Как да уважаваме жените: 18 задължителни правила, които всички мъже трябва да научат и следват

Ако искате да разберете как да уважавате жените – попаднали сте на правилното място! Вече правите първата стъпка към това да бъдете уважаван мъж.

Да се ​​научиш как да уважаваш жените не е толкова сложно. Когато говорите с някого, трябва да следвате златното правило: дръжте се с другите така, както бихте искали да се отнасят с вас. Когато става въпрос за жени, не трябва да се държите по различен начин.  

Нашето патриархално общество обаче е принудило повечето мъже – и дори някои жени – да не уважават жените заради техните тела, умове, сексуалност и други. Така че може да има моменти, в които си мислите, че сте напълно уважителни, но всъщност не е така.

Но как се преодолява сексизмът на обществото? Как да станеш по-добър мъж и да се научиш да уважаваш жените около теб? Тази статия ще ви покаже как да уважавате телата, емоциите и мненията на жените като истински джентълмени.

Жените заслужават уважение

Жените винаги са заслужавали уважение, но от ранна възраст жените в нашето общество се научават да приемат по-ниско ниво на уважение от мъжете.

Те се научават да кимат заедно и да бъдат учтиви, дори когато мъжете са откровено неуважителни. Понякога това е така, защото се страхуват да не предизвикат сцена.

Докато някои жени може да извикат момчета, други ще си прехапят езика, когато кажете нещо нечувствително; те не искат да бъдат етикетирани като „луди“ или, по-лошо, „кучки“.

Жените не се научават да търпят неуважение само от учтивост. Те също така често се страхуват да говорят поради мъжко насилие.

Ако едно момче обиди друго момче, най-лошото, което може да направи, е да го нокаутира. Въпреки това, ако едно момиче обиди момче, тя рискува да получи насилие от някой, който е два пъти по-силен от нея.

Преди да се научите как да уважавате жените, трябва наистина да вярвате, че жените заслужават вашето уважение. Точно както при гражданските права и правата на гейовете, не можете просто да уважавате тези, които са различни от вас, защото смятате, че трябва. Трябва да ги уважавате, защото искрено вярвате, че са равни на вас.

Поставете се на нейно място

Много мъже твърдят, че знаят как да уважават жените, защото имат сестра или майка. Но това нищо не значи! Наличието на роднина не би трябвало да повлияе на вашето уважение, за добро или лошо. Освен това дори серийните убийци са имали майка!

Вместо да мислите дали имате жени в живота си, помислете как бихте се чувствали, ако се отнасят с вас като с момичета. Поставете се на мястото на жената. 

Как бихте се почувствали, ако мъжете около вас обвиняват цикъла ви всеки път, когато станете емоционални? Представете си непознати да ви крещят на улицата, когато отивате на работа.

Как бихте се почувствали, ако се облечете добре, защото това ви кара да се чувствате добре и след това бъдете опипани или нападнати – само за да бъдете обвинени за собственото си малтретиране заради начина, по който изглеждате?

Ами ако сте единственият човек в офиса, от когото се очаква да вземе кафе за всички останали? Как бихте се почувствали, ако печелите по-малко пари на работа от вашите колеги за същата работа? Можеш ли да издържиш на постоянни въпроси относно всичките си житейски избори? Ами ако изпитвате омраза да работите, вместо да имате семейство?

Помислете за всички тези сценарии следващия път, когато сте в присъствието на жена, свързана с вас или не. 

Как да уважаваме жените

Никой не е перфектен. И да, мъжете не трябва да следят всичко, което говорят за жените или на жените. И, разбира се, не ВСИЧКИ мъже са неуважителни, тормозят или имат лоши намерения. Но тези лоши хора са тези, които са направили отговорността на добрите хора да се справят още по-добре! 

Жените са многостранни хора с много различни страни на личността си. Те имат сложни емоционални, физически и умствени същности, които трябва да бъдат уважавани по различни начини.

Ако искате да научите как да уважавате жените, можете да започнете, като следвате тези стъпки. Ако винаги действате, като имате предвид тези правила, ще сте на път да бъдете мощен феминистки съюзник!

Уважавайте телата на момичетата

1. Поискайте разрешение, преди да я докоснете

Първата част от уважението към тялото на жената е разбирането на нейното лично пространство. Тялото ѝ е нейно, така че тя трябва да даде съгласието ви да го докосвате.

Лесно се получава и съгласие – просто попитайте! Просто „добре ли е, ако те прегърна?“ преди да влезете в прегръдка е повече от достатъчно, за да установите ентусиазирано съгласие.

Всъщност винаги трябва да поискате съгласие, преди да докоснете НЯКОЙ, когото не познавате добре. Това е особено важно за жените, тъй като те няма как да знаят дали представлявате опасност за тях. Може да бъде много опасно за жените да бъдат около мъж, който не разбира понятието съгласие.

