Най-краткия курс за самоусъвършенстване

10 от задължителните стъпки към самоусъвършенстването.

Някои хора, които желаят да се самоусъвършенстват предпочитат да навлязат дълбоко в определена техника. Но много други предпочитат по-бързите подходи към своята цел. Тази статия е точно за тях.

Съветвал съм над 5500 мои клиенти относно кариерата и личностното им развитие и вярвам, че тези 10 елемента са най-важни за самоусъвършенстването на всеки човек:

1. Отделете си достатъчно време. Нужно е да отделите достатъчно време за  работа върху себе си. Някои хора имат навика да дават съвети от сорта на  „работи по-малко, но по-умно“, което може да ви доведе до никъде. Има голяма вероятност, щом вече четете статия за самоусъвършенстване, да сте започнали вече да работите толкова умно, колкото можете, но все още може би усещате нуждата от значително подобряване. Независимо дали искате да развиете своите силни страни или да коригирате някаква слабост в себе си, вие можете или да вложите повече усилия или да се задоволите с някакъв скромен растеж. Не е задължително да критикувам тези, които се задоволяват с малко – това се нарича „удовлетворяващо“ и може да бъде мъдър подход. Може би времето ви може да бъде по-добре оползотворено, ако се занимавате с нещо друго, ако се грижите за най-необходимото или просто се забавлявате.

2. Избягвайте “крадците  на време”. Тази тактика позволява на хората да свършват със задачите си, без да работят твърде много часове. Успешните хора избягват такива “крадци на време” като прекомерното гледане на телевизия, чат, пазаруване онлайн, игра на видеоигри, отнемащи време спортове като голф или това да отидат на третата сватба на втория си братовчед…

3. Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате. Успешните хора прекарват малко време в разсъждения за своята болест, политика или хора, които не могат да понасят. Те се фокусират върху това, което е в тяхната сфера на влияние и което могат да променят при нужда.

4. Специализирайте се. В нашия все по-сложен свят е все по-трудно да бъдеш достатъчно добър като универсален специалист. Нужно е да сте поне малко експерт в някаква ниша. Например – обикновения брачен или семеен терапевт може да бъде обзет от синдрома на самозванеца, защото има толкова много наука и дори и изкуство в брачното и семейно консултиране. Освен ако не сте необичайно блестящи и трудолюбиви, по-разумно е да се специализирате в нещо: например междурасови двойки, транссексуални двойки, интелектуално надарени деца, родители-насилници, мъже, чийто жени не работят и т.н.

5. Предпочитайте нискорисковите действия. Прекомерното размишление може да доведе до повече страх и по-малко постижения. Така че след минимални размисли и може би проучвания по темата, следвайте този широко приет ключ към успеха: Готови, Старт, Цели се! Тоест – много по-лесно е да преразгледате пътя си към съвършенство, отколкото да го обмисляте абстрактно. Имате нужда от обратната връзка на емпиризма, за да коригирате това, което правите. Обичам да се позовавам на метафората на човека, който би искал да отплава от Сан Франциско до Хаваите. Да, той/тя трябва да планира, но след умерено планиране, би било разумно да отплава. При среща с ветровете, времето, той/тя може да коригира плана. Той/тя вероятно ще стигне до Хавай много по-бързо, отколкото прекомерният плановик.

6. Прекарвайте време с хора, които извличат най-доброто от вас. Независимо дали става дума за шеф, романтичен партньор, платоничен приятел или партньор в дейността, някои хора извличат най-доброто от нас, докато други ни влачат надолу. Разбира се, не винаги можете да контролирате кой е в живота ви, но, когато имате преценка, прекарвайте време с тези, които ви помагат да цъфтите.

7. Отделете време, за да намерите добър ментор(и) . Щедър човек, който е успешен и етичен в това, което се опитвате да развиете, или който е всеобхватен победител, е съкровище и обикновено да имате такъв ментор е необходимо за успех за всички, освен за най-надарените хора. Как да намерим добър ментор? Задайте въпрос на един или повече уважавани хора. Ако той/тя реагира добре, предложете да помогнете по какъвто и да е начин. След известно време, ако изпълните своята роля и имате късмет, вашият ментор ще предложи повече помощ, ще стане ваша мажоретка и шампион и ще бъде готов да отвори важни врати за вас.

8. Следете напредъка си. Това може да бъде толкова просто, колкото да окачите до бюрото си ръчно нарисуван термометър с важни точки отстрани, като организации с нестопанска цел, когато се опитват да съберат пари. Или си дайте ежедневна буквена оценка от А до F. Запазете тази оценка за себе си или я споделете с приятелите си в социалните медии или истински приятели.

9. Вгледайте се навътре. В себе си. Моите неуспешни клиенти са склонни да обвиняват своите неуспехи най-вече във външните фактори: техния шеф, икономиката, расата им, техния пол и т.н. За разлика от това, моите успешни клиенти гледат главно навътре, за да видят какво, ако има нещо, трябва да направят по различен начин, напр. , да придобият ново умение, да надградят отношението си, да забавят или да спрат злоупотребата с наркотици , да преразгледат целта си за работа нагоре, надолу, настрани или към нова кариера, която е в по-голяма степен в съответствие с техните естествени способности.

10. Решете да отскочите. Чували сте го преди, но е вярно: дори много успешните хора се провалят. Разликата между тях и другите хора е, че успешните хора са склонни да се насилват, да се насилват, да се отдръпват, а не да се валят. Те виждат дали има поука от провала и след това решават да успеят в нещо поне толкова голямо. С риск да бъда личен, когато ме назначиха като колумнист в San Francisco Chronicle, след час — да, само час — чувство на възмущение, канализирах гнева. Казах: „Ще им покажа. Ще стана национален! Точно този ден изпратих клипове до 10 национални издания и оттогава писах много за такива публикации като TIME, The Atlantic и да, Psychology Today.