поискат. Ако сте заболели от нещо, следва да осъзнаете, че вие сами сте си създали тази болест със своите мисли и поведение. Трябва да осъзнаете, че е необходимо да се промените, да преобразите света около себе си. Всички ние сме Божи създания и трябва да се държим по съответния начин: да не осъждаме хората, да мислим позитивно, да виждаме всичко прекрасно. Както се казва, върши добро и не вреди на никого. Нали основната цел на човека е да се радва. Това е истината. Нима Бог може да създаде нещо некрасиво? Просто застанете пред огледалото срещу своето отражение и кажете: “Аз те обичам!”

Д-р Валерий Синелников препоръчва на всеки да заобича своята болест. Според руския терапевт човек сам създава болестите си. В нашата култура е прието болестта да се разглежда като независещо от нас самите зло. Причините за възникването на заболяванията се търсят навън, което е „удобна“ човешка позиция на принципа “Аз не отговарям за своите болести. Нека лекарите решат този проблем”.

Човек обикновено вини за своите болестни състояния средата, лошото време, работата, роднините или лекарите, вместо да се обърне към самия себе си и да си помогне сам. Той не желае да поеме върху себе си отговорността за своите здравословни проблеми, като по този начин ги превръща в неизлечими или преминаващи един в друг. Болестта се проявява на физическо ниво, а медицината се бори предимно с нейните симптоми. Тя не избавя човека от истинските причини за заболяването.

Истината е, че организмът реагира на неправилните мисли и на съответното поведение. Болестта се активира в човек, за да осъзнае, че той върши нещо неправилно. Според Валерий Синелников човек следва да осъзнае това и да се промени, да преобрази света около себе си. Като  Божи създания ние не трябва да осъждаме хората, а да мислим позитивно, да виждаме всичко прекрасно, да вършим добро и да не вредим на никого. Основната цел на човека е да изпитва радостта от живота.

Методa на д-р Синелников за избавяне от здравословни проблеми:

Крачка първа. Затворете очи. Опитайте да си спомните и да определите какво събитие от вашия живот е предшествало развитието на болестта. Може да са няколко събития. Понякога тези неприятни събития сами могат да изплуват във вашата памет и дори да се превърнат в натрапчиви. А понякога ние дотолкова дълбоко ги “затваряме” вътре в себе си, че дори се изискват усилия, за да си ги спомним.

Крачка втора. Съсредоточете се върху своята болка или болест – това може да бъде не само физическа, но и душевна болка. Определете мястото, формата, размера и цвета на болката или болестта. А сега попитайте себе си: “Какво се крие зад тази болка или болест?” Какви думи, образи и спомени ви идват наум, какви събития изплуват в паметта ви? Първият мислен образ, който се появи във вашето въображение, ето това е “причинният” образ, картинката.

Крачка трета.
Когато сте определили “причинната” картинка, изключете я. Това означава много бързо да я направите мъничка и мъглява. Дори се постарайте тя да изчезне напълно от съзнанието ви.

Крачка четвърта. Представете си образно вашето здраве, а след това и самия себе си като съвършено здрав и благополучен човек.

Крачка пета. Помислете си и си представете какво би ви променило, ако преди болестта сте се държали по друг начин. Представете си как би променило това вашия живот? Какви нови чувства изпитвате, какво си казвате на самия себе си, какво ви говорят околните? Променяйте своя образ, докато не се получи точно този, който за вас ще стане действително привлекателен.

Крачка шеста. Трансформирайте картинката за причините за болестта във вашия нов здрав образ. За тази цел мислено вземете първата картинка, свързана с болката или болестта. И в нейния долен ляв ъгъл поместете малкия тъмен образ на себе си като здрав човек. След това бързо увеличете размера и яркостта на малкия тъмен, но здрав образ и го превръщайте в голям и ярък. Правете го дотогава, докато той закрие цялото старо изображение, свързано с болестта. Но го направете бързо. Направете го 6-7 пъти. Дотогава, докато започне да се случва автоматично. Нека самата мисъл за това неприятно събитие или човек веднага предизвика появяването на образа на здравия човек, на вас като здрав човек. Всеки път в края непременно прочиствайте вътрешния екран или отваряйте очи, т.е. да се отвлечете.

Крачка седма. Проверете себе си. Спомнете си същата тази първа “причинна” картинка. Опитайте се да я задържите. Ако сте провели ефективно процедурата, ще го постигнете: старата картинка през цялото време ще изчезва, а на нейно място автоматично ще се появява образът на здравето и благополучието. Тази техника ще ви даде съзнанието за нова насока на движението във вашия живот.

Крачка осма. След това се върнете към първата крачка и определете какво чувствате, какво е станало с образа на болка или болестта. Много често болката изчезва безследно. В някои случаи може да се промени нейното място, размер, форма или цвят. В този случай продължавайте да изпълнявате упражнението.

Впоследствие продължавайте тези упражнения само в случай, че отново почувствате болка или в главата ви възникнат старите образи и преживявания. След известно време тези мисли заедно със старата болка ще ви напуснат, ще ви изоставят. И във вашата глава ще се появят съвършено нови, светли и добри образи. На тях ще съответства и новото ви здравословно състояние.

(Продължавайте тези упражнения само в случай, че отново почувствате болка или в главата ви възникнат старите образи и преживявания. След известно време тези мисли заедно със старата болка ще ви напуснат. Във вашата глава ще се появят съвършено нови, светли и добри образи. На тях ще съответства и новото ви здравословно състояние.)

Д-р Валерий Синелников е автор на книгите: „Възлюби своята болест“,  „Пътят към богатството“, „Силата на намерението“,  „Тайнствената сила на думите. Формулата на любовта“, „Ваксина против стрес“, „Учебник на стопанина на живота“,  „Рецепти на съдбата“, „Формула на живота“ и др.

Източник: Блиц