Как да си щастлив, здрав и богат едновременно

Трите правила на успеха или как да се справяш добре във всяка сфера на живота. Още от Моника Балаян: другата неделя в зала „Люмиер“.

Моника Балаян е психолог, смехотерапевт и дългогодишен приятел на „8“. Тя ще бъде сред лекторите на събитието “Списание 8 НА ЖИВО” на 8 октомври в зала “Люмиер”. Смехотерапията открива тайни на здравето, казва Моника и се кани да покаже на практика това по време на целодневното събитие. Още за “Списание 8 НА ЖИВО” четете тук.

Моника Балаян

Има три принципа, които, ако човек следва, ще постигне успех във всяка сфера на живота: здраве, лични взаимоотношения, семейство, бизнес.

Първият принцип е безкористност. Когато не очакваш резултат. Когато вършиш нещо само защото искаш. Ще дам пример. В Армения имаше земетресение, което срина до основи един от градовете. За около година успяха да построят италиански тип къщички – една до друга. Животът отново потръгна, дори ме поканиха на сватба. На сутринта излязох да подишам свеж въздух и какво да видя… В съседния дом сестра от ордена „Майка Тереза” хранеше психично болно дете. То непрекъснато се движеше и беше почти невъзможно жената да улучи с лъжица устата. Но това не я притесняваше. С огромно търпение тя пробваше отново и отново, усмихваше се, уговаряше детето, говореше му нежни думи на своя чужд език. А то сякаш с душата си я разбираше.

Сестрата не знаеше, че някой я наблюдава. Напълно безкористно се грижеше за това дете, но беше щастлива и изпълнена с любов.

Когато не очакваш нищо в замяна,

когато правиш нещата, защото така искаш и ти е все едно дали някой ще ти каже благодаря, дали въобще ще те разберат – ето това означава безкористност.

Друг пример – за здраве. Ако човек се грижи за себе си, не трябва да иска незабавно да оздравее. Трябва да прави гимнастика, да промени начина си на хранене и т.н., и т.н. не с очакване, а защото му е приятно да го прави.

В семейните отношения и в любовта е същото. Не търси благодарност, не искай отплата, а това,

което правиш, го правиш заради самата любов

Тези, които се занимават с бизнес от дълго време, ще потвърдят, че е имало периоди, когато са работили здраво, без да получават пари. Че са давали енергия, спестявания, без да очакват отговор. Ако не се е получавало, са тръгвали наново, без да се отчайват. По този начин човек е застрахован от разочарование – защото на него по принцип му е хубаво да върши това, което върши.

Вторият принцип, който води човек към успеха, е удоволствието. Всичко, което правиш, го прави с удоволствие! Храни се с удоволствие. Люби се с удоволствие. Спортувай с удоволствие. Работи с удоволствие.

Вкарай емоция във всичко, което вършиш!

Прави го с кеф!

И третият принцип е последователност. Ако съм решил да бъда безкористен, да се науча да обичам, без да търся отговор в любовта; ако се науча да прощавам, за да нямам очаквания от хората и за да не страдам от обидите им; ако реша да изпитвам удоволствие от живота, то трябва последователно да правя всичко това. Всеки път да се връщам към първия и втория принцип. Без последователност човек не може да заработи онова състояние, което води към истинския успех.

Не става дума за еднократно спечелени битки, а за пълноценно изживян живот. Това означава човек да е първо щастлив, второ – здрав, и трето – да се радва на изобилие. В тази последователност е градацията.
Има много богати хора, които са болни. Има богати и здрави, но нещастни.

Изобилието не носи щастие,

парите не носят щастие.
Има здрави, но нещастни. И това може да ги разболее.
Когато обаче изпитваш кеф от всичко – от работа, семейство, приятели… когато живееш осъзнато всяка минута от своя живот, тогава си истински щастлив. А щастието връща здравето. Щастливият човек свети. И неговото тяло реагира на тази светлина. Нещастният човек е тъмен и тялото му реагира на тъмата. А щастието и здравето по естествен начин привличат изобилие и богатство. Защото, когато вътре в човека е светлина, около него не може да има тъмнина.

Когато душата на човек е богата, значи и около него ще има изобилие. Затова, ако искаме да сме успешни, на въпроса с какво да започнем отговорът е един – със себе си!

Материалът е публикуван в бр. 5/2011 на Списание 8.