Така че, ако искате да знаете как да уважавате жените, винаги се уверете, че са доволни от вашето докосване.

2. Приемете “не” за отговор

Независимо дали каните жена на среща, молите жена в офиса да ви помогне с нещо или молите ваш приятел да ви направи услуга, приемете нейния отговор.

Ако помолите колега мъж за помощ и той каже, че е зает, просто ще продължите напред. Но ако една жена каже същото, не я наричайте безполезна или кучка и не приемайте, че е в цикъл. Просто приемете нейния отговор и продължете напред. Ако поканите жена на среща и тя каже „не“ – тя не проявява интерес!

Освен това не се оплаквайте, че сте попаднали в “приятелската зона”. Приятелството ѝ не е утешителна награда и отхвърлянето ѝ не те прави по-малко мъж.

Вашата реакция е това, което ви определя, а не вашата собственост или контрол върху жените. Уважавайте това, което една жена ви казва, точно както бихте направили мъж. 

3. Разберете мъжкото насилие

Може би не ВСИЧКИ мъже са опасни или агресивни. Но осъзнайте, че има достатъчно мъже, които са достатъчно опасни и насилствени, за да накарат жените да се страхуват да ходят по улиците, да облекат любимата си рокля или да отхвърлят среща.

Страхувал ли си се някога за живота си, защото някой е напуснал бар по същото време като теб? Пресичали ли сте улицата, защото зад вас върви мъж? Чувствате ли се някога нервен, докато вървите към колата си след работа? Жените трябва да живеят с това 24/7.

Не всички мъже заслужават да се страхуват, но има достатъчно опасни мъже, че жените не могат да живеят без страх. Така че следващия път, когато кажете „не всички мъже“, запомнете това.

4. Знайте кога да оставите момиче само

След като момиче каже „не“, трябва да се отдръпнете. Ако се интересувате от романтична връзка и не искате да бъдете само приятели, приемете, че трябва да я оставите на мира. Не я призрачете обаче; ясно обяснете чувствата си и тръгнете по различни пътища.

Освен това, ако момиче ви помоли да я оставите на мира, уважавайте нейните желания. Как можеш да уважаваш жените, но да не уважаваш техните решения?

Правото на жените да правят каквото искат с телата си се нарича тяхната „телесна автономия“. Уважавайте телесната им автономия и ги оставяйте на мира, когато поискат.

5. Никога не използвайте сила

Надяваме се, че не трябва да ви казваме това. Ако ви е интересно да прочетете статия за уважението към жените, най-вероятно не сте насилник. Въпреки това, помнете какво казахме по-рано; жените няма как да разберат, че си от добрите. Така че все пак си струва да ви уведомим, че физическата сила НИКОГА не е ДОБРЕ.

Ако момиче ви отхвърли, никога не реагирайте чрез сила. Това означава *очевидно* без удряне или шамар. Но включва и по-малко явни форми на насилие, като хващане за ръката или разклащане. Всяко силно докосване се брои за насилие и е крайната форма на неуважение.

Ако нараните жена, вие ѝ показвате, че активно отхвърляте правото ѝ на телесна автономия. Това означава, че мислиш, че тялото ѝ е твое, за да го малтретираш, и не те интересува дали боли. Никога, никога, НИКОГА не ставайте физически с момиче.

6. Повярвайте ѝ

Ако ви разкаже за сексуално насилие, тормоз или изнасилване, не ѝ казвайте, че го е приела погрешно или че е трябвало да носи по-дълга пола. Това е обвиняване на жертвата и е невероятно вредно.

Освен това не забравяйте, че много рядко жените симулират нападения, за да привлекат внимание. Има много по-лесни начини да бъдете забелязани!

Толкова е неуважително да разпитвате жена, когато тя споделя своята истина. Ако ви каже как шефът ѝ се отнася с нея по различен начин заради пола й, не ѝ казвайте, че си въобразява неща. Не ѝ казвайте, че всичко е в нейната глава. Кажете ѝ „това е гадно“ и се опитайте да разберете.

Никой не иска да бъде жертва. Особено в нашето общество, където жертвите непрекъснато се обвиняват за техните преживявания.

7. Бъдете внимателни към коментари, които засягат образа на тялото ѝ

На жените постоянно се казва да се чувстват зле за телата си. Независимо дали става дума за невнимателни коментари на хора, изчистени тела в списания или фино редактирани снимки в социалните медии, жените винаги остават с впечатлението, че телата им не са достатъчно добри.

Дори да направите само случаен коментар, това може сериозно да навреди на самочувствието на жената. Коментарите за теглото, височината, размера на гърдите, талията, формата на носа или всяка друга физическа характеристика могат да живеят в главата ѝ с години напред, изплувайки отново всеки път, когато се погледне в огледалото.

