Дали са тук, за да спасят света?

В кафене в TriBeCa една сутрин преди две седмици Дейвид Мин Вонг, на 7 години, беше в постоянно движение. Играеше с четвъртинки на масата. Пусна ги на пода. Облегна се на майка си и се отдалечи.

„Кажи му, че съм силен“, каза той на майка си, 50-годишната Йоланда Бадило. Тя седна в сепаре със съседка, която беше там с кръщелницата си.

„Събудих се в 2:16 тази сутрин и не валеше“, каза той.

— Става ми скучно — каза той.

В държавното училище на Дейвид, където той е в програма за надарени и талантливи второкласници, учител каза на г-жа Бадило, че той е арогантен за момче на неговата възраст, а учителите от предучилищна възраст го описват като интелигентен, но понякога разрушителен. Но г-жа Бадило, хомеопат и холистичен здравен консултант, има своя собствена оценка. За нея чертите на Дейвид – неговата интелигентност, емпатия и нетърпение – го правят „индигово“ дете.

„Той ми каза, когато беше на 6 месеца, че ще има проблеми в училище, защото няма да знаят къде да го настанят“, каза тя и добави, че той й е казал това чрез енергията си, а не с думи. „Нашето съзнание се променя, разширява се и индиговите са тук, за да ни покажат пътя“, каза г-жа Бадило. „Преди бяхме много по-свързани със създателя и се опитваме да се върнем към тази връзка.“

Ако скоро не сте влизали в алтернативна книжарница, възможно е да сте пропуснали новините за децата индиго. Те представляват „може би най-вълнуващата, макар и странна промяна в основната човешка природа, която някога е била наблюдавана и документирана“, пишат Лий Карол и Ян Тобър в „Децата индиго: Новите деца пристигнаха“ (Hay House). Книгата е продала 250 000 копия от 1999 г. насам и е породила цяла индустрия от книги за децата индиго.

Hay House каза, че е продала 500 000 книги за децата индиго. Документален филм „Индиго еволюция“ е планиран да бъде показан на около 200 екрана – в църкви, йога центрове, университетски кампуси и други места – на 27 януари (ако сте любопитни – можете да го видите тук:

Какви са децата индиго?

Децата индиго са описани за първи път през 70-те години на миналия век от парапсихолога от Сан Диего, Нанси Ан Тапе, която забелязва появата на деца с индигова аура, вибрационен цвят, който тя никога преди не е виждала. Този цвят, разказва тя, идва заедно с ново съзнание.

В “Децата индиго” г-н Карол и г-жа Тобър дават определение на феномена. Индиго, пишат те, споделят черти като висок коефициент на интелигентност, остра интуиция, самоувереност, съпротива срещу авторитети и разрушителни тенденции, които често се диагностицират като разстройство с дефицит на вниманието, известно като ADD, или разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, или ADHD

Предлагана като ръководство за „родителите на необичайно интелигентни и активни деца“, книгата включва често срещани критики към днешното отглеждане на деца: че децата са прекомерно лекувани, че училищата не са творческа среда, особено за умни ученици и че децата се нуждаят от повече време и внимание от родителите си. Но книгата също така търси отговори на основните родителски притеснения в паранормалното.

„За мен тези деца са отговорите на молитвите за мир, които всички отправяме“, каза Дорийн Върчу, бивш психотерапевт за юноши, която сега пише книги и изнася лекции за индиговите деца. Тя нарича индигото скок в човешката еволюция. „Те са посветени на премахването на социалните злини от земята, много силно се съпротивляват срещу корупцията и се борят за увеличаване на почтеността“, каза г-жа Върчу. „Други поколения се опитаха, но след това станаха апатични. Това поколение няма да го направи, освен ако не ги дрогираме до вцепенение с риталин.“

Какво казват скептиците?

За скептиците концепцията за децата индиго принадлежи към царството на пожелателните мисли и доверчивостта на Новата Епоха. „Всички ние бихме предпочели децата ни да не бъдат етикетирани с психиатрично разстройство, понеже в този случай това е фалшива диагноза“, каза Ръсел Баркли, професор по психиатрия в Държавния университет на Ню Йорк Северен медицински университет в Сиракуза. “Няма наука зад това. Няма проучвания.”

Д-р Баркли оприличи дефиницията на децата индиго с академично упражнение, наречено „изявления на Барнъм“, след П. Т. Барнъм, в което на човек се дава списък с общи психологически характеристики и той се убеждава, че те се отнасят специално за него или нея. Чертите, приписвани на децата индиго, каза той, са толкова общи, че те “могат да опишат повечето хора през повечето време”, което означава, че те не описват нищо.

Родителите, които приписват невниманието или разрушителното поведение на децата си на вибрационната енергия, каза той, рискуват да забавят правилната диагноза и лечение, което може да им помогне.

За индиго и техните родители обаче подобен скептицизъм е обичайната съпротива срещу всяка нова и революционна идея. Америка винаги е имала слабост към свръхестественото. Анкета от ноември 2005 г. на Harris Interactive установи, че един на всеки петима американци вярва, че той или тя се е превъплътил; 40 процента вярват в призраци; 68 процента вярват в ангели. Тогава не е изненадващо, че литературата за децата индиго, която включва някои от тези вярвания заедно с общи тревоги относно детската психология е намерила възприемчива публика.

Анет Пайпър – майка на две деца от Мемфис, каза, че е планирала да учи в медицинско училище, докато осъзнала, че е индиго и е способна да разбере какво не е наред с хората, само като ги докосне. Подобно на много други, които се описват като индиго, тя също е била чувствителна към химикали и флуоресцентни светлини. Вместо да отиде в медицинско училище, тя става интуитивен лечител, насочвайки енергийните полета около хората, и отвори New Age магазин, наречен Духовна свобода.

