Рецептите на Ванга срещу хрема, синузит и възпалени сливици

Винаги, когато започне сезона на вирусите повечето хора започват да подсмърчат. Хремата като цяло е досадна, но може и да представлява сериозен проблем, особено за малките деца. Сред десетките рецепти за здраве, които баба Ванга ни е оставила има и такива, които помагат при течащ нос.

Баба Ванга ни съветва при хрема да напоим с бадемово масло едно памуче и да мажем носа си отвътре два-три пъти на ден.

Чесънът има много целебни сили. Той е част от популярна народна рецепта срещу течащия нос. Вземете една скилидка и я счукайте много добре. Сложете счукания чесън с тампонче в едната ноздра, като другата се притиска с пръсти. След това се слага и в другата ноздра. Прави се 1-2 пъти. Лекарите, обаче предупреждават, че това може да е опасно, тъй като чесънът може да влезе навътре в ноздрата и да предизвика алергична реакция. Нарязан лук близо до възглавницата на болния също действа безотказно.

В друга своя рецепта баба Ванга съветва да смесим 15 грама камфор и 50 милилитра спирт. Чрез памучно тампонче сложагайте от сместа в носа 3 пъти на ден.

Хроничното възпаление на сливиците също може да е причина за хрема. Срещу това много добре действа следната рецепта: 200 грама счукано ленено семе, които се заливат с 3 литра вряла вода. Запарката се прецежда и с нея се прави по 5-6 пъти на ден гаргара.

За друга рецепта са ви нужни 250 грама мед, който се смесва с 500 милилитра силна ракия. Сместа се стопля и с нея се прави по 4-5 пъти на ден гаргара.

Хремата при децата трябва да се третира внимателно. Продължителната употреба на капки за нос при малчуганите може да е опасна и да доведе до увреждане на носната лигавица. Инхалациите идват на помощ, когато носът е запушен.

За да направите ефективни инхалации, залейте 1 супена лъжица цвят от лайка с един литър вряща вода или прибавете към 1 литър вряща вода 1 супена лъжица сол. Оставете няколко минути да се охлади. Покрийте главата на детето с кърпа и го помолете да се наведе над купата. Тази процедура е приложима само при по-големите деца в училищна възраст.

Ако хремата мъчи малкия човек у дома му давайте много течности, за да поддържате оптимална хидратация на тялото, особено в случаите на повишена температура.

Повишеният прием на течности спомага и за втечняване на секрета в носните проходи и ги прави лесни за отстраняване. При по-големи деца освен чиста вода може да включите допълнително повече чайове и прясно изцедени плодове сокове без добавена захар. Ако бебето все още суче, кърменето е най-добрия вариант.

Овлажняването на въздуха е много важно при хрема. Използвайте овлажнител в детската стая, докато малчуганът спи и играе. Влажният въздух помага при отделяне на секрета. Освен това ще облекчи дишането и съня му.

Оставете овлажнителя включен цяла нощ, за да ускорите възстановяването. Не забравяйте да се уверите, че водата в овлажнителя е чиста и се грижете за редовното почистване и дезинфекция на уреда, тъй като лесно може да се превърне в среда за размножаване на бактерии.