Да живеете, за да се харесате на другите е ненужна жертва

Проблемът, с който се сблъскваме, когато се опитваме да се харесаме на другите е, че освен че забравяме за себе си, никога не можем да направим всички щастливи.

Да се харесате на другите е нещо много важно за мнозина, но и много изтощаващо, защото си мислите за всички около вас, само не и за вас самите.

Още от детските ни години сте възпитавани да се държите така. Карани сте да правите неща, които невинаги ви допадат само, за да се харесате на другите.

И така започвате да забравяте за себе си.

Но идва един момент, в който сте толкова изтощени, че спирате и се питате: “Кой съм аз?” и “Какво искам?”.

За съжаление може да не успеете да си отговорите на тези въпроси.

А това може да се окаже първата стъпка към собственото ви преоткриване.

Да се харесате на другите води до собственото ви страдание

Опитите да се харесате винаги на останалите могат да доведат до много болка. Причината за това е, че ще правите неща, които не искате. В много случаи така пренебрегвате собствените си ценности.

Например, ако имате връзка и не можете да понасяте миризмата на цигари в дома си, а сте оставили партньора ви да пуши спокойно, само за да бъде щастлив.

Това води до натрупването на много разочарование, което единствено влошава нещата, докато един ден връзката ви приключи.

Друг пример е родителите ви да ви подтикват да действате по начин различен от този, които искате.

В тази ситуация тревогата ви кара да посегнете към бутона “Харесай се на другите“. Така ще продължите да се опитвате да правите другите щастливи.

Но на каква цена?

Цената е, че спирате да мислите за себе си, поставяте се на второ място и постоянно продължавате да търсите одобрението на останалите.

Дали другите хора са източник на вашето щастие?

Може да ви звучи парадоксално, че опитите да се харесате на другите хора могат да ви накарат да страдате. Но за това си има обяснение: ако правите това поставяте собственото си щастие в ръцете на някой друг.

Моментът, в които започвате да се харесате на другите, за да се почувствате по-добре или защото другият човек ви е ядосан или разочарован от вас, вие се сблъсквате с тревожността и затова искате да промените ситуацията.

И попадате в задънена улица.

Опитвате се да се справите с конфликта. И то така, че мнението ви винаги да се хареса на хората около вас и да е това, което те искат да чуят. Ходите, където другите искат да отидат, а не където ви се ходи на вас.

Какъв живот водите всъщност? Вашият или на някой друг? Ако не вземете нещата в свои ръце, животът ви ще загуби смисъла си.

Не трябва да се тревожите само защото приятелят ви се е ядосал, защото сте му казали “не” без значение каква е била причината за това.

  • Не трябва да се тревожите и само заради факта, че не сте изпълнили очакванията на всички.
  • Трябва да се научите да приемате неодобрението и отрицателните реакции, когато сте споделили мнението си, взели сте решение или сте направили нещо, което сте искали. Другите трябва да приемат това!

Започнете да се грижите за собственото си щастие

За да спрете да се опитвате да се харесвате на другите трябва да поработите здраво върху собственото си самочувствие. Освен собствената ви несигурност вероятната причина за всичко това е собственото ви поведение.

След като веднъж се погрижите за самочувствието си, трябва да започнете да променяте старите си навици.

Започнете да казвате “не”, когато искате да кажете “не”. Ако някой се ядоса не се тревожете. Рано или късно ще му мине (това не е краят на света!).

Поставяйте себе си на първо място.

Нека решенията ви, това което искате, мнението ви и мечтите ви да са първо място. Но най-вече нека собственият ви комфорт и увереност да бъдат на първо място.

Не трябва да правите нищо, което не ви харесва или ви кара да се чувствате зле. Така напразно се тормозите. Страдате, а това води до тревожност и депресия.

Защо не започнете да живеете и да се грижите за себе си?

Източник: https://zdraveikrasota.bg