Как се деформира женствеността? Проверете дали вашата е такава!

Днес има много млади, красиви, образовани работещи жени, които по непонятни причини (на пръв поглед) не могат да създадат семейство, или вече създали, изпитват сериозни трудности и дискомфорт, които рано или късно водят до развод.

Обикновено причините се крият в детството, а вероятно и в начина на възпитаване на момичето в семейството му. Какво трябва да се случи с момичето, за да може в бъдеще тя да НЕ Е ЩАСТЛИВА като жена в живота и в брака? Колкото и банално да звучи, трябва да премине през трансформация или деформация на женското начало в момичето. Какво е нужно за това? Къде се случва?

На първо място – в семейството. Необходимо е наличието на майка с трансформирана женственост, с деформиран модел на поведение, който момичето да усвои, подражавайки на майка си. Това се получава обикновено в случаите с преживяно насилие – физическо или психическо, унижение или обиди.

Второ – в социума. Обикновено се случва, когато момичето попадне в детски дом или трудово-възпитателно училище. Колкото по-рано попада в подобен социум, толкова по-деформирана става неговата женственост. Възпитанието, образованието в нашето общество са построени по „мъжки“ модел- на принципа на постиженията, на достигането на резултат. А всяко момиче, ако иска да бъде уважавано, трябва да съответства на този „мъжки“ принцип.

Това означава, че момичето е длъжно да развива в себе си мъжки качества на характера. В бъдеще това ще пречи на развиването на хармонични отношения с мъжете, в създаването на семейство, раждането, както и сексуалната й ориентация (може да я сменя или да я търси цял живот).

Основно търсим произхода на деформацията в бизнеса, кариерата, „самореализацията“ (по мъжки тип). В качеството им на партньори (по закона на комплeментарността) такива жени търсят (привличат) слаби , зависими, неразвити мъже, които притежават повече женски качества.

Кои качества на характера можем да отнесем към мъжките?

Това е способността да се дава, да се подарява, грижата, контролът, притежаването, защитата, финансовото благополучие, конкуренцията, целеустремеността, стремежът към победа и постигането й, смелостта, активността, способността за преодоляване, трансформация на външния свят, на духа.

Кои качества са женските?

Това е приемането, споделянето в пространството, спокойствието, отпускането, доверието, търпението, умението да се изчака, наслаждаването, способността за привличане, магнетизмът, физическият покой, способността за съхраняване, достъп до тайнството на света, вътрешно знание, интуиция, душа.

Можете сами да определите дали женските ви качества са деформирани (т.е. заменени с развити мъжки качества). Имайте предвид, че качества като даването и правенето на услуги са универсални и са напълно проявени, когато жената стане майка, а мъжът – баща.

Женствеността може да бъде три типа: домашна, дива и травмирана.

#1. ДОМАШНА ЖЕНСТВЕНОСТ: нежност, мекота, любов, приемане, отдаване, деликатност, доброта, скромност, услуга на близките, търпение, умение да се отстъпва, гъвкавост, вежливост.

Тези качества са най-ценни за мъжа и именно те са му необходими за щастлив семеен живот.

#2. ДИВА ЖЕНСТВЕНОСТ: автентичност, любов към себе си, умение да се казва НЕ, искреност, откритост, защита на личните граници, познаване на собствените потребности, праведен гняв, интуиция, умение да се отстоява собствените желания и стандарти, уважение към себе си, вътрешна сила, вяра.

Това са качества, важни за самата жена, които й позволяват да съществува комфортно в света, да заявява правата си.

#3. ТРАВМИРАНА ЖЕНСТВЕНОСТ (ако откриете повече от три от изброените за този тип качества, замислете се за посещение при психолог): тревожност, истеричност, желание за контрол на всичко, недоверие, апатия, мнителност, достъпност в секса, „всичко ще направя, само ме обичайте“, беззащитност, неумение за приемане, „чувствам се длъжна да“, „аз давам повече, отколкото получавам“, „не зная какво искам“, „всичко сама“, страх от бъдещето.

Тези качества не са полезни за никого (с изключение на слабите мъже, които желаят да експлоатират жената до тях). Не само това – тези качества са много вредни за жената, носят й страдания в семейния и в личния й живот. Те се формират в резултат на психично или физическо насилие над момичето (жената) или се приемат от травмираната майка като модел на поведение.

източник: magiangelova.bg