Има 6 типа любов. Кой е вашият?

Любовта е сложна и мощна сила – и тя ни въздейства по най-различни емоционални, когнитивни и социални начини.

Когато обичаме един човек, чувстваме емоционална възбуда в негово присъствие. Имаме и набор от мисли или състояния, свързани с този човек и с предишните ни преживявания, които формират идеите ни за това, което очакваме във връзките си. Например, ако вярвате в любовта от пръв поглед, е по-вероятно да я преживеете.

Древните гърци описват няколко различни вида любов. Следвайки тяхната традиция, социологът Джон Алън Лий разделя любовта на шест най-общи разновидности или „стилове“. С години те могат да се променят, дори в живота на един човек и неговото взаимодействие с партньорите му.

Ерос

Този тип обикновено се преживява като романтична, „приказна“ любов. Физическата красота е важна. Привличането е интензивно и непосредствено („влюбени до уши“), а нуждата от задълбочаване на връзката, емоционално и физически, е силна.

Този тип хора обичат да бъдат влюбени, затова и са „серийно моногамни“. Те остават в една връзка, докато я чувстват свежа и завладяваща, след което се прехвърлят към друга, така че да изпитат същите чувства отново с друг човек.

Сторге́

Хората, които изпитват този тип „семейна“ любов, са стабилни и отдадени във връзките си. Те ценят общуването, психологическата близост и доверието. За този тип хора любовните връзки често произлизат от приятелството, в което любовта постепенно се промъква. Този любовен стил е траен, а хората, за които е характерен, се стремят към дългосрочни връзки.

Лудус

Хората с „лудически“ или „игрови“ любовен стил гледат на любовта като на игра, която се стремят да спечелят. Често тя включва повече от двама играчи. Хората с подобен стил нямат проблем с измамата и манипулацията. Те не са склонни да се обвързват и често са емоционално далечни.

Тъй като мислят краткосрочно, те са по-фокусирани върху физическите характеристики на партньора си повече от всички останали. Те имат и най-много еднократни „забивки“.

Прагма

Практичността е ключова за този тип. Логиката определя съвместимостта и бъдещите перспективи. Което не значи, че подобен тип хора подхождат към връзките без емоции. По-скоро се фокусират върху това дали потенциалният им партньор може да удовлетвори техните нужди.

Тези нужди могат да са социални или финансови. За прагматиците е важно дали бъдещият им партньор ще бъде добре приет от семейството и приятелите им, или дали умее да се справя с парите. Те могат да оценяват и емоционалните му дадености – например дали е способен да запази спокойствие в стресови ситуации.

Мания 

Тук имаме работа с обсесивен любовен стил. Тези индивиди често са емоционално зависими и непрекъснато имат нужда от доказателства за чувствата на другия. Хора с подобен любовен стил са склонни да изпитват периоди на силна радост или дълбока тъга, в зависимост от степента, в която партньорът им може да удовлетвори техните нужди.

Заради обсебването, свързано с този тип любов, ревността може да се превърне в сериозен проблем.

Агапе

Хората, изпитващи подобен тип любов са даващи и грижовни, фокусирани върху нуждите на партньора си. Това до голяма степен е безкористна и безусловна любов. Такъв партньор ще ви обича такива, каквито сте. Но те също така ще цени високо актовете на грижа и доброта, които получава от вас.

Тъй като такива хора са толкова приемащи, при тях се наблюдават най-високи нива на удовлетворение от връзките.

Любовта се променя

Типът любов, който чувстваме към най-близкия си човек, обикновено се променя с времето. В началото на връзката нямаме търпение да видим любимия и се вълнуваме при всяка среща.

Това са чувствата, които свързваме с влюбването, и са много характерни за романтичната любов. Но почти във всички връзки те не са трайни и избледняват след половин или една-две години.

Тези страстни чувства по-късно биват заменени от по-дълбока свързаност, когато двамата партньори се опознаят истински. Този етап на близост и „спътничество“ може да продължи цял живот.

За жалост много хора не осъзнават, че този тип преход е здравословна част от еволюцията на любовта. Тъй като пламенните чувства отшумяват, хората често мислят, че любовта е приключила, когато всъщност интимността и дълбочината на връзката могат да са невероятно мощни, ако им се даде шанс.

Жалко е, ако човек няма търпението да дочака този етап, защото това е типа любов, която води до най-дълбоко удовлетворение от живота.

Рейчър Грейв от Университета на Тасмания за The Conversation.

Източник: IFLScience / инфо: obekti.bg