Колко дълго бихте могли да оцелеете в космоса без скафандър?

Вакуумът на пространството е непримирим и времето не е на ваша страна.

Много от нас са мечтали да летят в космоса. Може би сте си представяли какво би било да посетите Международната космическа станция или дори да изследвате нови светове. Но пътуването в космоса носи цял набор от предизвикателства и враждебна среда, така че е жизненоважно да се пресъздадат условията на Земята , които са позволили на живота да се развива и процъфтява.

Космическите костюми позволяват на астронавтите да излизат извън космическия си кораб за кратки периоди, като осигуряват въздух, вода, налягане и физическа защита, необходими на човека, за да оцелее. Но какво би станало без един от тези усъвършенствани костюми?

Научно-фантастични филми и предавания, включително ” 2001: Космическа одисея ” и “The Expanse”, изобразяват астронавти, страдащи – и оцелели – при кратки експозиции в открития космос без скафандър, докато други изобразяват набор от ужасяващи смъртни случаи. 

Но тук, в реалния свят, колко дълго може да оцелее човек, ако бъде хвърлен в суровия вакуум на космоса? Краткият отговор е – не много дълго. 

„В рамките на много кратко време, въпрос на 10 до 15 секунди ще изпаднете в безсъзнание поради липса на кислород“, според Стефан де Мей, старши стратегически офицер в Европейската космическа агенция (ESA), натоварен с координирането на стратегията зона за човешки и роботизирани изследвания.

Това може да изглежда като много кратко време, но това е така, защото не бихте искали да задържите дъха си, преди да бъдете изхвърлени в открития космос. В тъмната празнота на космоса кислородът, който ни поддържа, ще се превърне в сериозен проблем. 

„Кислородът започва да се разширява и разкъсва белите ви дробове, разкъсвайки ги – и това би причинило кипене и бълбукане на кръвта ви, което веднага ще причини емболия и ще има фатално въздействие върху тялото ви“, каза де Мей.

Гмуркачите са изправени пред подобна опасност, когато налягането на водата намалява, докато се издигат от дълбините. Преди да влезете в космоса без защита, трябва да изпразните дробовете си колкото е възможно повече. Пълната липса на натиск също причинява други, макар и по-малко незабавни, смъртоносни проблеми. 

Телесни течности, като слюнка и сълзи, биха започнали да кипят. Човешкото тяло също ще се разшири, но кожата ще бъде достатъчно еластична, за да се справи с промяната на налягането, каза де Мей, добавяйки, че ужасяващите филмови изображения на експлодиращи хора не са точни.

В най-добрия случай ще имате няколко секунди, преди кислородът в кръвта ви да се изчерпи, което ще ви накара да припаднете. Тъй като няма да сте в състояние да промените ужасната си ситуация, мозъчната смърт ще последва след минути, освен ако не бъдете спасени и върнати обратно в безопасността на херметизираната, богата на кислород среда на космически кораб и реанимирани.

В допълнение към осигуряването на жизненоважен кислород и херметизация, скафандрите също предпазват астронавтите от други опасности и вреди. 

„Има температурен проблем и заплахи от радиация и микрометеорити“, каза де Мей. „Така че скафандрите са предназначени да осигурят физическа защита на астронавтите в открития космос.“

Независимо дали астронавтът е на слънчева светлина или е засенчен от слънцето, той ще изпита екстремни температури, вариращи от минус 240 до 250 градуса по Фаренхайт (минус 150 до 120 градуса по Целзий) в ниска околоземна орбита (LEO ) . Тези условия биха причинили изгаряния или замръзване, макар и не веднага в последния случай, тъй като телесната топлина не се отвежда лесно във вакуум.

Скафандрите предпазват и от различни видове радиация. В костюмите тип LEO има защита от някои форми на радиация. Продължителното или дългосрочно излагане на електромагнитно излъчване от слънцето би причинило здравословни проблеми, включително лъчева болест и повишен риск от рак. UV светлината също би изгорила кожата. Допълнителното нещастие на частици от слънчево изригване, достигащи до астронавта по времето, когато са били изложени в космоса, би изострило много от тези проблеми.СВЪРЗАНИ ИСТОРИИ:

Микрометеороидите и космическите отпадъци представляват друга опасност. Те се движат със скорост от няколко или десетки километра в секунда и са заплаха за сателитите, космическите кораби и астронавтите, извършващи извънкорабни дейности (EVA) или излизащи в открития космос . Въпреки че е изключително малко вероятно да повлияят на шансовете за оцеляване на незащитен астронавт предвид астрономически малките шансове да бъде ударен за кратко време в космоса, скафандрите са проектирани с множество слоеве, за да предпазят астронавтите от всякакви възможни микрометеорити или космически отломки, които се носят наоколо в орбита.

Да бъдеш в космоса без специален костюм е много смъртоносно. И ако попаднете в това положение ще разберете това много, много бързо. Въпреки че някой може да оцелее в този мрачен сценарий, той би трябвало да има много малко въздух в дробовете си и да се върне в безопасността на космически кораб където ще е под нормалното земно налягане за секунди – или да се надява да бъде спасен и реанимиран за минути.

За тези от вас, които предпочитат да гледат видео или искат повече информация – вижте този клип: