4 стратегии, които ще ви помогнат да се справите с чувството, че сте предадени

Чувството, че сме предадени, особено когато е свързано с хора, които означават много за нас, е сред най-ограбващите – то краде безцеремонно не само сигурността и увереността ни, че сме на точното място с правилния човек, но и вярата ни – в приятелството, в искреността, в обичта и лоялността… За щастие, има как да го избегнем (поне в повечето случаи).

Според психолога Тара Уел книгата „Четирите споразумения” на Дон Мигел Руиз е своеобразен наръчник за справяне с чувството, че сме предадени. На базата на тези четири споразумения, тя създава стратегии, които могат да бъдат приложени в различни ситуации.

Независимо дали се чувствате предадени от най-добрия си приятел, романтичния си партньор, шеф или колега, използвайте тези 4 съвета, които ще ви помогнат да промените гледната си точка, а заедно с това – и начина, по който се чувствате.
Избирайте внимателно думите си

Изследванията на преноса на спонтанни черти показват, че когато говорим лошо за някой друг, е по-вероятно човекът, който ни слуша, да припише тези отрицателни качества на нас, а не на човека, от когото се оплакваме. Така, например, ако определяте някого като нарцисист, хората, на които казвате това, е по-вероятно да си помислят, че вие сте нарцисист, когато по-късно си припомнят разговора. Тоест, необходимо е да говорим добре за себе си и другите, ако искаме да изградим здрави основи на нашите взаимоотношения.
Не приемайте нищо лично

Изследванията на егоцентричното отклонение в паметта показват, че сме склонни да гледаме на себе си като на по-важни, отколкото всъщност сме. Трудно е, но е много полезно да осъзнаем, че не сме най-важният играч в много от ситуациите, които се случват покрай нас. От друга страна е много освобождаващо да знаеш, че не си отговорен за всичко лошо, което се случва в света. Всъщност, колкото по-навреме разберете, че поведението и действията на хората се мотивират от разнообразни фактори, които нямат нищо общо с вас, толкова по-добре – както за емоционалното ви, така и за физическото ви здраве.
Не правете предположения за другите

Знаейки, че поведението и постъпките на човек се мотивират от различни фактори, които в повечето случаи нямат нищо общо с нас, много по-рядко ще се подвеждате да предполагате и анализирате нечии действия. Вместо да губите време в напразни догадки, които нерядко са придружени от негативни емоции, просто разговаряйте с хората, попитайте за проблемите и намеренията им. Имайте предвид, че предположенията, които правим се основават на личния ни опит и на собствените ни отрицателни възгледи за света. Ако живеем с мисълта, че хората искат да ни навредят, рискуваме да прекараме живота си в страх, несигурност и изолация.
Знайте, че сте направили всичко възможно

Когато се случи нещо неочаквано, е лесно да попаднете в капана на самообвинения като: „Постъпих ли правилно?”, „Можеше ли да избегна това, ако…” и т.н.

Много изследвания показват, че хората са склонни да вярват, че имат по-голям контрол върху събитията, отколкото е в действителност. Това ни вреди, а за да го избегнем, просто трябва навреме да осъзнаем, че ние няма как да отгатнем какво точно ще се случи, ако направим нещо или не го направим… Ако не излезем от капана на самообвинителното мислене, си осигуряваме един постоянен източник на ненужно страдание. Затова, уверете се, че сте направили всичко, което зависи от вас, че сте си взели поуките, дайте си почивка и погледнете към бъдещите възможности.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: https://psychology.framar.bg