Каква е разликата между здравословната и … токсичната любов?

Всеки от нас има много специална връзка с думата “любов“. Търсим я. Отхвърляме я. Издигаме въздушни замъци около нея. Събаряме ги. Учим се да я живеем, да я приемаме, да я изразяваме, да я напускаме…

Този процес неизменно се съпътства от редица емоции – болка, разочарование, обида… Истината е, че е много лесно да намерим любовта и е много трудно да се научим да я задържаме. В процеса на проба и грешка много често пренебрегваме, нараняваме, отхвърляме хората, които обичаме.

Така разбираме, че има любов, която ни повдига, кара ни да летим, да се чувстваме добре. Тя ни дава увереността, че сме способни на всичко и можем да преминем през всякакви житейски обстоятелства. Безспорно това е т.н. сигурна или здравословна любов. В нейната прегръдка се чувстваме защитени, спокойни, сигурни, окрилени.

Но има и една друга любов, която всеки от нас е преживявал поне веднъж в живота си.

Тя е т.н. нездравословна или токсична любов. Не че в нея няма любов, напротив. Просто тя ни кара да се чувстваме по обратния начин. Губим вяра в себе си. Губим мечтите си, надеждите си. Губим парченца от себе си, а любовта ни носи страдание, съмнения, емоционална болка…

Разликата между здравословната и нездравословната любов е идеално е описана от Кати Хууд, основател на „One Love Foundation“ и страстен лектор в областта на взаимоотношенията.

Тя вярва, че когато младите хора се научат да правят разликата между отношенията, които са добри за тях и тези, които не са това ще осъществи голяма разлика в техния живот и ще им спести много страдания, съмнения, объркване и неприятности.

Как да разпознаем токсичната любов?
Интензивност

Токсичните връзки, според Кати Хууд, често започват като здравословни отношения, но нещо там някъде се обърква. Здравословните отношения се успокояват със времето и стават по-малко интензивни. Токсичните – точно обратното. Според Кати хууд, не е толкова важно как точно започва една връзка, колкото това как се развива тя впоследствие.

Ако точката на кипене е много висока няколко години след началото на връзката това може да доведе до емоционално изтощение и т.н. „адреналинови връзки“ (зависими от хормона на стреса адреналин), което е една от ключовите характеристики на т.н. токсични взаимоотношения.

Изолация

Изолацията е един от абсолютните знаци, които показват, че се намирате в нездравословни отношения. Всяка интимна връзка започва с интензивно желание да прекарвате повече време един с друг. В този момент е много лесно е да пропуснем един от сериозните знаци, които крещят „токсичност“.

Изолацията започва да се случва, когато започнете да се изолирате от приятелската и семейната си среда, за да сте с партньора си. Така се лишавате от подкрепящата ви среда и започвате да оформяте токсична зависимост един от друг. Дали защото партньорът ви се чувства зле, когато не знае къде сте, какво правите, с кой говорите…

В крайна сметка вие се изолирате от близките си, за да превърнете него в единствения ви близък човек? Това със сигурност е често срещано и първият опасен сигнал за евентуални емоционални и физически злоупотреби в отношенията.

Ревност

Докато леката ревност е съвсем безобидна проява на собственическото чувство, екстремната й форма може да бъде опасен индикатор за токсичност. Ревността няма нищо общо с другия човек. Тя е проява на екстремно чувство за собственост, базова липса на доверие, фантазии, че другия флиртува с други хора и/или изневерява, гневни пристъпи и опасност от насилие.

Чести раздели

Честите раздели и събирания, според Кати Хууд, са част от т.н. токсични отношения. Те често са съпроводени от фрустриращи битки, гневни скъсвания, горчиви думи и отчаяни сдобрявания. Това непостоянство и емоционална интензивност са индикатор за нездравословни отношения, който не трябва да пренебрегваме.

Какво ни съветва Кати Хууд?

Ако вашият инстинкт ви казва, че тази връзка не е добра за вас и ви съветва да си тръгнете СЕГА, не си заравяйте главата в пясъка. Ако вашите приятели и близки ви казват, че този партньор не е добър за вас и трябва да си тръгнете СЕГА, не се правете, че не чувате. Много лесно е да видим, че някой друг е в токсична връзка, защото не сме емоционално замесени. Много трудно е да видим, че самите ние сме в токсична връзка и е време за тръгване.

Подновете контактите си с приятелите си. Поискайте мнение, съвет, помощ отвън. Ако се намирате в отношения със емоционално и физическо насилие, потърсете консултация с психолог или терапевт, за да построите план за безопасно излизане от токсичните отношения. Това често не може да стане отведнъж и отнема време. Каквото и да ви струва, потърсете помощ и направете нужните стъпки, за да се погрижите за себе си и да се излекувате от нанесените рани от токсините отношения.

Източник: https://frida.bg