Как да разпознаваме и да се противопоставяме на енергийните вампири

Предварително държа да знаете и добре да запомните, че най-важното нещо е да не забравяте, че никой не може да ви повлияе негативно, ако поддържате аурата си силна или не позволявате на другите хора да получат контрол над вас.

Вероятно ви се е случвало след общуване с някои хора да се чувствате като изцеден лимон. И да не може да си обясните защо е така, тъй като нито сте се карали, нито сте говорили за натоварващи неща. Напротив, по всички неписани правила на социалното контактуване сте осъществили желана среща в приятна обстановка, но въпреки това не сте получили обичайните положителни емоции. Даже ви е трудно да определите как точно сте участвали в разговора, защото отсрещната страна е била толкова доминираща, че в повечето случаи на вас ви е оставало единствено да поклащате глава в знак на съгласие или несъгласие.

Но дори в ситуации, когато все пак сте постигали балансирана размяна на мнения, пак сте си тръгвали с чувство на умора.

Експертът по холистично здраве Алла Свиринская не е изненадана, че все повече хора се сблъскват с подобни проблеми. Според нея това се дължи на липсата на познания как да разпознаваме чуждата енергия, а също така как да усещаме и да се грижим за собствената си аура. Свиринская, която е обучавана в Москва, в момента има терапентична практика в Лондон. Тя притежава екстрасензорна дарба и помага на други хора да опознаят и използват по-ефективно енергийното си поле. Написала е и няколко книги по въпроса, защото смята, че забързаният начин на живот притъпява полезни за човешкия живот неща като интуиция и “шесто чувство”.

Различни видове енергия от хора и места взаимодействат с вашата аура. Понякога я пробиват и изцеждат. Това е нещо, което аз наричам токсични енергийни патогени, и точно както мием ръцете си, за да се отървем от микробите, така трябва да се научим на добра хигиена на аурата, за да предпазим енергията си от вреда”, обяснява Алла Свиринская. Тя предлага да се опита първоначално със следното просто упражнение:

  1. Разтривате ръцете си силно и енергично за 10-15 секунди, след което ги отделяте една от друга на около 10-15 см.
  2. Докато ги държите по този начин насочете мислите си към това какво има между вашите ръце. “Някои хора казват, че усещат все едно “държат топка”, пълна с магнетична сила, и са изненадани колко осезаема е тя. А това, което всъщност чувстват, е тяхната аура. Можете да засилите усещането, като движите ръцете си леко настрани и отново ги връщате на същото разстояние една от друга”, посочва експертката. Според думите ѝ подобна концентрация върху собственото ни енергийно поле ще ни направи и по-сетивни към заобикалящите ни хора и места. “Това не се отнася само до моменти, когато ни връхлитат емоции. Всяка малка размяна на мнения, притесненията, споровете и преплитане на ежедневни случки могат да замърсят аурата ви с лоша енергия и да ви накарат да се чувствате празни, раздразнителни и плоски като палачинка”, казва Свиринская.

Тя допълва, че всеки човек има някаква вродена защита срещу енергийни вампири, но не знае как да я използва. Обикновено, когато влезем на място с отрицателна енергия или установим токсична връзка, интуицията ни изпраща предупреждение и включва нашата вътрешна защитна аларма. Това може да е леко настръхване, “пеперуди в стомаха”, гадене, студени тръпки, усещане, че трябва да станем и да избягаме, сърцебиене или общо безпокойство. Просто трябва да се доверим на тази аларма и да опитаме да се спасим от негативната ситуация.

Също така е добре да се знае, че енергийните вампири биват различни видове. Някои от тях са чаровни и харизматични. Те често ще ви казват колко много са загрижени за вас и винаги уж ще търсят начини да бъдат полезни. Ако видят, че сте тъжни, ще се втурнат да ви развеселят. Ще питат защо е така, ще търсят какъв е проблемът и ще ви казват как да го разрешите. Постепенно обаче ще се намесят твърде във вашия живот и ще ви карат да се съмнявате в доста неща. Те са страхотни манипулатори и се твърди, че са най-трудни за разпознаване.

