Как да разберем, че сме в здравословна връзка?

Как да разберем, че връзката ни е здравословна за нас и за другия човек? Все по-често започнахме да говорим за т.н. токсични връзки. Това са тези взаимоотношения, които крадат енергията и радостта ни. Те ни лишават от възможността да бъдем себе си, да се изразяваме свободно и да живеем така, както сърцето ни казва.

Нездравословните отношения ни карат да живеем един изкуствен живот, който не резонира с нуждите на сърцето ни. Но как да познаем, че взаимоотношенията ни са здравословни? Как да разберем, че връзката, в която сме подхранва душата ни и ни зарежда с вибрираща жизненост. Според психолозите, има няколко неща, които определят здравословните взаимоотношения. Ето кои са те!

Лесна комуникация

Да можем да общуваме открито и без притеснение, че ще бъдем отхвърлени от другия е един очевиден знак, че сме в здравословна връзка. И обратното. Когато не можем да говорим открито за нещата, които са важни за нас това създава напрежение и означава, че в отношенията липсват доверие и достатъчно откритост.

Отговорност за себе си

Здравословните взаимоотношения са тези, в които всеки партньор поема отговорност за себе си, вместо да изисква от другия да стори това за него. Какво означава това? Да поемеш отговорност за емоциите и действията си означава, че си достатъчно зрял, за да градиш една здравословна връзка. И обратно. В нездравословните отношения често рекушират вина и осъждане, които в крайна сметка ни лишават от жизненост и ни разрушават.

Смях и чувство за хумор

В здравословните отношения кънти смях и радост вместо обвинения и … мълчание. Смехът е начин да разсеем напрежението и да се позабавляваме, дори и пред лицето на някоя кофти житейска ситуация. Когато сме твърде „сериозни“ и не можем да се смеем заедно това е червена лампичка за отношенията ни.

Прошка и състрадание

Хората, които се обичат си прощават. Хората, които познават себе си, знаят, че в човешката природа е както да се греши, така и да се прощава. Умението да прощаваме и да поставяме акцента върху положителните страни на партньора е ключово умение за изграждане на здравословни взаимоотношения.

Ако във връзката ви има откровеност, комуникация, смях, прошка и приемане на себе си и другия то със сигурност тя е добра за вас и сърцето ви!

Източник: https://frida.bg