Защо той не ни чува, когато говорим (и как да го накараме да ни чуе)?

Проблемите в отношенията ни с любимия човек много често започват с проблемите в комуникацията. Те на свой ред започват с това, че не се чуваме един друг, не се разбираме и както ние, така и той се чувства самотен и отчужден.

Въпреки този очевиден факт във всяка връзка има моменти, в които просто не се изслушваме един друг. Ако това е моментно състояние може и да не нанесе сериозни щети върху доверието ни. Ако се превърне в начин на живот щетите ще бъдат големи и могат да доведат до край на отношенията.

Много често проблемът с изслушването от страна на партньора ни е знак за един основен проблем – правим ключови грешки в представянето на важната за нас информация.

Факт е, че мъжкият мозък функционира различно от женския. Ако не грабнем вниманието на партньора ни в първите 30 секунди от разговора с него, вероятността той да се „изключи“ е много голяма.

Кои са тези грешки и защо е по-добре да не ги правим, за да подобрим комуникацията си с него?
Редовно му изнасяме дълги и многословни тиради

Ако партньорът ви е свикнал, че ваш основен навик е да изнасяте дълги, емоционално наситени и многословни тиради, той вероятно е развил защитен навик да се изключва, за да спаси мозъка си от прегряване. За да се справите с това сменете навика – започнете да се изразявате кратко, точно и ясно.

Започвате разговора с укор и негативни послания

Ако започвате разговорите с партньора си с мрънкане, изразяване на недоволство, укор към него или работата си и други негативни форми на изразяване, изпускате онези 30-те секунди. Да, времето, в което имате шанса да привлечете интереса му, за да започне да ви слуша истински.

Говорите предимно за емоции

Ако искате от партньора ви да е като най-добра приятелка, с която можете да споделяте всичките си емоционални състояния правите една основна грешка. Мъжете не могат да се чувстват комфортно за дълго време в нашата емоция, затова се изключват. По-добре звъннете на приятелката си за дългата част, а за него оставете кратката и дипломатична версия.

Използвате твърде много „генерални заключения“

Ако използвате твърде много генерални заключения като „никога“, винаги“ и т.н. вероятността другият да ви чуе намалява драстично. Хората, които използвате тези думи са много по-малко склонни да приемат различна от тяхната гледна точка, а това се усеща на подсъзнателно ниво и кара много хора просто да спрат да слушат.

Постоянно изразявате недоволство

Ако разговорите с вас са наситени предимно от негативни теми и изразяване на недоволство не се учудвайте, че партньорът ви не ви слуша. Много често в края на работния ден жените искат да се приберат и да излеят емоциите си в откровен разговор с мъжа. Те – обратното.

Мъжете искат просто да поседят във вашата компания и да се чувстват добре. Без дълги и многословни тиради. Без упреци и мрънкане. Понякога тишината е много по-ценен начин на свързване, отколкото думите. А който обича, чува дори когато е тихо…

Източник: https://frida.bg