Защо прясното мляко не е полезно. Три причини, които ще ви убедят да не го консумирате

Защо прясното мляко не е полезно. Три причини, които ще ви убедят да не го консумирате | Диана

Когато отидох на гости на една приятелка миналата седмица, забелязах в хладилника ѝ голяма кутия с прясно краве мляко…

Тя видя учудването ми и ми каза, че внучето ѝ много обичало прясно мляко, така че го била купила най-вече, защото чакала децата да ѝ отидат на гости. Наистина ме заболя, като разбрах че тя дава на внучето си тази токсична смес.

За щастие, хората които искат да спасят костите си и които четат информация по темата вече знаят, че трябва да избягват прясното мляко, защото то освен че вкиселява тялото, е и токсично.

И ето, днес ще научите как прясното мляко уврежда костите и цялостното ви здраве по множество рядко споменавани начини, някои от които съм сигурна, че ще ви шокират.

„Пийте много прясно мляко” – това ми каза моят лекар, когато ме диагнозира с остеопороза. Но както ще видите, този съвет е ужасно погрешен… всъщност, той води до увреждания дори и ако сте от хората, които са толерантни към лактозата.

И така, нека погледнем три причини защо този съвет е така неправилен и …

Какви ползи ще получите за костите и тялото си, ако избягвате прясното мляко:

1. Ще върнете хормоните си в равновесие

Много хора приемат, че ако на опаковката на прясното мляко пише „без добавени изкуствени хормони”, то прясното мляко, което купуват не съдържа хормони. Истината е, че прясното мляко съдържа много хормони, без значение дали е пастьоризирано, дали е от хранени на естествена паша животни, органично или просто с лепнат етикет „не съдържа хормони”. Всъщност, прясното мляко съдържа около 60 хормона, дори и да е издоено от крава, на която никога не са даваниизкуствено хормони.

Ето само някои от хормоните, съдържащи се в чаша прясно мляко:

  • Прогестерон (от прегненолон)
  • 5α-прегнан-3β-ol-20-one, 20α- и 20β-дихидропрогестерон (от прогестерон)
  • Андростенедион
  • Инсулин
  • Тестостерон
  • Инсулиноподобни растежни фактори 1 и 2 (IGF-1 и IGF-2)

Волски растежен хормон

За да се поддържа производството на прясното мляко, дойните крави редовно биват инжектирани с рекомбинантен волски растежен хормон (rBGH), одобрен от Агенцията за храните и лекарствата, синтетичен хормон, който усилва млеконадоя. Просто не е възможно дадена крава да дава количеството мляко необходимо за покриване на нормата без изкуствена хормонална стимулация.

Рекомбинантният волски растежен хормон rBGH причинява повишаване на нивата на инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1) на кравата, които естествено след това се озовават в млякото ѝ. IGF-1 е неподатлив на пастьоризация и на усвояване, което означава, че постъпва в кръвта ни на практика непроменен. Освен това, самият rBGH може да се съдържа в прясното мляко и да се усвоява, повишавайки IGF-1 в човешкото тяло точно както това става в тялото на кравата.

Както предполагат имената им, rBGH и IGF-1 са предназначени за отглеждане най-вече на телета. Проблемът е, че при хората те спомагат за растежа на не каквото трябва – като например, на раковите клетки.

Още един проблем с този синтетичен хормон е, че той прави кравите по-уязвими на инфекции на вимето, което изисква употребата на антибиотици. Всъщност, много млекопроизводители, които прибягват до rBGH, редовно дават на кравите антибиотици, дори и да нямат никаква инфекция, което открива пътя за развиване на „супербактерии” или на бактерии, резистентни на антибиотици, които след това влизат в храната ни.

Помнете, че дори и кравите, на които никога не им е даван рекомбинантен волски растежен хормон (rBGH) не дават прясно мляко, в което няма хормони. Сурово прясно мляко, органично прясно мляко – няма значение; прясното мляко е естествено богато на хормони, защото естественото му предназначението е отглеждането на теленцата.

2. Няма да поглъщате гнойни клетки и антибиотици

Зная – гадост! Такава беше и моята реакция, когато открих този факт. Но истината е, че чашата ви с прясно мляко съдържа алармиращо количество гной и ето защо:

Както споменах по-горе, когато на кравите се дава rBGH, той ги прави податливи на хроничен мастит (инфекция на вимето). Преобладаването на това заболяване доведе до това, че американската млечна промишленост обяви допустим брой за това колко „соматични клетки” (телесни клетки) да се съдържат в прясното мляко.

