Как да запазим здрави очите си през годините

Въпреки че зрението ви може да се промени с напредване на възрастта, има начини да защитите очите си и да постигнете оптимално здраве на зрението, независимо от възрастта ви.

Както се казва, вашите очи са прозорците на вашата душа . Но с течение на годините може да откриете, че прозорците ви стават малко мътни. Нормално е да изпитате някои постепенни промени в зрението с напредване на възрастта, докато други, по-внезапни промени в зрението може да са признак на медицински проблем, който се нуждае от внимание. 

С увеличаването на броя на свещите на тортата ви за рожден ден нараства и рискът ви от очни състояния и заболявания. Но има неща, които можете да направите, за да запазите здравето на стареещите си очи. 

Да знаете кои неща влияят на зрението ви и как да идентифицирате симптомите е един от най-ефективните начини да сте в крак със здравето на очите си. 

Ако работите на работа, при която цял ден гледате екрана на компютъра, вероятно вече сте запознати с умората и напрежението на очите , които понякога причиняват временно замъглено зрение. Правете почивки за очи поне на всеки 20 минути и помислете за чифт очила, блокиращи синя светлина , за използване по време на работа. Ако работите на открито, където слънцето може да увреди очите ви , или в съоръжение, където предмети могат да попаднат в очите ви, уверете се, че носите подходящите защитни очила и реагирайте незабавно на всякакви наранявания. 

И не забравяйте за семейната си история. Има повече от 350 очни заболявания , които се считат за наследствени. Въпреки че не можете да промените своята генетика, осъзнаването им ще ви помогне да идентифицирате симптомите или да потърсите превантивна помощ. 

Преглеждайте често очите си

Очните прегледи може да не са това, което очаквате с най-голямо нетърпение, но те трябва да се класират доста високо в списъка с важни неща, които трябва да правите с възрастта. Независимо дали имате семейна анамнеза за проблеми със зрението или не, редовните очни прегледи могат да ви помогнат да идентифицирате проблемите рано, преди да станат нещо по-сериозно. 

Американската академия по офталмология препоръчва очни прегледи поне веднъж на година или две след 65-годишна възраст. Свързаните с възрастта очни проблеми като катаракта, диабетна ретинопатия, глаукома и макулна дегенерация могат да бъдат идентифицирани рано от офталмолог. 

Оборудване за тестване на очите
Питър Дейзли/Гети изображения

Носете подходящи очила

Слънчевите UV лъчи могат да бъдат вредни за очите и да увредят зрението ви. Прекомерната ултравиолетова светлина е свързана с по-висок риск от катаракта или дори рак на клепачите, според Националния здравен институт на САЩ. Носете подходяща шапка и слънчеви очила, които блокират поне 99% от UVA и UVB лъчите. 

Ако носите диоптрични очила или контактни очила, или дори чифт четци без рецепта , бъдете проактивни в редовното актуализиране на очилата си. Рецептата, от която се нуждаете тогава, може да е различна от тази, от която се нуждаете сега. И дори ако тези четци без рецепта са направили трика преди година, сега може да се нуждаете от малко повече помощ. 

Погрижете се за тялото си

Въпреки че външните фактори на околната среда със сигурност играят роля, голяма част от здравето на очите ви идва отвътре навън. 

Диета, пълна с най-добрите храни за здрави очи, може да помогне на тялото ви да осигури необходимите хранителни вещества за оптимално здраве на очите. Това включва неща като бадеми, броколи, моркови, яйца, киви, листни зеленчуци, сьомга и слънчогледови семки, които лесно се включват в храната. Правилната диета също така насърчава здравословна кръвна захар и телесно тегло, което намалява риска от диабет. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията 90% от свързаната с диабета  слепота може да бъде предотвратена . 

Ако сте пушач, сега е моментът да спрете. Сред многото други заболявания, с които се свързва тютюнопушенето, свързаните с тютюнопушенето заболявания на очите са често срещани. Две от най-големите заплахи са дегенерацията на макулата и катарактата. Като пушач има два пъти по-голяма вероятност да развиете свързана с възрастта дегенерация на макулата и два до три пъти по-голяма вероятност да развиете катаракта, отколкото непушачите, според CDC. Информацията, съдържаща се в тази статия, е само за образователни и информационни цели и не е предназначена като здравен или медицински съвет. Винаги се консултирайте с лекар или друг квалифициран доставчик на здравни услуги относно всякакви въпроси, които може да имате относно медицинско състояние или здравни цели.

Източник: CNET