Какви са ползите от човешкия хормон на растежа?

Разберете какво е човешкия хормон на растежа (HGH), как действат добавките с HGH и дали е подходящ за вас или не…


Изворът на младостта? Намерихме ли го най-накрая?

Може би. Много специалисти, спортисти и други хора използват така наречения човешки хормон на растежа (HGH). Често пъти за него се говори като за най-новото и най-велико оръжие в арсенала на холивудския елит (доклад от Vanity Fair миналия февруари установи, че употребата на инжекции с човешки растежен хормон е широко разпространена в индустрията), като теоретично се твърди, че повишените нива на HGH могат да върнат времето назад и да доведат до по-добро сексуално желание, по-добро тяло, подобрено настроение, сияйна кожа и тонове енергия. И така, как работи? Прочетете, за да разберете.

Какво е човешки растежен хормон?

HGH се произвежда от хипофизната жлеза и това е хормонът, отговорен за регулирането на растежа! В допълнение, той регулира телесната температура, метаболизма на захарта и мазнините и вероятно сърдечната функция, според WebMD. HGH също работи във връзка с колагена, за да поддържа структурата на кожата и мускулите ви, и тъй като производството ви на HGH и колаген се забавя с възрастта, кожата ви става по-отпусната и по-тънка. Твърди се, че повишавайки спадналите си нива на HGH, ще се почувствате така, сякаш отново сте на 20 години – дори когато наближавате средната възраст.

Как действат добавките с HGH?

Въпреки че привържениците на HGH се кълнат в неговите подмладяващи ефекти, хормонът не е изследван толкова много, особено под формата на добавка (повечето проучвания са фокусирани върху HGH инжекции). Лекарите го използват от години при деца, които страдат от необичайни проблеми с растежа и понякога се използва за регулиране на кръвната захар при диабетици. Но дори когато употребата на HGH инжекции и добавки нараства сред спортисти и знаменитости, правният му статут остава донякъде двусмислен на повечето хора. Всъщност добавките и инжекциите с HGH са законни само когато са предписани от лекар и е незаконно да се разпространява HGH по причини, различни от медицинска употреба, въпреки че можете да закупите добавки, тъй като повечето използват синтетична версия на хормона.

Сред другите докладвани предимства на HGH е загубата на тегло. Въпреки че резултатите от проучване от 1990 г., публикувано в New England Journal of Medicine, показват, че синтетичните инжекции с HGH водят до натрупване на мускули и загуба на мазнини, проучването в крайна сметка е отхвърлено, тъй като повечето последващи проучвания не показват същите резултати.

Но има някои обещаващи новини: Резултатите от двойно-сляпо проучване от 2012 г., проведено върху добавка, наречена Sero-Vital-hgh и представена в шоуто на д-р Оз, предполагат, че определена комбинация от аминокиселини действително може да стимулира естественото производство на тялото на HGH, който може да осигури по-безопасна и по-щадяща алтернатива на инжектирането на HGH директно в тялото. Както мъжете, така и жените, на които е дадена специална смес от аминокиселини, наблюдават средно увеличение от повече от шест пъти нивата на HGH, с които са започнали в началото на проучването. Пациентите също са имали по-бърз метаболизъм и повишена издръжливост.

Анекдотичните доказателства също изглеждат обещаващи. Денис Пелино, 60-годишен предприемач от Бевърли Хилс, каза пред CNN, че преди пет години е имал проблеми да се справи с по-младите хора, с които е правил бизнес, така че е започнал лечение, което включва инжекции с HGH.

Тенът на кожата ми стана много по-добър. Просто се почувствах по-добре“, казва той. „Очите ми започнаха да виждат много по-ярко. Слухът ми, кълна се, се подобри“. Пелино казва, че инжекциите с HGH, заедно със здравословна диета, упражнения и добавки са го накарали да се почувства с 10 години по-млад.

Мога да се справя с хора, които са много по-млади от мен“, казва той. „Не се опитвам да поставям рекорди, просто се опитвам да остана в играта, правя бизнес тук.“

Дали твърденията му са истина може да каже само той. Но темата е интересна и е напълно възможно да помага наистина на организма.

Източник: HGH