Как да разберем дали някой не ни манипулира емоционално

Емоционалната манипулация може да подкопае близките лични взаимоотношения и да остави жертвата на манипулацията да се чувства безсилна, объркана и разочарована. И все пак всички хора манипулират другите от време на време – често без да имат намерение. А някои дефиниции на емоционална манипулация са толкова широки, че могат да се приложат към всяко поведение, дори нещо толкова безобидно като бебе, което плаче за храна.

И така, кога опитът за задоволяване на нуждите или за постигане на целите всъщност е форма на манипулация? И кога манипулацията преминава границата на емоционално насилие ? Ето някои предупредителни сигнали, които могат да сигнализират за сериозен проблем във връзката или отношенията.

КАКВО Е МАНИПУЛАЦИЯ?

Манипулацията е всеки опит да се повлияят емоциите на човек, за да го накара да действа по определен начин или да почувства определено нещо. Въпреки че е често срещано в междуличностните отношения, то често се случва и в по-широк мащаб. Рекламодателите рутинно се опитват да манипулират емоциите на хората, за да ги накарат да купят продукт. Политическите кандидати манипулират гласоподавателите, за да спечелят гласове, да убедят гласоподавателите в неверни твърдения или да променят мнението на гласоподавателя по даден въпрос.

„Ние всички сме манипулатори“, казва Мелиса Стрингър, LPC, NCC, B-TMH , терапевт от Тексас, който работи с много клиенти, за да се справи с широк спектър от индивидуални и междуличностни проблеми. „Социално приемливата манипулация, като усмивка и контакт с очите, се считат за здравословни начини за увеличаване на шансовете за човешка връзка. Но когато манипулативното поведение се използва, за да се избегне уязвимостта и да се установи власт над другите, това става нездравословно.

Хората, които умишлено използват тактики за манипулиране, често го правят в опит да избегнат по-здравословни стратегии, като директна комуникация на техните нужди или взаимна интимност и уязвимост .

ДВАНАДЕСЕТ ЧЕСТИ ТАКТИКИ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ

Хората могат да манипулират другите, използвайки стотици тактики. Някои от най-честите признаци на емоционална манипулация включват:

 1. Използване на интензивна емоционална връзка за контролиране на поведението на друг човек. Например, насилник може да се опита да манипулира човек, като се движи много бързо в романтична връзка. Те могат да затрупат жертвата си с любящи жестове или да обичат да бомбардират, за да свалят гарда или да я накарат да се почувства задължена.
 2. Игра с несигурността на човека. Това е популярна тактика сред рекламодателите, като например когато козметична компания кара човек да се чувства непривлекателен или „стар“. Работи добре и в междуличностните отношения. Например, някой може да накара своя романтичен партньор да мисли, че никой друг не би могъл да го обича.
 3. Лъжа и отричане. Манипулаторите могат да бомбардират жертвите си с лъжи. Когато бъдат хванати, те могат да отрекат лъжата или да я прикрият с друга лъжа.
 4. Хипербола и обобщение. Трудно е да се отговори на обвинение, че „никога“ не си любящ или „никога“ не работиш усилено. Конкретните подробности могат да бъдат обсъждани, докато неясните обвинения често са по-трудни за оспорване.
 5. Смяна на темата. В спор за поведението на един човек, индивидът може да отклони вниманието от себе си, като атакува своя критик. Отклонението често е под формата на: „Е, какво ще кажете за [X]?“ Например, когато единият съпруг изрази загриженост относно употребата на наркотици от своя партньор, партньорът може да атакува родителските умения на съпруга си.
 6. Смяна на фокуса. Това се случва, когато манипулативният човек постоянно измества критериите, на които трябва да отговаря, за да ги задоволи. Например, насилник може да използва дрехите на колегата си като извинение да ги тормози. Ако индивидът смени тоалета, насилникът може да твърди, че човекът няма да „заслужи“ професионално уважение, докато не промени прическата си, акцента си или друга различна черта.
 7. Използване на страх за контролиране на друг човек. Например, човек може да използва заплахи за насилие или физически сплашващ език на тялото.
 8. Използване на социално неравенство за контролиране на друго лице. Например, невротипичен човек може да се опита да използва когнитивно увреждане, за да унижи или да се подиграе на друг човек или да отхвърли техния опит.
 9. Пасивно-агресивно поведение. Това е широка категория поведение, която включва много стратегии, като извикване на вина, даване на комплименти с обратна ръка и др. Пасивната агресия е начин за изразяване на недоволство или гняв, без директно изразяване на емоцията.
 10. Използване на мълчание в отношенията с някого. Добре е да поискате време да обмислите спор или да кажете на някого, който ви е наранил дълбоко, че вече не искате да говорите с него. Но игнорирането на човек, за да го накажете или да го накара да се страхува, е манипулативна тактика.
 11. Gaslighting / Затъмнение (термина няма точен превод на български език)Gaslighting включва каране на жертвата на манипулация да се съмнява в собственото си разбиране за реалността. Например, насилник може да отрече, че злоупотребата се е случила, като каже на жертвата, че нещо не е наред с паметта му.
 12. Използване на други за помощ при манипулация. Например, насилник родител може да помоли членове на семейството или близки да напомнят на детето колко много е пожертвал родителят за детето. Социалният натиск може да убеди детето да спре да се оплаква от насилствено поведение.

