Какво е “състояние на потока” и какви са предимствата му?

Може да сте изпитали състояние на поток в някакъв момент – това усещане за плавност между тялото и ума ви, когато сте напълно погълнати от и дълбоко фокусирани върху нещо, отвъд точката на разсейване и мислите ви текат безспирно и леко като поток. Имате чувството, че времето ма чувството, че се е забавило. Сетивата ви са изострени. Вие сте едно цяло със задачата, докато действието и осъзнатостта се синхронизират, за да създадат импулс без усилие. Някои хора описват това чувство като „в зоната“. Това е състояние на потока и е достъпно за всеки, независимо дали сте ангажирани с физическа дейност, творческа дейност или дори проста ежедневна задача. Няма много добър превод на “flow state” (състояние на потока) на български и затова, въпреки че не е много благозвучно ще го използваме. Ако знаете по-добър вариант – ще се радваме да ни кажете, използвайки коментарите във Фейсбук.

Какво означава да си в състояние на поток

Популяризирано от позитивните психолози Mihaly Csikszentmihalyi и Jeanne Nakamura, състоянието на потока описва усещане, при което при правилните условия се потапяте напълно в това, което правите.

Има този фокус, който, след като стане интензивен, води до усещане за екстаз, усещане за яснота: знаете точно какво искате да правите от един момент до друг; получавате незабавна обратна връзка,” каза Csikszentmihalyi през 2004 г. в TED Talk . Csikszentmihalyi и Nakamura стигнаха до това заключение, като интервюираха различни себеактуализирани хора с високи резултати: включително алпинисти, шахматисти, хирурзи и балетисти.

Когато отделяте най-голямото си внимание на дейност или задача, към която сте изключително страстни, изключително фокусирани и напълно потопени в нея, може да откриете, че създавате необходимите условия, за да изпитате състояние на поток на ума. Обичайното бърборене на ума започва да изчезва, поставяйки ни в зона без разсейване. Чувствата, които биха ви погълнали при нормални обстоятелства (задръжки, глад, умора или болки), се стопяват и всичко, което има значение, е вашата отдаденост на вашия занаят.

Психичното състояние на потока обикновено е по-рядко срещано по време на периоди на релаксация и се проявява по време на предизвикателни и ангажиращи дейности. Според Csikszentmihalyi, „Най-добрите моменти в живота ни не са пасивните, възприемчиви, релаксиращи времена… най-добрите моменти обикновено настъпват, когато тялото или умът на човек са разтегнати до пределите си в доброволно усилие да постигне нещо трудно и стойностно.“ За тази цел ангажираността и концентрацията са ключови за постигане на състояние на поток.

Според Csikszentmihalyi човешкият ум може да обработва до 120 бита информация в секунда . Когато се предизвикваме със задача, умът ни достига пълен капацитет. Ако дадената дейност е нещо, което ни харесва и в което сме добри, ние постигаме поточно психическо състояние – и това може да ни накара да се почувстваме екстатични, мотивирани и пълноценни.

Как медитацията и вниманието се отнасят към състоянието на потока

Да можеш да постигнеш състояние на поток и в по-малък мащаб, да можеш да постигнеш дори малко фокус, е от съществено значение за постигането на целите. Но да можеш да поддържаш този фокус и тази стабилност на ума може да бъде предизвикателство. Това е мястото, където се намесват медитацията и вниманието, защото ум, който е обучен да бъде по-присъстващ и спокоен със себе си – по-спокоен, по-ясен и доволен – е по-вероятно да изпита състоянието на потока, защото ние тренираме да не се разсейваме и да се фокусираме . „Ако успеем да се научим как да прилагаме фокуса момент след момент, тогава ще видим това да се отрази в нашите по-дългосрочни цели“, казва съоснователят на Headspace Анди Пудикомб .

По дефиниция вниманието е качеството да присъстваш и да си напълно ангажиран с каквото и да правиш в момента – без разсейване или преценка и да си наясно с мислите и чувствата, без да се увличаш в тях. Като участваме в медитация, ние насърчаваме умовете си да станат по-присъстващи, активно създавайки условия, които ни помагат да наблюдаваме кога се разсейваме, какво ни разсейва и след това да се върнем към обекта на фокус. Поточно състояние на ума съчетава двете концепции. По същество състоянието на потока е много активна, движеща се медитация.

