Какво се случва, когато най-накрая приключите една токсична връзка

След края на една токсична връзка жената или мъжът ще почувстват облекчение със сигурност. Но чувството за щастие няма да дойде веднага.

Една токсична връзка ви уморява, влияе зле на личността ви и понижава самочувствието ви. Изкривява разбиранията ви за истинската любов, дълбокото уважение и споделянето на живота ви с останалите.

Знаем, че определянето на някои видове връзки като “токсични” е мода. Мнозина използват тази дума за определянето на грубото, нараняващо или контролиращо поведение. Трябва внимателно да анализираме една връзка, преди да използваме тази станала популярна дума.

Понякога особеното поведение може да се дължи на определено заболяване, което изисква внимание

Затова трябва да внимаваме, когато слагаме „етикет“ на нечие поведение.

Има много примери за сложни личности и сложни взаимоотношения.

Понякога един човек се превръща в епицентър на проблеми и водовъртеж от емоционален, физически или психологичен тормоз. Това е истинската същност на токсичната връзка.

Ако някога сте попадали в такава ситуация и сте успели да приключите такъв вид връзка, знаете че процесът никак не е лесен.

Първо искаме да подчертаем, че самото приключване на една токсична връзка не означава, че веднага ще се почувствате щастливи. За това ви е необходимо време.

Процесът не е нито лесен, нито бърз.

След една токсична връзка остават рани

Нека си представим за миг човек, воден за ръката през гъста гора, пълна с клонаци и бодливи къпини.

Този човек се е оставил да бъде воден, защото вярва на другия. Той осъзнава много добре, че пътуването е изтощаващо, че ще остане без дъх, а клоните ще оставят рани по ръцете му.

Няма нищо красиво или пълно с надежда около този човек.

Най-накрая този човек се решава да пусне ръката, която го води и да се отдалечи. Той прави това, за да се почувства свободен, за да се пребори за щастието си и да позволи на другия човек да продължи само напред, но по друг път.

Правейки това, този човек изпитва силни и противоречиви чувства:

  • Едва разпознава себе си. В резултат на това травмиращо пътуване, той носи много белези и рани.
  • Чувства се изтощен. Трудно му е да диша, единствената му възможност е да бъде спокоен и търпелив, за да възстанови силите си.
  • Чувства се изгубен. Спрял е в непозната част на гората и не знае накъде да поеме.

След края на една токсична връзка жената или мъжът ще почувстват облекчение със сигурност. Но чувството за щастие няма да дойде веднага.

Първоначално ще искат да се оттеглят, да открият себе си отново, да проверят и излекуват раните си, да помислят къде се намират в живота си и какво трябва да направят.

Време за лекуване на раните, време за отстъпление

Последното нещо, което трябва да направи един човек прекратил токсичната си връзка е да търси утеха в нова връзка.

Никой не може да се излекува, ако веднага започне нова връзка. Това не е правилното решение.

Причината за това е, че никой друг не е длъжен да лекува раните ни. Да поема болката ни или да ни помогне да забравим.

Най-добре е да си дадем почивка и да изследваме вътрешния си свят. Необходимо ни е време, за да възстановим самочувствието си, да се погрижим за идентичността си, да подхраним надеждите си и да се научим отново да вярваме в себе.

Трябва да загърбим ненавистта, страха и разочарованието и да се покажем много по-силни от черупката си.

Независимо дали ви харесва или не, но трябва да преминете и да изживеете своя „период на траур“. Малко по малко това ще ви помогне да:

  • Освободите емоциите си
  • Контролирате гнева си
  • Имате устойчиво поведение
  • Запомните, че притежавате своите ценности и заслужавате щастието си.

Само когато отново започнете да се обичате ще сте готови да откриете правилния за вас човек.

Достойнството ми не приема сделки нито нови токсични връзки

Вероятно познавате поне един човек, който след като е приключил една токсична връзка бързо се впуска в следващата такава.

Попадането в същата нараняваща и изтощаваща среда е много по-често отколкото си мислите.

Запомнете: трябва да имате стабилно самочувствие и никога не забравяйте, че достойнството ви не може да бъде продадено, купено или заменено.

Изключително важно е да запомните, че заслужавате само най-доброто. Любовта не означава страдание, а хармоничната самота е винаги за предпочитане пред безумната, егоистична и нараняваща любов.

И накрая искаме да повторим още веднъж, че самото прекратяване на една токсична връзка няма веднага да ви донесе щастие.

Трябва да се погрижите за себе си, да излекувате самочувствието и достойнството си и никога повече да не попадате в такъв вид нараняваща връзка.

Уверете се, че преживяното ще ви научи да казвате “никога повече” на токсичната любов.

Източник: https://zdraveikrasota.bg