Човек има по-голяма нужда да бъде разбран, отколкото обичан

Забелязали ли сте колко добре се чувствате, когато чуете от събеседника си думи като: „Разбирам те напълно” или „Толкова добре го каза”? Удовлетворението се дължи на факта, че сте се почувствали разбрани.
Според психолозите хората имат огромна необходимост да усещат, че техните мисли и чувства са разбрани, в противен случай се отчуждават, а самотата, безпокойството и раздразнението им нарастват.

Психологическо изследване от 2014 г. показва, че желанието ни да бъдем приети, оценени, одобрени, харесвани и обичани са напълно нормални човешки потребности. Но то показва също, че ако се чувстваме неразбрани – за това кои сме, какво правим, защо го правим – всичко друго се обезсмисля.

Без това усещане – че другите ни разбират, познават и приемат, ние оставаме сами – и понякога ни е мъчително трудно да се справим с това. Чувството на празнота и отчаяние може да ни направи изключително уязвими – до степен, в която дори да решим, че не искаме да живеем повече. Изолацията може да доведе до чувство на срам от собственото ни съществуване, до потискащо усещане за отчуждение от останалия свят, а това може да върви ръка за ръка с мисли за самоубийство и дори реални действия в тази посока.

Нека разгледаме 7 причини, поради които усещането, че другите ви разбират, е от решаващо значение за постигането на трайно чувство за сигурност и благополучие:
Чувствате се свързани с другите

Когато се чувствате неразбрани от хората в обкръжението си, връзката между вас се прекъсва (в някои случаи временно, в други – завинаги). Оставате сами с разболяващото усещане, че никой не ви разбира, а следователно – не ви приема, харесва и обича.
Вашата идентичност е потвърдена

Усещането, че сте разбрани, ви дава увереността, че това, в което вярвате, е основателно и оправдано. Заедно с това расте и увереността в собствената ви личност и мироглед.
Вашето съществуване е потвърдено

Хората са социални същества, което обяснява нуждата им да бъдат приети и „потвърдени”, за да се чувстват “реални” и значими.
В книгата си “Необходимостта да бъдем разбрани” Майкъл Шрайнер отбелязва: “Несъзнателният страх, който сякаш е неизменен фон на живота ни, е, че ако не бъдем разбрани, ще е все едно не сме съществували”…
Вашата принадлежност е потвърдена

Усещането, че сте разбрани е невидимата нишка, която ви свързва с останалите и ви позволява да се чувствате равноправна част от живота им. От друга страна, усещането, че сте сами и откъснати емоционално от хората около вас, може да бъде изключително болезнено и да нанесе вреди на психическото ви здраве.
Вие сте приети

Усещането, че си разбран, е в много отношения равносилно на чувството за социално признание или “одобрение”. Дори и невербално, физическите или лицевите реакции на друг човек към нещо, което сте споделили, могат да бъдат успокояващи. Различните действия на съпричастност (стига те да са точни) също представляват признание, разбиране и подкрепа. Колкото и интровертен да е даден човек, той има нужда да се чувства приет.
Усещате повече удовлетворение във взаимоотношенията си

Чувството, че сте разбрани, ви подтиква да се свържете по-пълноценно с другите, да покажете готовност за повече близост и споделени емоции.
Много по-защитени сте от депресия

Депресията е тясно свързана с чувството на отчуждение и изолация. Според психолози чувството, че сме разбрани, е една от най-добрите защити от това мъчително, агонизиращо състояние, което представлява депресията.

Изследване от 2014 г. доказва (с помощта на функционален магнитен резонанс), че “усещането за разбиране активира нервни области в мозъка, отговарящи за наградата и социалната връзка”.

Заключението на учените, провели тестовете, е, че усещането за разбиране подсилва у хората убеждението, че са приети, уважавани и утвърдени, и засилва чувството за социална свързаност.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: https://psychology.framar.bg