КАКВОТО ПОСЕЕШ – ТОВА ЩЕ ПОЖЪНЕШ (12 от най-интересните закони на кармата)

На санскрит карма означава действие. Някои смятат, че законът за кармата и третия закон на Нютон са еквивалентни – всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Когато мислим, говорим или действам, използваме за това силата на собствената си воля. И без да го осъзнаваме, всяко действие ни кара да страдаме. Не е възможно да се избегне това страдание. Но как да се минимизира то, как да запазим у себе си способността да се радваме на живота – за това ни разказват законите на кармата. Ето 12-те най-интересни от тях.
Великият закон: „Каквото посееш – това ще пожънеш“
 
Известен още като „Закон за причината и следствието“. Ако искаме щастие, мир, любов и дружба, то ние самите трябва да даваме на другите щастие, мир, любов и да сме верни приятели. Каквото и да сме сътворили във Вселената, тя винаги ще ни върне същото.
Законът за Творението
Животът не е просто така сам за себе си. Той изисква нашето участие и нашите усилия. Ние сме част от единния организъм на Вселената. Същността ни има не само външна, но и вътрешна страна. Ключът към „правилното“ вътрешно състояние е независимостта от обкръжаващия ни свят.
Бъдете самите себе си и се заобиколете с тези хора и тези предмети, които наистина обичате. И съзнателно искате да са в живота ви.
Законът за Смирението
Не можете да промените ситуацията до момента, в който не я приемете.
Ако имаме врагове, а у нашите близки има черти или навици, които ненавиждаме, то най-доброто, което можем да направим е да се съсредоточим върху нещо друго. По-често мислете не за враговете си, а за приятелите си.
Закон за Израстването
Пътят е по-важен от крайната точка.
Важното за вас е да се промените и да израснете вие, а не хората, градовете или технологиите около вас. Животът ни и времето, което ни е отпуснато – това е всичко с което разполагаме.
Ако променим нещо в себе си и сърцата си, нашият живот също ще се промени.
Закон за Отговорността
Всеки път, когато в живота ми се случи нещо неправилно, причината се корени в мен. Ние сме огледало на това, което ни обкръжава. А това, което ни обкръжава – това е нашето огледало. Това е универсална истина.
Закон за Всеобщите взаимовръзки
Даже когато правим това, което ни се струва несъществено, то е много важно. Защото всички предмети и явления във Вселената са взаимосвързани.
Всяка стъпка провокира следващата. Така се формират и навиците. За да се свърши една работа, тя трябва да бъде започната от някого.
Стъпките ви в миналото нямат значение и не са достойни за пространствен анализ. Вие сте постъпвали така, както е трябвало въз основа на данните за ситуацията, които сте имали тогава, към онзи момент.
Миналото, настоящето и бъдещето винаги са свързани помежду си. Невъзможно е просто така да зачеркнете досегашното и да почнете всичко „начисто“.
Законът на Фокусирането
Не можете да мислите за две неща едновременно. Ако в главата си сте се съсредоточили върху търсенето на нещо важно и духовно значими ценности, в нея не остава място за алчност и гняв.
Закон за Дарението и Гостоприемството
Ако считате нещо за истина, трябва да сте готови да го покажете през собствения си опит. Ако не сте готови, значи имате само мнение, но не и знание. Ние знаем само това, което сме преживяли на практика, което ни се е случило.
Законът „Тук и сега“
Анализът на миналото и плановете за бъдещето ще ни отвлекат от това, което се случва тук и сега.
Старите мисли, старите модели на поведение и старите мечти ни пречат да откриваме новото.
Закон за Промените
Историята ще се повтаря до този момент, докато вие не извлечете от нея уроци, които ще ви накарат да промените своя път.
Глупаво е всеки път да правите едно и също и да очаквате различни резултати.
Законът за Търпението и Наградата
Всяка награда трябва да се заслужи. Непреходна стойност имат само тези награди, които изискват непрекъснат труд. Истинската радост в живота е да правиш това, което трябва да правиш и да знаеш, че рано или късно ще достигнеш това, към което се стремиш.
Законът на Вдъхновението
Ще получите само това, което заслужавате. Истинската ценност на всяко нещо е равна на енергията и силите, които сте вложили в него. Всеки принос в собственото благополучие е принос и в общото благополучие. Само този, който обича да дарява, може да получи нещо вдъхновяващо.
Източник: http://poznanieto.com