Истината за връзките, която ни се иска да знаехме по-рано

Връзките са нещо много важно за всеки един от нас. Без значение дали става въпрос за отношенията ни с интимния партньор, приятелите, родителите ни и т.н. – връзките създават една сигурна база под краката ни. Дават ни опора, подкрепа, любов, грижа, внимание и цялата емоционална храна, от която имаме нужда. Но също така, връзките изискват да се развиваме, да ставаме по-осъзнати и да се грижим за тях като за нещо живо. Нещо, което е в непрекъснат процес на трансформация и промяна. Точно както и самите ние.

Естествено няма магическа формула, която да ви отведе до безпроблемни и напълно удовлетворяващи взаимоотношения с другите. Но има няколко истини, които биха внесли голяма доза светлина и осъзнатост за смисъла на връзките в живота ни и как да ги направим по-пълноценни. Защото във връзките …

… не става въпрос за ТЕБ

Аз, аз, аз… Колко често използвате тази дума в комуникацията си с другите? Много често се фокусираме изцяло върху себе си и пропускаме простата истина, че във връзката с другия не става дума само за нас. Мислим неща като „Аз имам нужда от…“, „Аз искам…“‘, „Аз мисля…“. Но не. Смисълът на връзката, която имаме е, че ние сме там за другия. Да го видим. Да го чуем. Да му дадем.

… комуникацията е важна

Думите са мощен интрумент, който влияе. Всичко, което казвате влияе на другия. Както и всичко, което премълчавате. Комуникацията не е единствено вербална. Тя е тонът на гласа ви, жеста, начинът, по който завъртате очите си и ръцете, които движите по определен начин. Когато сте във връзка ВСИЧКО ВЛИЯЕ. И ние тълкуваме знаците, които ни предлагат любимите ни хора, понякога не съвсем точно. Именно за това трябва да говорим и да изясняваме непрекъснато какво се случва с другия, с мен, с нас и да намираме общия фокус и споделената яснота.

… трябва да бъдем себе си

Добрите връзки имат едно важно условие – трябва да можем да бъдем себе си. Ако по някакъв начин това не е позволено и трябва да крием важни части от себе си, за да запазим отношенията – това не е добър знак. Колко дълго можете да потискате себе си? Добрите взаимоотношения се градят на реципрочна толерантност към особеностите, които ни правят точно тези хора, които сме. Безспорна истина е, че трябва да останем в тези връзки, кото ни дават свободата да се изразяваме свободно. Именно те си заслужават усилията, времето и отдадеността, които сме готови да предложим!

Автор: https://www.ilady.bg