Ползите от постигане на състояние на поток

Хората, които бяха интервюирани в изследването на Csikszentmihalyi за потока, се отличават в различни области – от танци до шах, планинско катерене и хирургия. Общата нишка? Всички те са личности с високи резултати, поели по кариерни пътеки, които са били предизвикателни и възнаграждаващи за тях.

Ето предимствата, които мотивират тези хора (и биха могли да мотивират и вас) да вървят напред и да достигат състояние на потока възможно най-често:

Тежко чувство за концентрация. Възможността да се съсредоточите върху работата, без да се разсейвате, води до по-висок резултат от по-висококачествена работа.

Усещане за яснота. В състояние на поток тялото и умът ви ще знаят какво трябва да се направи, без да се налага да мислите за това.

Липса на пречки. Мислите и чувствата, които обикновено замъгляват ума ни, като стрес, безпокойство и съмнение в себе си, остават на заден план, когато постигнем състояние на поток.

Добри чувства. Да бъдеш в състояние на дълбок поток често се описва като вътрешно положително преживяване. Няма повърхностност, която да движи тази сила, това е просто удоволствието, което идва от това да си в момента и да правиш нещо, към което си страстен.

Щастие. Видът щастие, който човек може да извлече от това, че е в състояние на поток, надхвърля временно високо ниво – това е общо чувство за благополучие и трайно чувство на щастие и удовлетворение.

Как да влезем в състояние на поток?

За да се постигне състояние на потока, има някои общи условия, които трябва да бъдат изпълнени:

1. Трябва да се грижите за поставената задача

2. Дейността, работата или задачата не могат да бъдат твърде лесни или твърде трудни 

3. Оптимално дейността трябва да е нещо, в което сте добри. 

4. Вашето мислене около задачата трябва да е фокусирано върху пътуването, а не върху дестинацията. Може да сте спортист, фокусиран върху играта вместо медала, или планински катерач, фокусиран върху изкачването вместо върху изгледа отгоре.

Каквато и да е вашата страст, помислете за присъщите фактори, които ви мотивират, докато се справяте със задачата си. Свържете това без прекъсвания и състояние на потока трябва да последва като естествена последица от подравняването на тези условия.

__Ето някои допълнителни неща, които можете да направите, за да насърчите тялото и ума си да влязат в зоната: __

  • Правете нещо, което обичате. Разбира се, но това е най-лесният начин да влезете в състояние на поток. Да правите нещо, което обичате, може да задоволи жаждата на ума ви за нещо, което е предизвикателство, но изпълнимо и нещо, в което сте добри.
  • Създайте ритуал. Докато се подготвяте за дейности, които ще изискват от вас да влезете в състояние на концентрация, създайте поредица от действия, които да правите всеки път, когато сте на път да започнете задачата си. Това може да е медитация, кратка разходка или чаша чай. Независимо от дейността ви, това ще позволи на мозъка ви да знае какво предстои да започне и че го убеждавате да бъде готов.
  • Изберете най-важната си задача. Постигането на състояние на поток се постига най-добре, докато се фокусирате върху една основна задача, която изисква значителна част от мозъчната сила. Многозадачността би създала мрежа от разсейващи фактори, които правят невъзможно постигането на състояние на потока.
  • Определете вашите пикови творчески и продуктивни времена. Определете моментите, в които умът ви функционира най-естествено на пълна скорост. За много хора сутринта след пълноценния сън е най-продуктивна. Фокусирането върху основната задача за деня през тези времена ще направи състоянието на потока по-постижима цел.
  • Премахнете разсейването. Съсредоточете се върху създаването на спокойна среда с минимално разсейване около вас. Съхранявайте телефона си и го поставете на „не безпокойте“. Ако работите на лаптоп, може би опитайте програма за блокиране на уебсайтове. Вие знаете най-добре кои видове неща ви безпокоят най-често. Опитайте се да минимизирате възможно най-много от тях.