Добро правило е никога да не коментирате нищо, касаещо физиката на жена. Това означава, че е добре да коментирате новата ѝ прическа или сладко облекло, но не и физическите ѝ особености. 

Уважаване на мнението на момичетата

8. Говорете открито срещу несправедливостта

Жените не винаги са имали право на мнение. В някои общества те все още се сблъскват с бариери, които им пречат да изразят мнението си. Ако искате да уважавате жените, винаги отстоявайте техните права.

Жените са работили усилено, за да извоюват равенството. И все пак в патриархалните общества те често се нуждаят от подкрепящи мъже, които да се присъединят към тях в битката. Не забравяйте, че много от най-големите постижения на феминисткото движение – гласове за жените, равно заплащане – бяха постигнати от силни жени и подкрепящи ги мъже, работещи заедно.

Като мъж ти си привилегирован. Ако видите жена да бъде тормозена, използвана или третирана по-малко от еднакво, използвайте привилегията си на мъж, който получава уважение, за да ѝ помогнете. Не мълчете просто защото не искате да се намесвате или това не е ваша отговорност – защото е ваша отговорност!

Ако уважавате жените, ваш дълг е да отстоявате това, което е правилно. Имате способността да предприемате действия без последствия. Използвайте силата си, за да накарате и другите да уважават жените.

9. Слушайте

Да, това звучи просто. Но е известен фактът, че мъжете постоянно прекъсват жените и не се вслушват в мнението им.

На работа, у дома, навсякъде. Така че следващия път, когато жена сподели мнението си или разкаже история, слушайте. Слушайте и отговаряйте на това, което тя наистина е казала, а не на това, което мислите, че е казала.

10. НЕ правете манслайн

Обвинението срещу мъже е един от най-известните , покровителствени начини за неуважение към жена. Въпреки това, много мъже за съжаление дори не осъзнават, че го правят! Ако една жена ви сподели някаква информация или знания, не се дръжте така, сякаш знаете повече от нея.

Без значение каква е темата, уважавайте нейния принос. Да изопачавате това, което тя казва, така че да изглежда, че помагате или поправяте нещо, е не само неуважително, но и обидно и, честно казано, доста арогантно.

Не си по-умен от жена, защото си мъж, имаш диплома или си по-възрастен. Приемете мислите ѝ на същото ниво, на което бихте разговаряли с мъж.

Бихте ли разговаряли с мъжки колега? Бихте ли се опитали да изглеждате така, сякаш знаете повече от него? Или бихте уважавали това, което казваше? 

11. Не очаквайте жената да се държи по определен начин

Независимо дали това е жена, която познавате, или момиче, което току-що сте срещнали, не очаквайте тя да бъде учтива, приятелска или послушна. Да, някои жени харесват мъжа, който отваря вратите и предлага палтото си, когато ѝ е студено. Но други не го правят. И това също е напълно добре!

Нито едно от тези поведения не прави жената повече или по-малко жена. Така че, приемете я такава, каквато е. Не приемайте, че е повърхностна, защото носи грим. Не бихте искали да бъдете съдени за външния си вид или как се държите, така че обърнете същото внимание на нея.

Не я съдете, ако мисли различно от вас. Тя също има право да бъде толкова откровена и мнителна, колкото иска. Това не я прави властна или шумна!

12. Не казвайте „ти не си като другите момичета“

Защото ако го направиш, тя веднага ще си помисли какво според теб не е наред с другите момичета ? Може да мислите, че това е комплимент, но повечето жени уважават другите жени. Ако искате да знаете как да уважавате жените, не можете да избирате. Трябва да ги уважавате всички.

Като покажете на жената, с която сте, че гледате на всички жени еднакво и ги уважавате, тя ще види автентичност във вашето уважение.

13. Признайте нейното мнение като равностойно на вашето

Мнението на жената трябва да е също толкова ценно, колкото и на мъжа. Това, че едно момиче казва мнението си, не означава, че това, което казва, е по-малко вярно или важно.

От векове идеите на жените са били смятани за по-малко достойни от тези на мъжете; това е защото хората не уважаваха жените.

Ако искате да знаете как да уважавате жените, трябва да признаете, че техните мнения са еднакви с вашите. Воденето на разговори с жените в живота ви може да ви покаже перспективи, за които никога не сте мислили, тъй като жените ще имат много различен житейски опит от вас. Може би ще научиш нещо!

14. Представете валидни аргументи

И така, вече знаете как да уважавате мнението на жените, дайте им цялата сила на най-силните си аргументи! Представянето на валидни, силни аргументи в дебат е най-добрият начин да покажете уважение към опонентите си. Отнасяйте се към момичето като към всеки друг партньор в дебата и му дайте най-доброто от себе си!

