Какво е нужно за да е здрава връзката ни?

Как можете да изградите и поддържате щастлива връзка? Даваме ви нашите пет най-добри съвета.

Каквото и да гледаме на Свети Валентин, за тези от нас, които изобщо се интересуват от преследване на романтични връзки, остава ключовия въпрос: Как се създава здравата връзка? В тази функция ви даваме общ преглед на това, което са открили специализирани проучвания.

„Направих списък с нещата, на които не те учат в училище. За съжаление, там не те учат как да обичаш някого”. Така пише Нийл Геймън в деветия том на поредицата комикси The Sandman, „The Kindly Ones“.

Наистина, няма нито една изпитана и истинска рецепта за любов и успешни връзки, на която някой да ни научи. Различните подходи работят за различни партньорства и няма смисъл да се опитвате да измислите строги насоки за любовта.

Въпреки това, причините, поради които качеството на връзката може да се влоши с течение на времето – или защо връзките се провалят напълно – обикновено са последователни.

Много изследователи са изследвали какво кара хората да напуснат една връзка и какво ги мотивира да останат заедно.

В тази статия ви даваме нашите най-добри съвети, подкрепени от изследвания, за това на какво да внимавате при изграждането на смислена, здрава и щастлива връзка.

1. Започнете връзката си с цел

На първо място, изследванията показват, че може да има известна истина във фразата „започнете, както възнамерявате да продължите“, когато става въпрос за взаимоотношения.

Скорошни проучвания показват, че в много случаи хората, които се срещат, в крайна сметка „попадат“ в обвързана връзка поради чувство на инерция и двойките може да заживеят заедно, дори когато не са сигурни дали принадлежат заедно.

„Много, ако не и повечето, двойки се плъзгат от несъжителство към съжителство, преди напълно да осъзнаят какво се случва; това често е неделиберативен и постепенен процес“, съобщават изследователи на Trusted Source от Университета на Денвър в Колорадо.

Например, някой може да реши да се премести и може би в крайна сметка да се ожени за партньора си просто защото вече са прекарали значително време заедно и са установили връзка.

Това може да се случи – твърдят изследователите на срещите и връзките Саманта Джоел, Ph.D., и проф. Пол Истуик – дори когато единият или двамата партньори са убедени в началото на връзката си, че не е задължително да си подхождат добре.

Medical News Today разговаря с Алекс Псаила, клиничен ръководител в Relate North and South West Sussex, базирана в Обединеното кралство регистрирана благотворителна организация, която предоставя подкрепа за взаимоотношения и посредничество. Попитахме го за ранните „червени знамена“, които хората може да искат да запомнят, когато започват нова връзка.

Сляпата любов, каза ни той, може да попречи на хората да признаят възможни проблеми и личностни сблъсъци. Това може също да ги накара да мислят, че – без значение колко досадно може да е поведението на новия им партньор – то вероятно ще се промени с времето. Не е така, каза Псаила:

„Някой влиза ли във връзка с идеята, че тази връзка е погрешна? Ако сме наясно, че нещо [не е съвсем правилно], може да си кажем, че „ще го поправим“ […] В по-голямата си част „да бъдеш влюбен“ е като Купидон — сляп — и замазваме потенциалните трудности, искаш да вярваш, че ще си отиде и любовта ще победи всичко.“

Джоел и проф. Истуик твърдят, че ако хората отделят повече време, за да направят някои – потенциално трудни – душевни изследвания, преди да се ангажират с връзка, те биха могли да избегнат навлизането в ситуация, която ще се окаже незадоволителна и за двамата партньори в дългосрочен план.

Трябва, тоест, да започнем нови взаимоотношения с чувство за цел, като наистина мислим за това, което искаме и имаме нужда, и дали човекът, с когото излизаме, наистина е вероятно да се приведе в съответствие с тези желания и нужди – и ние с техните.

