Потребители на Ozempic съобщават за стомашна парализа като страничен ефект от лекарството за отслабване: „Иска ми се никога да не го бях докосвала“

FDA е получила съобщения за стомашна парализа сред пациенти, приемащи Ozempic и Wegovy.

Скорошно разследване установи, че някои пациенти на Ozempic и Wegovy са страдали от тежка гастропареза, известна още като стомашна парализа, след приема на лекарствата.

В доклад от CNN , публикуван на 25 юли, двама пациенти съобщават, че техните „стомаси са парализирани“ след прием на лекарство за диабет тип 2 Ozempic – семаглутидна инжекция, известна със страничните си ефекти при загуба на тегло .

„Иска ми се никога да не го бях докосвала. Иска ми се никога през живота си да не бях чувала за това“, каза Джоани Найт, 37-годишна от Луизиана, пред CNN . „Това лекарство превърна живота ми в ад. Толкова много ад. Струва ми пари. Коства ми много стрес; струваше ми дни и нощи и пътувания със семейството ми. Струва ми много и не си струва. Цената е твърде висока.”

Емили Райт, 38-годишна учителка от Торонто, каза, че повръща толкова често, че трябва да си вземе отпуск от работа. „Почти спрях Ozempic за една година, но все още не съм се върнала към нормалното си състояние“, каза тя.

Според CNN и двете жени са били диагностицирани с тежка гастропареза, разстройство, което забавя или спира движението на храната от стомаха към тънките черва, според Mayo Clinic . Райт също е диагностицирана със синдром на циклично повръщане, който я кара да повръща няколко пъти на ден.

Междувременно една потребителка на Wegovy твърди, че е започнала да изпитва стомашни проблеми, след като нейният лекар ѝ е предписал лекарството за отслабване, което действа, като имитира хормон, наречен глюкагоноподобен пептид 1 (GLP-1), регулира нивата на кръвната захар и забавя скоростта, с която храната напуска стомаха, за да създаде усещане за ситост.

Въпреки това лекарството я е накарало да повърне толкова много, че се дехидратира и е трябвало да посети спешна помощ. Бренда Алън от Тексас оттогава се справя с гаденето и повръщането си с лекарство, наречено Zofran и пробиотици с рецепта.

Сега Американската администрация по храните и лекарствата заяви, че е получила съобщения за стомашна парализа сред пациенти, приемащи лекарствата.

„FDA получи съобщения за гастропареза със семаглутид и лираглутид, някои от които документираха нежеланото събитие като невъзстановено след преустановяване на съответния продукт към момента на доклада“, каза агенцията в изявление до CNN .

Длъжностните лица обаче поясниха, че не са успели да определят дали приемането на Ozempic или Wegovy е причината за парализата на стомаха или е причинено от друг проблем. „Гастропарезата може да бъде усложнение на диабета, което е свързано с дългогодишно или лошо контролирано заболяване, което допълнително усложнява способността да се определи каква роля са изиграли лекарствата в докладваните събития“, казаха те.

Що се отнася до това дали пациентите трябва да бъдат предупредени за приемането на лекарствата, FDA поддържа, че приемането на лекарствата, като например за лечение на диабет или регулиране на теглото, все още може да „превишава рисковете при някои пациенти с гастропареза или забавено изпразване на стомаха“.

В отговор на съобщенията за стомашна парализа Novo Nordisk – производителят зад Ozempic и Wegovy – отбеляза, че тези лекарства са били използвани за лечение на диабет тип 2 „повече от 15 години“ и за „лечение на затлъстяване“ от осем години.

„Семаглутидът е обстойно изследван в стабилни програми за клинично развитие, големи проучвания с доказателства в реалния свят и има кумулативно над 9,5 милиона пациентогодини експозиция“, каза говорител на Novo Nordisk в изявление за The Independent . „Стомашно-чревните (GI) събития са добре известни странични ефекти от клас GLP-1. При семаглутид по-голямата част от стомашно-чревните нежелани реакции са леки до умерени по тежест и с кратка продължителност. Известно е, че GLP-1 причиняват забавяне на изпразването на стомаха, както е отбелязано на етикета на всяко от нашите лекарства за GLP-1 RA. Симптомите на забавено изпразване на стомаха, гадене и повръщане са посочени като странични ефекти.

Миналата седмица Американското дружество на анестезиолозите също издаде предупреждение, че тези, които приемат GLP-1 агонисти, трябва да избягват лекарствата седмица преди операцията, тъй като те могат да увеличат „риска от регургитация и аспирация на храна“, докато са под анестезия и дълбока седация.

Ozempic, инжекция, поставяна веднъж седмично, използвана за лечение на диабет тип 2, рязко стана мегапопулярно, след като според хората е било одобрено от FDA лекарство за диабет като лекарство за отслабване „не по предназначение“. Въпреки това, поради нарастващата му популярност, той доведе до национален недостиг на средства лечение на диабет – оставяйки тези, които действително се нуждаят от Ozempic без него.

Междувременно Wegovy и Mounjaro са популярни инжекции със семаглутид веднъж седмично, специално одобрени за лечение на затлъстяване и загуба на тегло.

Има много странични ефекти от приема на лекарства като Ozempic, Wegovy и Mounjaro. Според FDA най- честите нежелани реакции от приема на Wegovy са гадене, диария, повръщане, запек, коремна болка, главоболие, умора, лошо храносмилане, замаяност и храносмилателни разстройства.

FDA също така предупреди за по-сериозни усложнения , които могат да възникнат от употребата на Wegovy или Mounjaro, като „потенциален риск от тумори на С-клетките на щитовидната жлеза“, панкреатит, проблеми с жлъчния мехур, остро увреждане на бъбреците, повишен сърдечен ритъм и суицидно поведение или мислене.

Приемът на Ozempic може също да доведе до възможни тумори на щитовидната жлеза , включително рак, панкреатит, промени в зрението и проблеми с бъбреците и жлъчния мехур.

The Independent се свърза с Novo Nordisk и FDA за коментар.

Източник: The Independent