Освен това никога не използвайте недобросъвестни или обидни аргументи, за да защитите сексизма. Жените не са създадени да бъдат майки вместо бойци и са напълно способни на всички същите действия като мъжете.

Менструацията на една жена също не би я направила твърде темпераментна, за да бъде световен лидер. Уверете се, че никога не се опитвате да използвате фалшиви факти, за да оспорите правото ѝ на равенство. 

15. Не са ВСИЧКИ жени

Жените не са идеални. Това не е тайна. Но само защото една жена ви е излъгала, изневерила или ви е отхвърлила, не означава, че всички жени са еднакви. Точно както мъжете постоянно казват на жените, че не всички мъже са сексуални насилници, не забравяйте, че не всички жени са лоши. 

Можете да разберете как да уважавате жените, като се отнасяте към тях като към уникални, ценни личности. След като разберете, че не всички жени са еднакви, можете да започнете да ги уважавате такива, каквито са.

Уважаване на емоциите на момичетата

16. Никога не наричайте жена с унизителни имена

Някога наричал ли си момиче уличница или курва? Може би си я нарекъл кучка или нещо друго, което можеш да наречеш само жена. Тези унизителни имена са форма на сексистка злоупотреба и често са пряко свързани с неуважителни стереотипи или културни двойни стандарти.

Ако една жена обича секса, тя е уличница; някой, на когото обществото гледа с пренебрежение. Но ако едно момче харесва секса, той е играч – някой, на когото другите мъже гледат заради „успеха“ му с жените. Използването на обиди, насочени към жените, е изключително неуважително и всъщност може да влоши живота на жените, като насърчава неравенството.

Дори да ги казвате само на шега, тези унизителни имена не са подходящи, ако искате да уважавате жените. 

Ето добра мярка за това дали проявявате уважение или не. Ако не сте сигурни, задайте си следния въпрос: бихте ли се чувствали комфортно да казвате това, което казвате или правите пред майка си? Ако отговорът е не, спрете да го правите. Защото това означава, че е неуважително.

Ако не можеш да се отнасяш с жените така, както искаш да се отнасят с теб, тогава се отнасяй с жените така, както майка ти очаква да се отнасяш с тях.

17. Признайте, че нейните емоции са валидни

Не, не е разстроена, защото е хормонална. Тя е разстроена, защото не я уважавате! Ако обезсмислите негативните емоции на жената, като кажете, че всички се дължат на „проблемите на жените“, вие добавяте обида към нараняване. Това е много неуважително и само ще я разстрои още повече.

Вместо да минимизирате болката й, опитайте се да разберете какво я разстройва. Подходете към нейните емоции с емпатия и доброта. Помислете как бихте се чувствали в нейната ситуация и се опитайте да предложите разумно решение. Дори и да иска само рамо, на което да поплаче, дайте ѝ безопасно пространство, за да почувства чувствата си.

Освен това старите омръзнали вицове за момичета, които „има цикъл“, когато са разстроени, са унизителни сами по себе си. Много жени наистина страдат от емоционална и физическа болка в резултат на цикъла си, така че не пренебрегвайте страданието им като нещо неудобно или тривиално.

18. Опитайте се да задоволите нейните нужди

Всеки иска някой да го подкрепя и насърчава – и жените не са по-различни. Винаги се опитвайте да задоволите нейните нужди, като бъдете мили и подкрепящи. Ако тя преминава през труден момент, бъдете там, за да помогнете.

По същия начин, ако тя е постигнала нещо страхотно или има някакъв успех, бъдете там, за да празнувате с нея. Ако уважавате някого, вие ще бъдете до него във всичко. Също толкова важно е да празнуваме постиженията на жените.

Освен това жените често трябва да работят повече от мъжете, за да постигнат същия резултат поради сексизма на обществото. Това прави двойно по-важно да подкрепяме жените, когато се справят добре. Така че, уверете се, че винаги ги поздравявате.

19. Спрете да използвате умалителни

Това е малко нещо, но наистина минава дълъг път. Много култури имат галени имена или умалителни имена, които използват за обозначаване на непознати. На английски това са сладки изрази на нежност като „скъпа“, „скъпа“ или „любов“. Обикновено те се използват само когато се говори с жени.

Може да си помислите, че се държите мило, като наричате жена „скъпа“. Умалителни като тези обаче трябва да се използват само с жени, които познавате добре и жени, които познавате, обичат да ги наричат. Докато някои жени намират прякорите за сладки, други ги намират за неуважителни, инфантилни и омаловажаващи.

Така че, ако не знаете какво е отношението на една жена към умалителите, избягвайте ги. Не искате да я карате да се чувства малка.

Жените заслужават да бъдат третирани с равенство, уважение и доброта – а много мъже не разбират това. Така че, ако се опитвате да се научите как да уважавате жените, вие вече правите нещо правилно!