Манипулативният човек може да комбинира тези форми на емоционална манипулация или да ги редува в зависимост от контекста.

ЗАЩО ХОРАТА МАНИПУЛИРАТ ДРУГИТЕ?

Не всички манипулации имат злонамерени намерения, дори когато причиняват огромна вреда. Някои често срещани причини хората да участват в манипулационни тактики включват:

 • Лоши комуникационни умения. Някои хора може да се чувстват неудобно при директна комуникация. Други може да са израснали в къщи, където манипулативната комуникация е норма.
 • Желание да се избегне връзката. Някои хора се отнасят към другите като към средство за постигане на цел и използват манипулация, за да ги контролират. Това понякога е симптом на разстройство на личността като нарцистична личност.
 • страх. Хората могат да участват в манипулация от страх , особено от страх от изоставяне. Това често се случва по време на раздяла или кавги във връзка.
 • Защита. Манипулацията може да бъде начин за избягване на вината. Докато някои хора избягват обвиняването като начин да контролират или малтретират друг човек, други го правят, защото се страхуват от осъждане, имат ниско самочувствие или се борят да се изправят пред собствените си недостатъци.
 • Социални норми. Някои форми на манипулация са нормални и може би дори полезни. Например, повечето хора научават, че е важно да бъдат дружелюбни и весели с колегите си, за да напредват професионално.
 • Маркетинг, реклама и други финансови или политически стимули. Цели индустрии са посветени на манипулирането на емоциите на хората, за да променят мнението си, да ги убедят да купуват продукти или да ги подтикнат да гласуват по определен начин.

„В много случаи манипулативните индивиди не са били научени на ефективни комуникационни умения. Или по-лошо, те са били наказани от влиятелна фигура за изразяване на нужди или желания. В резултат на това първоначалните средства за свързване се отменят и заменят със стратегии, съсредоточени около избягването на всякакво чувство за грешка. Това се постига адекватно по два основни начина: непряка комуникация и отказ да се носи отговорност за действията“, подчертава Стрингър.

ДА СЕ ПАЗИТЕ ОТ ЕМОЦИОНАЛНА МАНИПУЛАЦИЯ

Ако сте се поддавали на манипулативни тактики в миналото, знайте, че не сте виновни. Почти всеки е манипулиран в даден момент. Няма начин да се предотвратят всички манипулации.

Въпреки това, редица стратегии могат да намалят въздействието на емоционалната манипулация и да ви помогнат да поставите граници . Те включват:

 • Общуване по директен, ясен и специфичен начин. Директната комуникация моделира поведението, на което се надявате във вашите взаимоотношения, и може да улесни идентифицирането на манипулацията.
 • Разбиране кога манипулацията е нормална и кога не. Повечето хора понякога правят пасивно-агресивни или манипулативни коментари. Манипулацията е по-проблематична и дори може да бъде злоупотреба, когато е част от систематичен опит да се контролира или навреди на друго лице и неговото благосъстояние.
 • Поставяне на ясни граници около манипулацията. Когато човек се опита да ви манипулира, кажете му как искате да се отнася с вас и след това следвайте собствените си указания. Например, „Мамо, разбирам, че си пожертвала много за мен, но това не означава, че трябва да ме омаловажаваш. Не мога да говоря с теб за това, докато не решиш да спреш да променяш темата.
 • Искане на информация от доверени трети страни. Това може да бъде рисковано, тъй като манипулативните хора понякога наемат външни хора. Но ако имате съпруг, приятел или член на семейството, на когото можете да се доверите, че е обективен, те може да предложат полезни прозрения.

Жертвите на хронична манипулация и емоционално насилие могат да намерят облекчение в терапията. Терапевтът може да работи с вас, за да идентифицирате манипулацията, да се освободите от насилствена или емоционално манипулативна връзка и да намалите риска отново да попаднете в капана на токсична връзка. В терапията ще развиете здравословни граници и ще преодолеете всяко нежелание или съмнение в себе си, за да наложите тези граници.

Семейства и двойки, които се борят с манипулация, също могат да намерят помощ в терапията. Специалистът по психично здраве може да работи с всички страни, за да разбере защо директната комуникация е предизвикателство за тях, да култивира по-здравословни комуникационни модели и да намери по-добри начини за задоволяване на техните нужди.

Започнете търсенето на терапевт тук.

Препратки:

 1. Бъртън, Н. (2015 г., 14 април). Не се заблуждавайте: седем признака, че сте пасивно-агресивни. Вашингтон пост. Извлечено от https://www.washingtonpost.com/news/inspired-life/wp/2015/04/14/dont-fool-yourself-seven-signs-that-youre-being-passive-aggressive/
 2. Колинс, RF (nd). 10 начина за манипулиране на работа или у дома [PDF]. Извлечено от https://www.ndsu.edu/pubweb/~rcollins/manipulationposter9-16.pdf
 3. Какво е газлайтинг? (nd). Извлечено от https://www.thehotline.org/what-is-gaslighting