Как родителите превръщат децата си в психопати

Престъпният психопат не просто се ражда – той се и създава. Крайните “стилове” в родителското възпитание се оказаха свързани с престъпните психопатии, развивани по-късно в живота.

Интервюта с престъпници са открили, че много от тях са имали история или на пълен родителски контрол от авторитарни родители или на пълно родителско пренебрежение.  Всички престъпни психопати са имали история на гротоскни физически и психически издевателства над тях по време на детството им.

Разбира се, родителите не могат да се винят за всичко – в края на краищата някои деца имат ужасни детства и въпреки това не стават престъпни психопати. Въпреки това, моделът не може да бъде игнориран, твърди д-р Айна Гулхагеб, водещата авторка на изследването:

Без изключения, всички такива деца са били наранявани:

“Повече от половината от психоптатите, които съм срещала и изучавала са споделили, че са били излагани на родителски метод на възпитание, който е бил или ефективна липса на грижа, или тотално обсесивен родител, с мания за контрол.”

“Наистина е трудно да се каже, кое създава непробиваемата маска на психопатите. Но както смятат други колеги: не получавате личностно разстройство като подарък за своя 18-ти рожден ден.” “Виждала съм деца и млади хора с тези характеристики, и до какъв живот водят при тях. Ключовото заключение е, че те не наследяват всичко,” завършва д-р Гулхагеб.

Източник: Psy Blog