„Хората могат да успеят да подобрят собствените си връзки, здраве и благополучие, като по-селективно избират и инвестират в нови взаимоотношения, които са подходящи за тях, и отхвърлят онези, които не са подходящи за тях“, пишат Джоел и проф. Истуик.

2. Когато възникне конфликт – общувайте помежду си и го разрешете заедно

Както при всяко нещо, откритата комуникация е необходима, когато става въпрос за изграждане и поддържане на здрава връзка.

А в една дългосрочна връзка спокойната, открита и конструктивна комуникация е от съществено значение, когато става въпрос за разрешаване на конфликт, тъй като никоя междуличностна връзка не е наистина свободна от конфликт.

„Стресът може да възникне във взаимоотношенията, когато партньорите изпитват противоречиви цели, мотиви и предпочитания“, пишат проф. Никола Овъръл и Джеймс МакНълти в скорошно проучване за комуникацията по време на конфликт.

Възможните причини за конфликт в една романтична връзка могат да варират в широки граници и проф. Оувъръл и Макнълти цитират неудовлетворени очаквания, финансови затруднения, разпределение на отговорностите, стилове на родителство и ревност, наред с други.

„Неразрешените конфликти и стресът, свързан с конфликта, излагат на риск и най-удовлетворяващата връзка. Освен това управлението и разрешаването на конфликти е трудно и само по себе си може да бъде значителен източник на напрежение, отбелязват те.

И така, кой е най-добрият начин за комуникация, когато става дума за разрешаване на конфликти в интимна връзка?

Според изследователите зависи. Въпреки това, погребването на чувствата и опасенията и бързото прикриване на разногласията под килима едва ли ще помогне, казват те.

Професорите Overall и McNulty предполагат, че за двойките е изключително важно първо да оценят контекста, в който е възникнал конфликтът, за да решат как най-добре да го разрешат.

Когато е заложен сериозен проблем, обясняват изследователите, важно е и двамата партньори да изразят противоположните си възгледи и да договорят посоката на промяната.

Въпреки това, ако двойката има разногласия относно незначителни проблеми или проблеми извън техния контрол, може да е по-полезно за тях да признаят проблема, но да изразят взаимно утвърждаване, привързаност и прошка.

Psaila изрази подобна перспектива на MNT. Хората, които поддържат здрави, щастливи взаимоотношения, казва той, „извиняват се и се поправят [когато признаят, че са направили нещо наранено]“.

Въпреки това, добавя Псаила, те „не се придържат към таен, скрит срам“ след противоречива ситуация.

„Те се учат от грешките и знаят, че осъзнаването на тяхната уязвимост е сила. Те могат и ще потърсят помощ и съвет от доверени роднини, приятели, ментори (дори [обучени] съветници).“

– Алекс Псаила

Psaila също така отбелязва, че хората, които искат връзката им да процъфтява, също показват откритост за получаване на подкрепа от професионален терапевт, не само когато нещата се объркат, но и за да се уверят, че продължават курса.

3. Отделете време през което да правите различни неща заедно

Животът понякога може да ни попречи да прекарваме време с хората, които обичаме, дори когато споделяме жилищно пространство. Изискванията на работата, например, могат да ни оставят малко време – а понякога и малко енергия – да направим нещо приятно с нашите партньори.

И все пак изследванията показват, че двойките, които участват в забавни дейности заедно, също може да намерят по-лесно да останат заедно.

Например, едно проучване, обхванато от MNT миналата година, предполага, че двойките, които отделят време да играят заедно настолни игри, имат и качествен любовен живот.

Проучването открива проста причина за тази връзка: партньорите, които са участвали в тези забавни дейности заедно, са забелязали повишаване на окситоцина, „хормона на любовта“, наречен така, защото играе ключова роля в поведението на свързване.

Карън Мелтън, доктор по философия, и нейните колеги, които са провели проучването на настолните игри, отбелязват, че за да доведе активността на двойката до скока на окситоцин, това вероятно трябва да включва взаимодействие между партньорите.

