Диетата трябва да бъде удоволствие, а не мъчение

Диетата трябва да бъде удоволствие, а не мъчение | Диана image 1

Цветан Петков има много приятна, но сякаш странна представа за диетите и отслабването. Според него: „Те винаги трябва да са свързани с удоволствие, а не с мъчение или насилие”. Е, да, но той не знае ли, че много жени не ядат почти нищо, за да се разделят с излишното? Питам го. Известно му е, но казва, че този модел е грешен, защото води след себе си лошо настроение и липса на енергия. Щом имаме избор, май е по-добре да отслабнем с удоволствие. И астроложката Оксана Хорват е свалила 7 кг по приятната система на Петков.

Цветан, кога да започнем с отслабването?

Отслабването не е нещо, което ни хрумва и започваме да го правим от днес, тъй като не е ясно в какво състояние се намира организмът ни и дали е готов да губи тегло. Първо трябва да го пречистим, за да сме сигурни, че храносмилателната ни система работи добре. Най-важната стъпка е да преминем към здравословно хранене, което пречиства организма.

Трябва ли да изключим вредните храни?

Първата ни работа не е да изключим вредните неща, а да включим в храненето си това, което ни е необходимо, и то да започне да измества вредните неща от менюто. Така всичко става постепенно и няма физически и психически стрес за организма.

Image_5060506_128_0

Как да изместим сладките неща, които жените толкова обичаме?

Ако човек обича да хапва повече сладки неща, трябва да увеличи значително приема на плодове. И след не повече от 2 часа след хранене да хапва плодове, но различни всеки ден, и постепенно може да се освободи от желанието за сладко.

А как да се освободим от желанието за тестени неща и милинката за закуска?

Милинката не е критерий за храна, а заместител на това, което е добре да ядем. Съдържа преработени мазнини, въглехидрати, които са пречистени, не пълнозърнести. Тестените изделия сутрин ще изместим, ако не изпитваме глад и вече сме закусили с пълнозърнести храни, които осигуряват трайна енергия на организма. Чудесен вариант е филийка пълнозърнест хляб със зеленчуци. Не бива да има хранене без фибри, за да имаме добре работеща храносмилателна система. За отслабването е важно всяко хранене да съдържа белтъчини, мазнини и въглехидрати. Зеленчуците също доставят въглехидрати, но ги слагаме отделно, защото организмът има собствена нужда от тях. Те са половината от менюто за всяко хранене. За закуска могат да се хапнат и яйца, но не пържени в олио. Може тиганът да се намаже с мазнина или пък без. Млякото с мюсли също е вариант. По-добре е млякото да се яде на закуска, защото в него има бавно усвояващи се протеини. За тези, които обичат месо, е добре да хапнат филе.

Не е ли добре сутрин да се яде като цар? 

Най-добрата закуска е леката и затова препоръчвам плодова салата, по желание лъжица мед и няколко лъжици кисело мляко. А нека ядките са накиснати в чаша вода в хладилника от вечерта. Добре е сутрин да се ядат леки храни, които лесно се усвояват. До обяд организмът се пречиства. Обедното хранене е най-важното и трябва да съдържа най-много калории и богатство на хранителни вещества. Сутрин организмът не е готов да погълне голямо количество храна при положение, че 8-10 часа не е поемал нищо.

Какво да хапнем за обяд?

В менюто си отново трябва да имаме въглехидрати, белтъчини и мазнини, така че чисто месо, пълнозърнест хляб, зеленчуци, студено пресовани мазнини или семена – слънчогледови, тиквени, е добър вариант. Супата не е основно, а допълнително ястие. Не съдържа белтъчини, въглехидрати и мазнини в достатъчно количество. Белтъчините, които приемаме, трябва да са между 0,8 и 1 г на 1 кг. тегло. Ако една жена тежи 50 кг трябва да си осигури не по-малко от 60 г белтъчини на ден, за да регулира своето тегло, т.е. по 20 г на закуска, обяд и вечеря. 20 г белтъчини има в 100 г чисто месо – бели и червени меса, риби. Или в около 3 яйца. Другият вариант са всички бобови храни – боб, грах, нахут, леща. И когато се комбинират със зърнена храна, техният белтък става пълноценен. Зърнени храни са: кафяв ориз, пълнозърнест хляб, киноа, елда. Друг вариант за белтък е сиренето котидж чийз. И всеки ден е добре да се хапва нещо различно.

Image_5060508_128_0

Каква да е следобедната ни закуска?

Ако човек е гладен – малък сандвич със зеленчуци и пълнозърнест хляб. Ако не е – плодове или ядки.

А каква полезна вечеря да ни засити?

Не препоръчвам млечни произведения, а чисто месо и сезонни зеленчуци – зеле, моркови, цвекло със слънчогледови или тиквени семки. Месото има най-малко калории в сравнение с другите белтъчни храни като яйцата.

Може ли да хапнем варени зеленчуци вместо салата?

Задушените зеленчуци не заменят суровите. Не са здравословни или поне не толкова. Нека ги готвим от време на време, когато искаме да си доставим удоволствие.

Ако не ядем месо на вечеря, какво да хапнем?

Котидж чийз, яйца, бобови храни.

Кога да ядем ориз с гъби?

Ориз с гъби или със зеленчуци е подходящо да ядем на обяд или вечеря. Но нека не забравяме кафявия ориз.

А картофите?

Те се считат за нишестен зеленчук, но в кулинарията вършат работа на въглехидрати като хляба. Тяхната енергия се освобождава по-бързо и е по-добре да се ядат по-рано през деня, тъй като след около 2 часа ще хапнем плод и отново ще възстановим енергията. Като ги ядем вечерта, отделяме повече енергия, а през това време почиваме и така метаболизмът се забавя. Храната, която приемаме вечер, е добре да освобождава по-бавно енергия, за да стига за по-дълго време.

Автор: Румяна Смилкова, www.mila.bg