Растителни източници, богати на калций

Още от малки деца ни е внушавано, че източник на калций за нашия организъм са млякото и млечните продукти. Често мои клиенти ми споделят, че се хранят с повече млечни, заради костите си. За съжаление, съвременните млечни продукти са обработени по такъв начин, че е нарушен химичният им състав и веществата в тях, включително и калцият, не могат да бъдат усвоени. А вече всички знаем, че повечето хора не притежават ензимите, за да усвояват прясното мляко и то образува слуз в организма, която затормозява работата на червата и пречи на работата на имунната система. При все повече хора се открива и лактозна непоносимост, поради  което нямат възможност да консумират млечни продукти, дори и натурални.

А същевременно един възрастен човек има потребност средно то 1000 мг. калций на ден. Този минерал участва не само в строежа на костите, но и в работата на сърцето и нервната система. Благодарение на него става предаването на нервните импулси. Хора, които са подложени на стрес имат дори по-голяма нужда от калций и магнезий. Калцият участва и в репродуктивните процеси. Случвало ми се е при двойки, които не могат да заченат дете, проблемът да се реши само с  включване на биологично усвоим калций в менюто и на двамата родители.

Ето и кратък списък с източниците на калций, които не са млечни продукти:

Тъмно зеленолистни зеленчуци – спанак,  кейл, листата на ряпата и др. Една чаша от тях, леко задушени с кокосово масло или масло гхи, съдържа средно 250-300 мг. калций. За сравнение – една чаша мляко съдържа 250 мг. калций.

Сусамов тахан – съдържа почти 3 пъти повече калций от прясното мляко. Може да консумирате като междинно похапване (с мед или меласа, която също съдържа калций), да добавите към салата и ли да си приготвите вкусен хумус.

Семена чия – тези популярни напоследък семенца, съдържат същото количетво калций в една малка порция с кокосово мляко, колкото и в чаша краве мляко. Може да сложите в смути или да си приготвите пудинг от чия.

Сардини – освен калций, те съдържат и витамин D и В12, които участват в усвояването на калция.

Бадеми – доста популярни и предпочитани по нашите ширини. Най-добре се усвояват предварително накиснати във вода с лимон, натурален оцет или суроватка. А бадемовото мляко е отлична алтернатива на прясното мляко.

Бобови – в една чаша се съдържат около 190 мг. калций. Само не прекалявайте с тях, понеже са и богати на въглехидрати. Включват – боб, леща, грах, нахут и др.

Сушени смокини – кой да предположи, че в нещо толкова любимо и вкусно се съдържа и усвоим калций. Освен това са с нисък гликемичен индекс и можем да задоволим с тях апетита си към сладко с чиста съвест.

Коралови минерали – освен, че са органичен източник на калций, кораловите минерали имат способността да правят водата леко алкална, да я насищат с отрицателни йони и да я правят по-усвоима. Едно пакетче коралови минерали, поставено в 1.5 л. вода осигурява необходимия минимум минерали и вода за деня. А българския пазар те се предлагат под търговската марка Корал-Майн.

Бъдете здрави, мили приятели, бъдете информирани и винаги заредени с енергия!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

www.elenaterzieva.com

За контакт: 0889 901 660, Skype: helen.terzieva, e-mail: [email protected]