Отхвърлянето

Нуждата да бъдем харесвани е фундаментална човешка нужда. Фундаменталните нужди имат две основни характеристики: първо, тялото и мозъкът ни са програмирани да изискват постигането им; второ, ако не бъдат постигнати, това има силно негативно влияние върху личността на човека.

Ние сме програмирани да търсим одобрение и харесване.

Самочувствието ни се определя от това до какво степен смятаме, че заслужаваме да бъдем харесвани от другите хора.

Целта на нуждата да бъдем харесвани е да ни подтикне към създаване на връзки и продължение на живота. Формирането на социални групи (семейство, общество) осигурява физическа и психическа подкрепа на човека. Групата обаче приема индивида, само ако той може да й предложи нещо в замяна – някакви специални знания или умения… или ако поне го харесва.

Отхвърляне е създаването на дистанция в отношенията, дори когато комуникацията и физическият контакт продължават.

Отхвърлянето е едно от най-болезнените преживявания на човека, защото е свързано със загуба на отношения с важни хора, които са удовлетворявали важни наши нужди. Колкото по-важни са били тези отношения (с родители, които са се грижили да физическото ни оцеляване; със съпруг/а, който е бил необходим за създаване и отглеждане на деца), толкова по-голяма е болката от отхвърлянето. Емоционалната болка от отхвърлянето се обработва от същите центрове в мозъка, в които се обработва и физическата болка. Емоционалната болка е толкова силна, колкото и физическата болка. За нашето тяло отхвърлянето е толкова страшно, колкото и физическото увреждане.

Отхвърлянето винаги е болезнено за отхвърления човек. То е и неизбежно, тъй като целият живот на човека протича в създаване, развиване, приключване на отношения с други хора. Макар и да е неизбежно да причиним болка на човек, с който искаме да приключим отношения, можем да го направим по максимално щадящ начин – като запазим достойнството на човека.

Ще дам няколко примера от моя живот.

Като студентка бях влюбена в свой преподавател. Говорихме за това, той ми каза, че не изпитва такива чувства към мен. Разбира се, това беше много болезнено. Но този човек се отнесе с изключително разбиране към чувствата ми и с уважение към самата мен. Поведението му към мен не се промени. С времето моите чувства се промениха също и отношенията ни преминаха в приятелски. Когато завърших, продължихме да се чуваме. Не сме много близки, но винаги мога да му позвъня, за да го чуя как е – и винаги ми е приятно да го видя. Въпреки че той не отговори на чувствата ми навремето, никога не ме е накарал по никакъв начин да се чувствам зле.

Преди години се запознах онлайн с един чужденец. Решихме да се видим, планирахме си едноседмична ваканция. Той беше симпатичен, много умен мъж и общуването с него беше страхотно, но не изпитах нищо повече към него. Моето отношение беше уважително и приятелско, той го прие. Когато се завърна у дома си, ме запозна с приятелите си по Скайп. Няколко месеца по-късно ми предложи работа и се сработихме добре. След време се запозна с друга жена, за която се ожени и с която е щастлив. Последният път, когато бях в Италия, той дойде от Швейцария, за да ме види – за един обяд. Нито веднъж не усетих обвинение от негова страна, че не съм направила нещо, което той е очаквал. Нито веднъж не ми се разсърди за каквото и да е, не се обиди. Въпреки че беше отхвърлен и със сигурност е изпитал някакви негативни чувства, той прояви разбиране и днес сме приятели. Все още поддържаме връзка и макар да не сме много близки, имаме добри отношения.

Имах връзка с един мъж в продължение на няколко години и беше хубава връзка, имахме добри отношения. В един момент в живота ми се струпаха много, сериозни и най-разнообразни проблеми. Налагаше ми се да направя промяна в живота си и реших да я обсъдя с него. Той веднага абдикира от връзката ни – не можел да поеме отговорност за моите решения, имал много неразрешени проблеми в момента, но много ме обичал, но може би трябвало да се разделим, за да не ми усложнява живота. Предстоеше ми пътуване в Италия и той ми помогна с пари. Докато бях там, той ми се обаждаше всеки ден, но не дойде да ме види (той е италианец и беше на 500 км разстояние). От него непрекъснато получавах смесени сигнали и в един момент това толкова ме изнерви, че прекратих всякаква комуникация с него. Години по-късно той ме потърси отново и ми се обясни в любов. Вече женен и с дете. Бракът му бил грешка. Казах му да избира между мен и жена си и той отново не избра мен. Отново любовта му се оказа на думи. Днес, от позиция на времето и без никакви чувства към него, намирам поведението му за непочтено и жалко. Не изпитвам добри чувства към него и нямам желание да поддържам никакви отношения с него.

Макар и да усещаме ясно отхвърлянето, ние често игнорираме ранните признаци, че отношенията ни не са това, което бихме желали. Хората, които ни отхвърлят, не желаят да ни причиняват болка и затова често запазват добрия тон, макар и с действията си да показват дистанциране.

Деликатни признаци на отхвърляне

1. Човекът избягва физически контакт
Ако човекът избягва да ви среща физически, да ви докосва, да ви прегръща, да ви целува, а преди това го е правил, той ви отхвърля.

2. Човекът не желае да говори с вас
Човекът спира да говори и да споделя с вас. Нарушава се комуникацията, появява се усещане за напрежение. Започвате да се питате какво да кажете, дали ще е подходящо, как ще бъде изтълкувано – първи признаци на това, че другият човек се е затворил към вас. Ако решите да подхванете обичайните теми, получавате едносрични отговори. Ако пожелаете да говорите за проблема между вас, човекът отказва да обсъжда това и често отказва да приеме изобщо, че има проблем.

3. Човекът обещава, но не изпълнява
Може да ви обещае много неща, но те остават на думи. Ако го притиснете, той веднага ще ви извади важни мотиви защо това не може да стане – те обикновено са няколко. Когато човек има важна причина да отложи ангажимент, тази причина е една и е важна, а човекът предлага алтернативен вариант. Когато причините са повече от една, вероятно става въпрос за отхвърляне.

4. Човекът е твърде зает
Всички ние сме много заети с хиляди задачи, но винаги намираме време и начин да се освободим за важните за нас хора. От друга страна не сме много склонни да променяме плановете си и да жертваме свободното си време за хора, на които не държим особено. Другите хора също. Ако човекът ви предупреди, че ще е зает дълго време занапред, почти сигурно става въпрос за отхвърляне.

5. Човекът спира да отговаря на телефонните ви обаждания
В ерата на мобилните телефони невъзможността да се свържете с човек чрез телефона е почти сигурен признак за отхвърляне. Ако човекът не отговаря на вашите позвънявания, ако му отнема часове и дни да ви върне обаждане или да отговори на съобщението ви, това е ясен знак, че не желае да общува с вас.

6. Човекът не е готов за любов, връзка, брак
Всички ние – и жени, и мъже, търсим онзи подходящ партньор, с който можем да имаме пълноценна и дълготрайна връзка. Ако не сме го срещнали, ние усещаме, че нещо ни липсва и че не сме готови за обвързване. „Не съм готов за връзка/брак“ означава „Не съм готов за връзка/брак с теб“. Тези думи винаги означават отхвърляне.

Източник: https://love-aholic.com