Дъщеря ѝ Александра, на 10 години, също е индиго, казва тя. Те играят игри, за да култивират телепатичните си способности, но в училище Александра се бори, каза г-жа Пайпър. „Тя има проблеми с довършването на задачите в училище и иска да спори с учителя, когато смята, че е права“, каза г-жа Пайпър. „Не мисля, че е разбрала какви са дарбите ѝ. От влиянието в училище и приятелите тя изоставя тези способности. Малко се страхува от тях.“

Проблемите в училище са често срещани за индиго децата, каза Алекс Пъркел, който ръководи ReBirth Esoteric Science Center в Бенсънхърст, Бруклин, двуезичен (руско-английски) център, посветен на „знанието за древните езотерични школи и източната наука“, според неговата мрежа сайт (www.esotericinfo.com).

Миналата година центърът организира клас за деца индиго, но го отмени, тъй като семействата напуснаха училище по икономически причини.

„Много хора не разбират децата, защото децата са много умни“, каза г-н Перкел. „Те имат знания като нашите учители. Те не искат да ходят на училище, защото не им трябват знанията, които могат да получат от там. Затова родителите ги водят на психолози и психолозите започват да им дават хапчета, за да потиснат волята и паметта им. Ние разработихме специална програма, за да им помогнем да разберат, че са дошли на тази планета, за да променят съзнанието, защото имат водачи от един по-висш свят.”

Стивън Хиншоу, професор и ръководител на катедрата по психология в Калифорнийския университет в Бъркли, призна, че „има основателна загриженост, че прекаляваме с медикализиране на нормалното детство, особено с ADHD.“ Но, каза той, изследванията показват, че дори надарените деца които проявяват признаци на дефицит на внимание се справят по-добре с повече от материалите в класната стая, не по-зле от другите деца.

„Ако преподавате в много отворена класна стая, децата с ADHD може да се впишат по-добре, защото всички тичат наоколо, но няма доказателства, че това помага на децата с ADHD да учат. От друга страна, ако имате по-традиционна класна стая, с последователни задачи и очаквания и награди, децата с ADHD може да изпитат трудности в това да се приспособят в началото, но в дългосрочен план има доказателства, че това помага на тяхното учене.”

Джулия Тучман, партньор в Neshama Healing в Манхатън, която работи с много индигови деца и възрастни, каза, че е важно семействата им да не се отвръщат от традиционната психология и медицина.

„Аз съм много холистично ориентирана, но много хора, които идват тук, препращам към лекари“, каза тя. “Изобщо не съм против лекарствата. Просто смятам, че се прекалява с тях.” Когато родителите водят деца при нея за лечение – тя практикува балансиране на електромагнитното поле, масаж без докосване, който има за цел да настрои електромагнитното поле на човек – тя каза, че просто да кажеш на децата, че имат специални дарби, често е лечебен жест.

„Можете ли да си представите едно дете да отиде при родителите си и да каже: „Говоря с ангел“ или „Говоря с някой, който е починал“?“ — попита г-жа Тучман. — Много от тях нямат с кого да говорят. Тя, подобно на другите, които виждат индиго ги вижда като източник на надежда.

Дори разрушителното поведение има цел, каза Марджъри Джаксън, учител по тай чи и йога в Алтадена, Калифорния, която каза, че нейният син Андрю е индиго. Андрю, сега на 25 години не се е държал разрушително като дете, каза тя, но в практиката си вижда деца индиго, които проявяават такова поведение.

„Целта на разрушителното поведение е да претовари системата, така че училището да бъде вдъхновено да се промени“, каза г-жа Джаксън. „Децата може да изглеждат така, сякаш имат ADD или ADHD. Това е, че стимулът, който им се дава, вътрешното им същество не се интересува от него. Но ако им дадете нещо, което хармонизира с широкото намерение, което вътрешното им аз има за тях, те няма да бъдат разрушителни.”

Тя каза, че училищата трябва да се отнасят към децата по-скоро като към възрастни, вместо да ги поставят в „базирана на страх, ограничаваща среда без избор, където те експлодират“.

Г-жа Джаксън сравни хората, които не разпознават индиго, с мъгълите – името, използвано от Джоан Роулинг в книгите за Хари Потър, за да опише обикновените хора, които нямат връзка с магията. „Бих казала, че 90 процента от хората по света са като мъгълите“, каза тя. „Не е добре да говорите за тези неща с тях, защото това ще ги изплаши.“

В кафене TriBeCa Дейвид Мин Вонг продължи да си играе с монетите си и да говори с майка си. Г-жа Бадило и нейната съседка Сандра Маккой казаха, че имат членове на семейството, които не вярват в идеята за индиго. Г-жа Маккой седеше с четиринадесет годишната си кръщелница Жасмин Уошингтън. За разлика от Дейвид, Жасмин слушаше спокойно, задавайки от време на време въпроси.

И все пак Жасмин също е дете на индиго, каза г-жа Маккой: „Винаги съм знаела, че има нещо различно в нея. След това, когато видях предаване за индиго по телевизията, разбрах какво е то.“ Подобно на много други индиго деца Жасмин се обучава вкъщи.

За Жасмин, която често е усещала, че е различна от другите деца, особено в държавните училища, наименованието индиго е утеха.

„Децата сега са много различни, така че е добре, че има име за това и хората обръщат внимание на това, което е различно в тях“, каза Жасмин. Подобно на жените на масата тя каза, че индиго има специална цел: “Да помогне на света да се събере отново. Усещам, че ако се случи нещо лошо, винаги мисля, че мога да го поправя. Тъй като имаме тези способности, ние можем да помогнем на света.”