14 сигнала, които тялото ни дава

14 сигнала, които тялото ни дава | Диана

Понякога тялото ни се опитва да ни каже нещо – например че му липсват витамини, че не получава достатъчно сън или че наистина е уморено от всичките тези сандвичи, чипс и други подобни, пише сайтът Здраве.бг.

Невинаги е лесно да разберем как да интерпретираме тези сигнали. Но какви са тези знаци, които тялото ни дава и от какво се нуждае, за да поправи ситуацията?

1. Крехки и нацепени нокти: Това предполага дефицит на желязо, цинк и важни мастни киселини и може да се поправи с повишен прием на месо, риба и бобови култури.

2. Сухи очи: Този симптом подсказва, че на тялото може би му липсват витамин А и важни мастни киселини. Добре е да повишим приема на млечни продукти, зелени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

3. Напукани ъгълчета на устните: В този случай е възможен недостиг на желязо, витамин В6, В12 и фолиева киселина. Консумацията на повече месо, бобови култури, млечни продукти и зелени зеленчуци ще е от полза.

4. Язви в устата: Този проблем сигнализира за потенциален недостиг на желязо, витамините В6 и В12, както и на фолиева киселина. Месото, бобовите култури, млечните продукти и зеленчуците трябва да присъстват по-често в диетата ни.

5. Напукани устни: Това е симптом на дефицит на витамин В2. Млечните продукти и бобовите култури ще помогнат.

6. Уголемени вкусови луковици: Във вкусовите луковици се намират така важните вкусови рецептори. Те сигнализират за дефицит на витамините В2 или В6 и могат да бъдат третирани с повишена консумация на млечни продукти, месо и риба.

7. Зачервявания и мазни петна по кожата на лицето: Този симптом е свързан с възможен недостиг на витамините В2 и В6, на цинк или на важни мастни киселини. Решението е да наблегнем на яденето на млечни продукти, месо, риба и морски дарове.

8. Пъпчици по горната част на ръцете и бедрата: Възможен е дефицит на витамин В комплекс, витамин Е и важни мастни киселини. Препоръчително е да консумираме повече животински продукти, зърнени продукти и морски дарове.

9. Слаб растеж на косата: Този проблем сигнализира за недостиг на желязо или цинк и може да се разреши с прием на повече месо, бобови култури, млечни продукти и морски дарове.

10. Пърхот: С пърхота тялото ни казва, че може би не му достигат витамини С и В6, важни мастни киселини или цинк. Повече цитрусови плодове, месо, риба и млечни продукти ще бъдат от полза за разрешаването на проблема.

11. Акне: Акнето предполага, че на тялото му липсва достатъчно цинк, а този проблем може да се разреши с приема на повече млечни продукти и морски дарове.

12. Силно зачервени очи: Те сигнализират за недостиг на витамините А и В2. Добре е да наблегнем на приема на повече млечни продукти, зелени, жълти и оранжеви плодове, зеленчуци и месо.

13. Бавно зарастване на раните: Това е сигурен симптом, че на тялото не му достига цинк и трябва да приемаме повече млечни продукти и морски дарове.

14. Депресия: Депресията може да се държи на недостиг на витамин В6. Повече месо и риба в диетата би трябвало да помогнат за облекчаването на симптома.

Източник: www.zdrave.bg