Простото присъствие на събитие заедно, но без взаимодействие, например, може да няма същия ефект на свързване.

Изследователите също така откриха, че факторът на новост влияе върху количеството окситоцин, което освобождават: Двойките, които организираха забавната си дейност на ново място извън дома си, видяха по-голям тласък на „хормона на любовта“, отколкото тези, които играят у дома.

Вкъщи? Правенето на забавни неща, в идеалния случай в нова, непозната среда, може да помогне за поддържане на качеството на връзката.

4. Осигурете си свое собствено пространство

Въпреки че прекарването на качествено време с любимите ви хора е от съществено значение, поне толкова важно е да прекарваме качествено време сами – и да позволяваме на партньорите да правят същото.

„Здравословната връзка е малко като вдишване и след това издишване“, обясни Псаила за MNT.

„Има цикъл на близост и дистанция, на сближаване, дори сливане и разделяне, индивидуация, [създаване] на чувство за себе си […] И двете са важни. Ако връзката е твърде далечна – малко близост – тогава ще възникне идеята да потърсите това другаде (може би прикрито като чувство за изоставяне и необичаност)”, отбеляза той.

И все пак твърде много близост може да накара връзката да се почувства като капан и, доведена до крайност – ако партньорът постепенно изолира своя „значим друг“ от приятелите, семейството и дейностите, които харесват – може дори да бъде белег на емоционално насилие.

„Ако връзката е твърде тясна, дори задушаваща, тогава двойката [става] слята и има малко поле за изследване и растеж, за други взаимодействия, за липсата на любимия човек и желанието да се върне, внасяйки нови идеи и енергия във връзката .“

– Алекс Псаила

5. Покажете внимание и признателност

Докато двойките са в началото на връзката си, във фазата на „меден месец“, партньорите ще се обсипват един друг с обич и думи на признателност.

Но често, с течение на времето, партньорите може да започнат да се приемат един друг за даденост и да забравят да покажат същия вид възхищение, както преди.

Според проучване от 2017 г. една от основните причини за раздялата на дългогодишните двойки е, че единият от партньорите вече не проявява достатъчно привързаност и внимание към другия.

И едно проучване от 2018 г. установи, че млади възрастни – на възраст 18-29 години – които възприемат, че техният партньор полага подобни усилия в започването на текстови разговори, също съобщават за по-голямо удовлетворение от връзката.

Други изследвания показват, че жените, които съобщават, че са доволни от любовта си също съобщават, че партньорите им оценяват телата им. И те съобщават за повишено удовлетворение от сексуалния си живот.

И накрая, въпреки че материалните подаръци не са мярка за любов в никоя връзка, някои проучвания показват, че когато партньорът може и предлага подаръци, това може да допринесе за удовлетворението от връзката, ако се прави правилно.

Проучване от миналата година показва, че за да може подаръкът да увеличи удовлетвореността от връзката, той трябва да бъде добре обмислен. Подаръците, които предлагаме на другите, обясняват изследователите, могат да отразяват представата, която те имат за себе си или представата, която имаме за тях.

Ако двете не съвпадат, тогава е вероятно избраният от нас подарък да бъде разочароващ за получателя. Но, казват изследователите, ако познаваме добре партньорите си, ще успеем да изберем подарък, който наистина пасва на тяхната личност и хобита – и ще се отрази положително на връзката ни.

Независимо от начина, по който решите да покажете обичта си обаче, изразяването на признателността ви към половинката ви – и не само на Свети Валентин – е сигурен залог, когато става въпрос за поддържане на качеството на връзката.

Въпреки това, дори ако положите всички усилия, които можете да съберете в романтична връзка, понякога тя няма да се получи и това непременно трябва да е причина за съжаление.

Ако една връзка не ви кара да се чувствате щастливи, сигурни и ценени, може би е време да насочите вниманието си към себе си и да инвестирате повече в самолюбие, преди да решите как или дали да започнете наново с някой нов.