Може ли кофеинът да ни помогне да отслабнем?

Нивото на кофеинът в кръвта ви може да повлияе на телесните мазнини и риска от диабет, установява проучване на Английски и Шведски институти.

Нивата на кофеин в кръвта ви могат да повлияят на количеството телесни мазнини, които носите, фактор, който от своя страна може да определи риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Това са резултатите от ново проучване, което използва генетични маркери, за да установи по-категорична връзка между нивата на кофеин, ИТМ и риска от диабет тип 2.

Изследователският екип от Института Каролинска в Швеция, Бристолския университет в Обединеното кралство и Имперския колеж в Лондон в Обединеното кралство казва, че безкалоричните кофеинови напитки могат да бъдат изследвани като потенциално средство за подпомагане на намаляването на нивата на телесните мазнини.

„Генетично предвидените по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък ИТМ и мастна маса на цялото тяло“, пишат изследователите в публикуваната си статия.

“Освен това, генетично предсказаните по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2. Приблизително половината от ефекта на кофеина върху склонността към диабет тип 2 се оценява като медииран чрез намаляване на ИТМ.”

Проучването включва данни от малко под 10 000 души, събрани от съществуващи генетични бази данни, като се фокусира върху вариации в или близо до специфични гени, за които е известно, че са свързани със скоростта, с която се разгражда кофеинът . Като цяло, тези с вариации, засягащи гените – а именно CYP1A2 и ген, който го регулира, наречен AHR – са склонни да разграждат кофеина по-бавно, което му позволява да остане в кръвта по-дълго. И все пак те също са склонни да пият по-малко кофеин като цяло.

Използван е подход, наречен менделска рандомизация , за да се определят вероятните причинно-следствени връзки между наличието на вариациите, заболявания като диабет, телесна маса и фактори, свързани с начина на живот.

Въпреки че имаше значителна връзка между нивата на кофеин, ИТМ и риска от диабет тип 2, не се появи връзка между количеството кофеин в кръвта и сърдечно-съдовите заболявания, включително предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и инсулт.

Предишни проучвания свързват умереното и относително увеличение на консумацията на кофеин с по-добро здраве на сърцето и по-нисък ИТМ , а новото изследване добавя повече подробности към това, което вече знаем за ефектите, които кафето има върху тялото.

Важно е също така да имате предвид, че ефектите на кофеина върху тялото не са само положителни , което означава, че трябва да се внимава , когато се претеглят ползите от пиенето му – но това последно проучване е важна стъпка в оценката колко кофеин е идеален .

„Малки краткосрочни проучвания показват, че приемът на кофеин води до намаляване на теглото и мастната маса, но дългосрочните ефекти от приема на кофеин са неизвестни“, пишат изследователите.

Екипът смята, че връзката, показана тук, може да се дължи на начина, по който кофеинът увеличава термогенезата (производството на топлина) и окисляването на мазнините (превръщането на мазнините в енергия) в тялото, като и двете играят важна роля в цялостния метаболизъм.

Въпреки това ще са необходими повече изследвания, за да се потвърди причината и следствието. Въпреки че това проучване включва голяма извадка, рандомизацията на Мендел не е безпогрешна и все още е възможно да са включени други фактори, които не са взети предвид в това проучване.

„Като се има предвид големият прием на кофеин в световен мащаб, дори малките му метаболитни ефекти могат да имат важни последици за здравето“, пишат изследователите.

Изследването е публикувано в BMJ Medicine .