Соматични клетки има в млякото на всички бозайници. Това е неизбежно след като прясното мляко се произвежда в тялото. Ако дойната крава е здрава, соматичните клетки не са много. При болните и инфектирани крави, обаче – соматичните клетки са увеличени като брой и приемат формата на нутрофили – клетките, които формират гнойта.

Помнете това, когато ви представя следния факт: средният брой телесни (соматични) клетки в американското прясно мляко е 1 120 000. И повечето от тях са гнойни клетки.

Ето още един проблем при хроничните инфекции и при даването на антибиотици: антибиотиците накрая се оказват в прясното мляко, а антибиотиците всъщност ускоряват загубата на костна маса.

3. Ще намалите излагането си на пестициди

Основаващият се на храната подход за елиминиране на остеопорозата е пълен с вкусни, подмладяващи костите, важни за здравето храни. При него се набляга на пълноценните, пресни храни – основно плодове и зеленчуци – а аз препоръчвам органичните, защото пестицидите са токсични и вредни за костите и здравето.

А остатъчни пестициди се съдържат също и в прясното мляко. Още един начин, по който прясното мляко унищожава костите ви…

Според изследване на Програмата за данни за пестицидите на американското Министерство на селското стопанство от 2004 година, остатъчните пестициди в прясното мляко са алармиращо преобладаващи и упорити. Над 95% от млечните проби в изследването са съдържали DDE1, химикал, произлизащ от разграждането на пестицида с лоша слава DDT, който беше забранен през седемдесетте години на миналия век. Въпреки забраната – DDT е все още широко разпространен в околната среда и особено в почвата. Кравите го поглъщат когато ядат сено, царевица, трева и други растения, расли на земя, която някога е била буквално напоена с DDT.

Изследването на гореспоменатата Програма също така откри дифениламин (DPA) в 99% от пробите. Дифениламина е промишлен химикал, използван в производството на някои лекарства, пластмаси и каучук… Диелдрин е друг забранен пестицид, съдържащ се в 41% от пробите изследвани по програмата.

Списъкът продължава и включва ендосулфан сулфат, който разстройва ендокринната система и 3-хидроксикарбофуран, който е много токсичен вторичен продукт от разграждането на инсектицида карбамат.

Има още отровни пестициди, съдържащи се в прясното мляко… списъкът е наистина дълъг.

Изводът е, че като избягва прясното мляко, човек се предпазва от един основен източник на излагане и поглъщане на пестициди.

Аз лично не се нуждая от повече убеждаване, че е мит, че кравето прясно мляко е полезно за костите.

Какво да кажем за киселото мляко, сиренето и другите млечни продукти?

Зная че всички млечни продукти са направени от краве прясно мляко. Ето защо, макар че чистото органично кисело мляко е алкализираща храна, аз не препоръчвам яденето на големи количества от него или от която и да било друга млечна храна. Сиренето вкиселява организма, като всички неферментирали млечни продукти и освен това не съдържа пробиотици. Така че, за да пазите костите си, вие не трябва да консумирате големи количества сирене или други млечни продукти.

Какво да кажем за суровото прясно мляко?

Много от вас са ми писали и са питали за суровото непастьоризирано органично прясно мляко като правилно отбелязват, че то е в голяма степен по-малко заразено от обработеното пастьоризирано хомогенизирано прясно мляко. Но аз все пак не препоръчвам да се пие мляко и ето защо:

Както споменах по-горе, млякото съдържа хормони. Купеното в магазина прясно мляко съдържа синтетичен rBGH, а суровото органично мляко съдържа натурални хормони, които са насочени към осигуряването на растежа на теленцата. То не е предназначено за хора.

Също така, остатъци от пестициди се откриват и в органичното прясно мляко от животни, хранени на паша, поради наличието на пестициди в самата околна среда.

И накрая – сурово прясно мляко, което да е безопасно и да е на поносима цена е много трудно за откриване. Без ползи за здравето (и с доказани вреди за здравето) просто не си струва да се опитваме да си набавяме сурово мляко, особено след наличието на толкова много вкусни алтернативи (както ще видим по-долу).

Тогава какво да пие човек, който иска да запази здравето на костите си?

В добавка към дестилираната вода с лимонов сок, полезната за костите лимонада и други здравословни напитки, аз пия неподсладено бадемово мляко като полезен за здравето на костите заместител на прясното мляко.

Има още много млека от ядки като тези от коноп и кокос. Лесно можете да си правите мляко от ядки у дома от лешници, кашу, бадеми, и така нататък. Интернет е пълен с рецепти за тези пълноценни напитки. Те са добър избор, ако искате да избегнете захарта и други добавки, които понякога се срещат в продаваните на пазара млека от ядки.

Автор: Вивиан Голдсмит