Киану Рийвс – Не искам да живея в свят в който хората не търсят любов, а перфектен партньор

Не се знае дали наистина тези думи са на Киану Рийвс или са му приписани, но все пак трябва да се прочетат.

“Не мога и няма да бъда част от един свят, в който жените се обличат като проститутки и излагат на показ всичко, което би трябвало да е съкровено и интимно. Свят в който мъжете харесват това. И търсят това.

Свят в който никой вече не мисли за понятия като чест и достойнство.

Свят в който двойките бързо забравят какъв обет са си дали, когато са се вричали един на друг…

Свят в който жените не искат деца, а мъжете не искат семейства.

Свят в който посредствени хора карат скъпи коли, купени с парите на бащите им, за да демонстрират своя успех. Който всъщност е чужд успех.

Свят в който бащите потискат синовете си, карайки ги да вярват, че не са способни да постигнат нищо от това, за което мечтаят.

Свят в който хората казват, че вярват в Бог, но без да се опитват да изживеят тази вяра. И още повече – да живеят според тази вяра.

Свят в който ревността е нещо, от което трябва да се срамуваш, а флиртът е нормален и здравословен.

Свят в който скромността е недостатък, а не преимущество.

Свят в който синовете харчат парите на бащите си в нощни клубове в които слушат безсъдържателна музика, докато се наливат с алкохол.

Свят в който момичетата се влюбват точно в такива момчета.

Свят в който хората не търсят любов, а перфектен партньор. Свят в който се говори за свобода на избора, но всеки който направи избор, различен от този на останалите се обявява за луд.

Свят в който хората поправят колите си без да пестят парите си, но не дават шепа милостиня на някой нуждаещ се.

Аз отказвам да вървя по този път. Избрах друг. Избрах свой. За съжаление – малко са хората, които искат да вървят заедно с мен по него…”

Киану Чарлс Рийвс (на английски: Keanu Charles Reeves) е канадско-американски актьор, който е включен в „Топ 10 на най-любимите звезди на Америка“ и през януари 2005 получи своята звезда на Холивудската алея на славата.

Рийвс е роден на 2 септември 1964 в Бейрут, Ливан. Той е син на Патриша Бонд, която е дизайнер на костюми, и Самюел Ноуин Рийвс младши – геолог. Майката на Рийвс е англичанка, а баща му е американец с хавайски, китайски и английски произход. Патриша Бонд работи в Бейрут, когато среща бъдещия си съпруг. Бащата на Рийвс работи като неквалифициран работник, но бива пратен в Хавайския затвор заради продажба на хероин. Той изоставя своята съпруга и семейство, когато Киану е на 3 години и Рийвс изобщо не поддържа отношения с него. Рийвс е кръстен на своя чичо – Хенри Киану Рийвс. Киану е хавайска дума, която означава: „хладен лек вятър над планините“. Когато Рийвс пристига за първи път в Холивуд, неговият агент смятал, че първото му име е твърде екзотично, затова по време на ранната си кариера понякога той се подписвал като К. Ч. Рийвс.

Рийвс има една биологична сестра на име Ким, родена през 1966 година в Австралия, на която е била поставена диагноза левкемия в началото на 90-те години. Освен това, от страна на майка си, той има и полусестра на име Карина Милър, родена през 1976 в Торонто, а по линия на баща си друга полусестра, на име Емма Роуз Рийвс, родена през 1980 в Хавай.

Рийвс преживява неспокойно детство, като се мести на различни места по целия свят и живее с многобройни втори бащи. Неговите родители се развеждат през 1966. Майка му става дизайнер на костюми и се мести със семейството първо в Австралия и после в Ню Йорк. Там тя среща Пол Арън – режисьор в Бродуей и Холивуд, за когото се омъжва. Двойката се мести в Торонто, но се развежда през 1971. По-късно, през 1976, майката на Рийвс се омъжва за организатора на рок концерти Робърт Милър, но се развежда и с него през 1980. Четвъртият ѝ съпруг Джак Бонд е фризьор. Техният брак се разпада през 1994 година. Баби и дядовци, както и детегледачки отглеждат Рийвс и сестрите му.

