Започнете да правите тези 9 неща, ако наистина искате да промените живота си

Никой не обича да се чувства блокиран, но промяната понякога може да изглежда като плашеща планина за изкачване. Независимо дали става въпрос за финансови проблеми, физическо здраве или психическо благополучие, попадането в задънена улица е чувство, с което всички сме твърде запознати.

Ние сме създания на навика и напускането на нашите зони на комфорт не е лесен подвиг. Предизвикателство е да се направи тази първа стъпка към промяна, особено когато нещата не вървят добре.

Но ако сме посветени на правенето на положителни промени, има стратегии, които да ни помогнат по пътя. Ето 9 тактики, които лично съм използвал, за да направя значителни промени в живота си наскоро.

1) Поставете си ясни цели

Осъзнавали ли сте някога колко лесно е да уцелите цел, когато се прицелите право в нея? Същата логика важи и за нашите цели.

Поставянето на точни цели и изработването на осезаеми стъпки към тях е от решаващо значение. След като очертаете целите си, помислете дали да ги разделите на малки задачи.

Този подход прави целите ви по-малко плашещи и насърчава стабилния напредък.

2) Развийте положително мислене

Ако искате да изпитате успех, важно е да имате правилното мислене за това. Това означава да се освободите от негативните мисли и да ги замените с оптимизъм и надежда.

Шон Акор, водещ експерт в областта на науката за щастието, каза, че „мозъкът ви при положително състояние е с 31% по-продуктивен, отколкото при отрицателно, неутрално или стресирано състояние“.

И така, какъв извод можем да си направим?

За да промените наистина живота си, трябва да се фокусирате върху положителните страни и да поддържате оптимистична перспектива за бъдещето.

Намерете какво ви движи и се съсредоточете върху светлите точки в живота. Ако нищо не ви задържа в момента, очаквайте с нетърпение нещата, които желаете, разбирайки, че промяната в начина на мислене може да ги доведе до достигане и да ви позволи драстично да промените живота си.

3) Отделете време за размисъл

Докато сме на темата за мисленето, нека се задълбочим в размисъла, тъй като възможността да прегледате мислите и емоциите си е от ключово значение за подхранването на позитивно мислене .

Отражението върви ръка за ръка с грижата за себе си. Отделете малко време, за да помислите върху последните си мисли и как те съответстват на бъдещите ви амбиции.

Лично аз обичам да правя преглед на деня си с няколко прости въпроса:

  • Какво мина добре?
  • Какво не мина толкова добре?
  • Как мога да се подобря за да посрещна по-добре утрешния ден? 

Тази практика ми помага да остана на верния курс и поддържа целите си в челните редици на ума си. Освен това предотвратява завладяването на чувството на застой и обезсърчение.

4) Движете се

Следващото е непрекъснато предизвикателство за мен – физическа активност. Но знам, че е от решаващо значение за трансформацията на живота.

Не става въпрос само за това да изглеждаме във форма (въпреки че това е бонус), но упражненията също укрепват нашето психично здраве и подобряват когнитивните умения.

Дори животът да изглежда труден и упражненията да изглеждат непривлекателни, повярвайте ми – струва си.

Стремете се да бъдете активни три дни в седмицата, като започнете с леки дейности като ходене и постепенно увеличавате антето и мога да ви уверя, че наградите ще си заслужават. Лично забелязах, че нивата на стрес намаляват и енергията ми се повишава значително, откакто започнах да спортувам редовно.

5) Обградете се с позитивни хора

личностни черти, които ви правят наистина симпатичен човек Започнете да правите тези 9 неща, ако наистина искате да промените живота си

Това, което поглъщаме, ни определя, така че е изключително важно да се обграждаме с позитивност. Компанията, която поддържаме, може или да ни вдъхнови, или да ни изтощи с негативизъм – избирайте мъдро!

Имах приятел, който изглежда процъфтяваше в дърпането на хората надолу и самочувствието ми страдаше заради това. Беше трудно решение, но дистанцирането значително подобри живота ми . Сега съм заобиколен от хора, които ме мотивират и вдъхновяват да бъда най-добрият.

Това не означава да избягвате онези, които ви предизвикват, но внимавайте как другите ви карат да се чувствате. Ако въздействието е отрицателно, помислете за отстъпление.

6) Прегърнете промяната

Промяната е не само неизбежна, но и полезна. Възприемането на промяната поддържа умовете ни гъвкави, проправяйки пътя за неочаквани възможности за растеж.

Разбира се, това изисква известно приспособяване, но честото излизане извън зоната на комфорт ви подготвя за неочаквани обрати в живота.

Щяхме ли да стигнем до Луната, ако се бяхме вкопчили в твърдото мислене? Бъдете отворени и бъдете възприемчиви към потенциала на положителните промени в живота.

Следващия път, когато изникне нещо, смятайте го за покана за растеж.

7) Държи се отговорен

Промяната изисква изпълнение на нашите цели и планове. Жизненоважно е да спазваме ангажиментите, които поемаме към себе си и към другите.

Ако редовно нарушавате обещания или ангажименти, които сте си дали сами, направете пауза и помислете защо това се случва.

Прекалено високи ли са вашите цели? Отхапвате ли повече, отколкото можете да дъвчете?

Идентифицирайте своите препятствия, след което коригирайте съответно. След като разберете къде не достигате, поемете отговорност и продължете напред.

8) Потърсете подкрепа

Дори и с най-големите си усилия не винаги можем да се справим с всичко сами. Напълно добре е да помолите за помощ, когато сте в затруднение, независимо дали е от семейството, приятелите или експерт по психично здраве.

Да имате наставник или модел за подражание, на когото гледате, може да бъде бонус.

Ученето от тези, които са успели в области, където се стремим към промяна, често е от полза. Техните истории и начини за преодоляване на предизвикателствата могат да послужат като мощно вдъхновение.

9) Намерете това, към което сте страстен

Намирането на вашата страст е от ключово значение. Без него може да се окажете заклещени в цикъл на чувство на обезсърчение и застой.

Така че, определете какво наистина ви интересува и отделете време за тези страсти.

Нека вашата креативност блесне. За мен изкуството е фантастична среда за себеизразяване и откриване, помага ми да остана в хармония със себе си и да дам най-доброто от себе си.

Може да отнеме известно време, но скоро ще имате ясно разбиране какво наистина ви мотивира и как можете да превърнете това в дело на живота си.

Последни мисли

Инициирането на положителни промени не е просто – то изисква твърда отдаденост на личностното израстване . Въпреки това, с правилното отношение и подход, трансформацията може да бъде наистина пълноценна.

Така че, навигирайте постепенно през тези стъпки, оставете ги да ви водят и не забравяйте да се насладите на пътуването! Всяко незначително постижение ще засили вярата ви в способността ви да постигнете трайна промяна.

Имайте предвид, че сте способни на повече, отколкото предполагате – силата е във вас! Така че, излезте и превърнете мечтите си в реалност.