Психологията зад отмъщението

Отмъщението е желанието да се възмезди за несправедливост или зло, извършено от друг човек, като му се нанесе болка или вреда. Това е силно и широко разпространено човешко чувство и поведение, което се изучава от векове в психологията, литературата и кинематографията. Търсенето на отмъщение срещу някой, който ни е малтретирал, може да приеме много различни форми, вариращи от тихи действия на наказание до насилствени актове на насилие.

Пулсиращата интензивност на отмъщението ни държи приковани във филми, вариращи от Хамлет до Граф Монте Кристо до Кари и Изчезнало момиче. Отмъщението обаче не вдъхновява само историите в литературата. Убийците често защитават убийството като необходимо отмъщение, заедно с други ужасяващи престъпления, за които се твърди, че се придава по-голяма тежест от тяхната предварителна провокация.

Психолозите са открили различни начини, по които практиката на отмъщение не отговаря на идеалите, които е трябвало да изпълни през последните години. Според поведенческите психолози самото причиняване на болка на нарушителя не удовлетворява нечие желание за възмездие; по-скоро отмъщението може да разшири страданието от първото престъпление. Те също така са открили, че отмъщението често просто води до кръг от отмъщение, вместо да доведе до справедливост, отчасти защото моралният баланс на един човек рядко съвпада с този на друг.

Тази статия изследва психологията зад отмъщението, осветлявайки сложните мотиви, емоционални процеси и резултати, които са в основата на това сложно човешко поведение.

Мотивацията зад акта на отмъщението:

Чувство за несправедливост: Това е един от основните мотиватори за търсене на отмъщение. Когато хората възприемат несправедливост, те може да изпитат силна нужда да възстановят баланса и да накажат грешника.

Чувство на емоционална нараненост или предателство: Емоции като гняв, предателство и унижение играят важна роля в подхранването на отмъщението. Тези емоции са завладяващи и карат хората да търсят отмъщение.

Емоционален процес зад отмъщението:

Планиране: Отмъщението започва с щателна фаза на планиране, по време на която индивидът е обсебен от неправдата, която е претърпял.
Очакване: Докато планът се оформя, хората може да изпитат временно чувство на овластяване и удовлетворение.

Изпълнение: Актът на отмъщението е силно емоционално преживяване с влакче в увеселителен парк. Осигурява краткотрайно чувство на облекчение и реабилитация.

Дългосрочни ефекти от отмъщението:

Хората смятат, че отмъщението ще ги накара да се почувстват по-добре и че отмъщението е начин да облекчат емоциите си. Разглеждането на това често се описва във филмите като решение за поправяне на грешка. Изравняването обаче всъщност има обратен ефект.

Дори ако първите няколко секунди изглеждат задоволителни в мозъка. Психолозите са открили, че търсенето на отмъщение всъщност прави първоначалното лошо поведение да изглежда по-лошо за по-дълго време. Често изравняването води само до порочен кръг на отмъщение. „Човек, който търси отмъщение, пази собствените си рани зелени, които иначе биха заздравели.“ Франсис Бейкън

Последици от отмъщението:

Краткосрочно удовлетворение: Може да осигури временно чувство на високо удовлетворение и облекчение, защото се чувства като справедливост.

Ескалация на конфликта: Когато един човек търси отмъщение, това често подтиква нарушителя да отмъсти в замяна, което ескалира конфликтите. Това води до създаване на цикъл на отмъщение, който може да излезе извън контрол.

Дългосрочни ефекти: Може да увековечи негативните емоции и да попречи на емоционалното изцеление.

Социални последици: Търсенето на отмъщение може да навреди на социалните взаимоотношения. Води до повишена изолация и самота.

Здравословно използване на емоциите, предизвикващи желание за отмъщение:

Емоционалните белези на индивида се влошават и отварят отново чрез търсенето на отмъщение. Въпреки че може да е изкушаващо да накаже грешника, човекът всъщност наказва себе си, тъй като не е в състояние да се възстанови.

Има някои здравословни методи за справяне с тези емоции, които ще помогнат за възстановяването и ще осигурят на мозъка на човека същите предимства без недостатъците:

  • Използвайте ги, за да постигнете целите си.
  • Използвайте ги за мотивация към усилена работа, за да постигнете целите си.
  • Използвайте ги, за да продължите напред.

Алтернативи на отмъщението:

Прошката: Това е мощна алтернатива. Това включва освобождаване от гнева и избор да не търсите отмъщение. Проучването показва, че прошката може да доведе до по-добро психично здраве и благополучие.

Разрешаване на конфликти: Включването във формиращ диалог и разрешаване на конфликти може да бъде по-ефективен начин за справяне с оплакванията, отколкото търсенето на отмъщение. Комуникацията и преговорите могат да помогнат за разрешаването на сложни проблеми.

Правна помощ: В случаи на сериозна несправедливост, правната помощ може да ви даде структурирани и справедливи средства за справяне с проблема. Правната система е предназначена да разпределя пропорционално приложимата дисциплина и компенсация.

Психологията зад отмъщението е многостранна, включваща провокации, вградени в несправедливост, нараняване и гняв. Емоционалният процес на търсене на отмъщение може да бъде поглъщащ и насилствен, водещ до краткотрайно удовлетворение, но и до възможни дългосрочни последици. Разбирането на усложненията на отмъщението може да помогне на хората да направят допълнително информирано мнение за това как да адресират оплакванията.

Изследването на избори, подобни на прошката, разрешаването на конфликти и правната помощ, може да доведе до по-здравословни и по-продуктивни начини за справяне с междуличностни конфликти. В крайна сметка може да даде краткотрайно чувство на удовлетворение, но малкото му води до трайно разрешаване или лично израстване, което прави решаващо да се обмислят алтернативни отговори, когато се сблъскате с несправедливост. Изследванията показват, че прошката може да доведе до подобряване на психичното здраве и благополучие.