Киану расте главно в Торонто, Канада. В продължение на пет години той посещава четири различни гимназии, включително и училище за изкуства, от което той по-късно е изключен. Полушеговито Рийвс казва, че е бил изгонен, „защото аз бях палав и тичах нагоре-надолу много. Просто бях малко по-буен и си отварях устата прекалено често. Общо взето не бях най-добре „смазаната“ машина в училище. Мисля, че просто им се пречках.“

Рийвс изпъквал повече в хокея, отколкото в науките, тъй като неговото образователно развитие било променено заради дислексия. Той е бил успешен вратар в една от гимназиите, които е посещавал. Неговият отбор му дава прякора Стената и го определя като най-ценният играч. Рийвс споделя, че мечтаел да стане олимпийски играч по хокей за Канада. След като напуска тази гимназия, той посещава частно училище, което му позволява да придобие образование, докато работи като актьор. По-късно той напуска и никога не получава своята гимназиална диплома.

Кариера

Ранни години

Рийвс започва своята актьорска кариера, когато е на 9 години. Той се появява на сцената в представлението „Проклетите янки“. На 15 години играе роля в пиесата „Ромео и Жулиета“. Рийвс прави своя екранен дебют в комедиен сериал по телевизия СВС. През цялата си ранна кариера през 80-те, той се появява в реклами (включително и една за кока-кола), късометражни филми като драмата „Една крачка назад“ и сценична работа по култовия филм на Брад Фрейзър „Момчето вълк“ в Торонто. През 1984 г. той става кореспондент на младежката програма „Стани велик“ по Канадската телевизия.

Първата роля на големия екран на Рийвс е в хокейния филм на Роб Луи – „Млада кръв“, който е филмиран в Канада. В него той играе вратар. Скоро след появата на филма, Рийвс заминава за Лос Анджелис в своето Волво от 1969. Неговият бивш втори баща Пол Аарън, театрален и телевизионен режисьор, убеждава Ервин Стоф да бъде мениджър и агент на Рийвс още преди той да е пристигнал в Лос Анджелис. Стоф остава негов мениджър и коопродуцира много от неговите филми.

След няколко второстепенни роли Киану Рийвс получава по-значимо участие във филма от 1986 – „Брегът на реката“. Последвалият успех той затвърждава като се появява във филми, насочени към младата аудитория, включително „Непрекъснат запис“ и неочаквано успешната комедия от 1989 – „Чудесното приключение на Бил и Тед“, която заедно със своето продължение „Измисленото пътуване на Бил и Тед“ определя Рийвс като сладък по природа тийнейджър. Повечето от следващите му описания в пресата и много от мненията за неговата игра са повлияни от изпълнението му на виреещия в облаците Тед. Рийвс споделя, че е имал негови собствени преживявания и дори кошмари, които са обрисувани във филма. Други запомнящи се изяви на актьора са ролята му в „Принцът на Пенсилвания“ от 1988 и „Опасни връзки“, където той си партнира с Глен Клоуз, Джон Малкович и Мишел Пфайфър.

В първите години на 90-те Рийвс започва да излиза от своя тийнейджърски филмов период. Той се появява във високо-бюджетни екшъни като „Критична точка“, за което печели наградата на MTV за „най-желан мъж“ през 1992. Рийвс също е включен в различни ниско-бюджетни независими филми, включително добре приетия филм от 1991: „Моят личен Айдахо“ заедно с негов близък приятел.

Големият пробив

През 1994 кариерата на Рийвс достига нова висота в резултат от участието му в екшъна „Скорост“. Неговата роля във филма е спорна (освен в „Критична точка“), защото дотогава той взима участие главно в комедии и драми. Досега той не е бил единственият популярен актьор във филм. Летният екшън има сравнително голям бюджет и е ръководен от кинематографът, станал режисьор Ян де Бонт. Неочакваният международен успех на филма превръща Рийвс и неговата екранна партньорка Сандра Бълок в звезди от голяма величина.