Параноичните енергийни вампири пък винаги търсят скрит и негативен смисъл във всяка ситуация. Те приемат всичко лично и не могат да се доверят на никого. “Изтощително е да бъдеш отговорен за поведението на параноичен вампир, защото той ще те накара да се съмняваш във всичко и да не се доверяваш на никого. Това е точно нещото, което търсят. На практика такива хора се хранят с вашата разстроена енергия”, обяснява Алла Свиринская.

Бъбривците са друг вид енергийни вампири, които лесно могат да ви доведат до изтощение. Те разговарят с всички за всичко. И макар първоначално да изглеждат като забавна и обещаваща компания – с времето човек разбира какво бреме всъщност са, защото те не общуват, а търсят слушатели. Пренебрегват различните сигнали, като например слушане от учтивост или опит за прекратяване на разговор. Измислят нови и нови неща за казване, като говорят дълго дори за хора, които никога не са срещали. След общуване с тях човек се чувства с натежала глава от информация, която няма никакво значение за него.

Кибритлиите са друга сериозна опасност. Общуването с тях е като ходене по въже, защото могат да изпуснат нервите си във всеки един момент. Толкова бързо избухват, че да си в тяхната компания е доста плашещо. Усещате как се потискате и мълчите, за да не ги провокирате. “Ако имат оплакване, те ще искат да го отнесат до най-висшия орган. Ще ви изтласкат от зоната на комфорт, предизвиквайки ви да реагирате уплашено и да бъдете покорни”, казва Алла Свиринская.

Тя предупреждава, че дори хора, които на пръв поглед изглеждат кротки могат да са енергийни вампири. Тя ги нарича “сиви мишки”. За тях тя твърди, че обикновено говорят толкова тихо, че трябва да се напрягате, за да ги чуете. Това обаче е техният начин да привличат внимание. Щом го получат, започват да проектират меланхоличното си и недоволно настроение върху отсрещната страна.

Според Свиринская негативният вътрешен глас също може да бъде вреден. “Когато казвате неща като “никога няма да мога да се науча да правя това” или “невъзможно е”, вие изчерпвате енергията си. Използвайте положителни фрази и се окуражавайте“, посочва Алла Свиринская.

Ние винаги имаме избор дали да участваме в енергиен обмен или не. Това, че някой стои до вас, не означава, че енергията му трябва да пресича или взаимодейства с вашата. Аурата на всеки от нас има външен предпазен слой от защитна енергия. Тази енергия е като тънка мембрана, която обгръща аурата ви. Когато сте здрави и балансирани, защитният слой е еластичен и стегнат. Но когато сте в лошо състояние, той отслабва и става податлив. Ако сте в баланс – всяка насочена към вас негативна енергия ще отскочи обратно. Когато сте слаби, негативната енергия ще се просмуче вътре и ще нанесе щети на всички слоеве в аурата ви.

Ако се почувствате застрашени, осъзнавате, че ви атакуват или имате усещането, че някой нахлува в пространството ви, най-доброто решение е да станете и да си тръгнете. Но когато човек няма тази възможност, той обикновено инстинктивно кръстосва ръце над слънчевия си възел. За съжаление това няма да помогне истински, затова искам да ви науча на една техника, която ще затвори енергийната ви верига и ще попречи на другите да навлизат в личното ви енергийно пространство.

  1. В седнало положение, поставете удобно ръце на бедрата си
  2. Върховете на показалците и палците на двете ръце трябва да се докосват, оформяйки нещо като диамант или капка.
  3. Останалите пръсти на дясната ви ръка се свиват над и се облягат върху пръстите на лявата ръка.

Поставяйки ръцете си по този начин, вие оформяте защитен „диамант” пред тялото си и той ще затвори енергийната ви верига. Красотата на това упражнение е, че е незабележимо и не е необходимо никой да знае какво правите или защо го правите.