Мила дъще: отдай на света нещата, които са добри

Истинските майки са онези, които ни обичат безрезервно и желаят най-доброто за нас. Най-откровените майчини препоръки в следващите цитати от книгата „Житейска навигация“ – Марго Берген

Как ще изградиш живота си и ще създадеш разбираемо повествование, което да си е само твое? Това е въпросът, който ми се ще да обмислиш. Какво искаш от живота? Струва си да си го задаваш отново и отново на всеки етап. Което означава да се питаш: Коя съм аз? Коя искам да бъда? Как мога да го постигна? Речитатив или напев, ако щеш: „Мога ли, искам ли, трябва ли?“. Само ти си в състояние да попиташ и само ти – да отговориш.

За да се посветиш на онова, което смяташ за правилно или което искаш, трябва да познаваш себе си. Хората и тълпите, социалните кръгове и колегите, дори напълно непознати ще ти натрапват егото и преживяванията си, идеите и мненията си, предразсъдъците и фанатизма си. Слушай и филтрирай. Но преценявай сама.
Това не означава, че няма или не бива да бъдеш повлиявана и информирана, забавлявана и изтощавана, изнервяна и отвращавана от хора и събития. Тези неща са част от радостта да пребиваваш в света, да живееш пълноценно. Но можеш и трябва да се научиш да бъдеш качествен човек и да внасяш в света система от ценности и разбирания, които въплъщават и отстояваш.

Старай се ежедневно. Задължението ти е да отдаваш на света неща, които са добри. Не е необходимо това да е обвързано с религия, но би могло.

Има определени неща, на които майката трябва да научи децата си: например как да разберат, че напъните им не отговарят на талантите им, че намеренията им може и да не се реализират, че съществуват материални граници и че наоколо наистина има достатъчно любов.

Естественият ред на нещата сега изисква сама да се научиш как да бъдеш цялостно човешко същество и да живееш смислено. А аз да продължавам да ти предавам част от опита си, без да ти преча да трупаш собствен.

Често преуспяващите хора се появяват от нищото, привидно напълно оформени. Истината е, че това не е вярно. Те политат, провалят се, потят се, молят се, съмняват се, упорстват и винаги си скъсват задника от работа. Но всеки пруспяващ човек, когото съм виждала в действие, си е създал устойчиви навици и рутини.

Подбор: Мария Ковачева

Житейска навигация – Марго Берген, margauxbergen.com

Издателство: Кибеа, kibea.net