Изборът на Рийвс след „Скорост“ е еклектичен: въпреки успехите си, той никога не спира да приема поддържащи роли и винаги иска да подкрепя експериментални кампании. Той има успех с главната роля в романтичния филм „Разходка сред облаците“. Киану учудва всички като отказва да вземе участие в продължението на „Скорост“ и избира да играе главна роля в театрална постановка на „Хамлет“. Той получава учудващо добри оценки за своята интерпретация на един от най-известните герои на Шекспир. Роджър Луис, критик на „Съндей Таймс“, пише, че: „Той почти превъплъти невинността, невероятната ярост, животинската грация по разломите и пределите, емоционалната несдържаност, която формира образа на принца на Дания… Той е един от тримата най-добри Хамлети, които съм виждал, поради простата причина: той „е“ Хамлет.“

Другите избори на Рийвс след „Разходка в облаците“ търпят критика. Високо-бюджетни филми като „Джони Мнемоник“ и „Верижна реакция“ са критикувани остро и пропадат в бокс офис класациите, докато филми като „Да почувстваш Минесота“ също не носят успех.

Рийвс започва да се изкачва отново в кариерата си след участието си в хорър драмата „Адвокат на дявола“ заедно с Ал Пачино и Чарлийз Терон. Филмът достига добри позиции в бокс офиса, получава положителни оценки и доказва това, че Рийвс може да играе възрастен човек с кариера, въпреки че много критици смятат, че неговото слабо представяне понижава високото ниво на иначе хубавия филм.

Научно-фантастичният хит от 1999 – „Матрицата“ затвърждава мястото на Рийвс като международна суперзвезда. Между първата „Матрица“ и нейните продължения Рийвс получава позитивни отзиви за изпълнението си на злоупотребяващия съпруг в „Дарбата“. Освен в „Дарбата“, Рийвс се появява в няколко филма, които търпят критика и не се изкачват в бокс офиса. Такива са „Под наблюдение“, „Месец любов“ („Месец любов“ е романтичен филм драма от 2001 година с участието на Киану Рийвс в ролята на Нелсън Мос и Чарлийз Терон в ролята на Сара Дийвър. Сценарист е Курт Воелкер, режисьор – Пат О’Конър, оператор – Едуард Лахман и композитор – Кристофър Йънг. Това е една от най-неудържимо романтичните истории за живота…), „Аматьорите“. Въпреки това, двете продължения на „Матрицата“ – „Матрицата – презареждане“ и „Матрицата – революции“, филмът „Невъзможно твой“ и хорър екшъна от 2005 – „Константин“ се доказват като успешни в класациите и връщат Рийвс в светлината на прожекторите. Неговият филм от 2006 – „Camera obscūra“ (Камера обскура), базирана на научно-фантастичния роман на Филп К. Дик, получава благосклонни оценки, но „Къщата на езерото“, неговият романтичен филм със Сандра Бълок, не достига очаквания успех.

През 2008 Рийвс взима участие във филмите „Улични крале“ и „Денят, в който Земята спря“.

През януари 2009 беше обявено, че Рийвс ще участва в екшън адаптацията на аниме серийния филм „Каубойски джаз“, който ще излезе през 2011 година. Други проекти, за които се говори, че Рийвс ще участва са самурайския филм „47 Ронин“, „Главен готвач“ – история на Рийвс, писана от Стивън Найт и „Пътници“, където той също ще е и продуцент.

Личен живот

Рийвс никога не е бил женен. През декември 1999, приятелката му Дженифър Сюм ражда мъртвородена дъщеря, която е била кръстена Ава Арчър Сюм-Рийвс. През април 2001 г. Сюм загива при автомобилна катастрофа. Тя е погребана до нейната и на Рийвс дъщеря в Лос Анджелис, Калифорния.

За близо цяло десетилетие, през което Рийвс се издига в ранг на звезда, той предпочита да живее в домове под наем и е дългогодишен обитател на „Шато Мармонт“. Рийвс купува първата си къща в покрайнините на Холивуд до Лос Анджелис през 2003 и също притежава апартамент на Сентръл Парк в Ню Йорк.

Въпреки че е роден в Ливан, Рийвс не е ливански гражданин, защото родителите му не са ливанци. Освен това той е натурализиран канадски гражданин, който също така има американско и британско гражданство.