Вреди ли на психическото ни здраве това да се оплакваме постоянно?

Смята се, че хората се оплакват повече от който и да е било друг момент в историята досега. За съжаление, мрънкането рядко ни носи желаните резултати и постижения.

Вместо това, просто изливаме раздразнението си от един човек на друг, за да можем да получим потвърждението му, че сме прави, и разрешение да се държим и чувстваме по определен начин.

Проблемът е, че в днешно време прекарваме много повече време оплаквайки се, отколкото решавайки проблемите си. Ако оставим настрана факта, че от това ни олеква, този начин на мислене и действие е изключително неефективен.

Дори когато се оплакваме на хора, които пряко могат да ни помогнат да решим грижите си, пак рядко действаме целенасочено и постигаме някакъв напредък.

Според проучвания, когато не сме доволни от някой продукт, 95% от нас не се оплакват на компанията, защото ни е страх, че ще изглеждаме досадни. Следователно, не получаваме това, което искаме.

Също толкова избягваме конфронтациите с хората, които са ни близки, защото ни е страх да не сме товар, да не отнемаме времето им и да не се скараме. Просто вдигаме телефона и се оплакваме на някой друг.

Замислете се колко пъти на ден се оплаквате. От времето, от трафика, от семейството си, от работата си… общо взето от всичко. Дразним се от толкова много неща, но вярваме, че сме безсилни да направим каквото и да е по въпроса.

Чрез постоянно оплакване и никакви действия стъпкваме самочувствието си, разваляме настроението си и пречим на психическото си здраве.

Засмилете се колко доволни от себе си се чувствате, когато отбележите някой проблем и човекът ви се извини или направи нещо, за да го разреши. Почувствахте ли се силни последния път, когато това се случи?

Ако вместо само да се оплакваме, започнем да предприемаме действия по въпроса, който ни тревожи, това ще подобри психическото ни здраве, ще ни направи по-активни и по-дейни. Ако се научим да споделяме с хората какво искаме от тях и кое в тях не ни харесва, това ще ни помогне да имаме по-дълги, по-здрави и по-успешни връзки.

Едиснтвеното, което трябва да направим, за да обърнем живота си в по-добра посока, е да спрем да се оплакваме безсмислено. Вместо това трябва да погледнем на себе си и на ситуацията критично и да използваме времето за това да намерим решение на проблема.

Следващият път, когато се обадите на приятел, за да се оплачете за нещо, се опитайте да насочите част от разговора към възможни решения. Ако не можете да намерите изход от ситуацията, помолете и за съвет, освен за емоционална подкрепа. Ще забележите как живота ви се променя към по-добро.

Източник: https://lifetime.bg/