Светло изпеченото кафе има ли повече кофеин от тъмно изпеченото?

Независимо дали правите своята ежедневна спирка в кафенето или приготвяте собствени рецепти за кафе напитка у дома, вие сте в добра компания, ако разчитате на кафето, за да започнете деня си бързо. Около 75 процента от възрастните пият кафе , сочат проучвания, а всеки двама от нас пият кафе всеки ден.

Дори ако напитката с цвят на какао е основна част от диетата ви, вероятно няма да отделите много време, за да анализирате всеки по-фин детайл в зърната, от които е приготвена чашата ви. Разбира се, можете да вземете предвид ароматите или вкусовите нотки (като земни, пикантни, опушени, плодови, хрупкави или флорални), да сравните цвета с оттенъка на напитка, направена от последната ви партида зърна, или да експериментирате с различни рецепти за кафе за да се опитате да намерите своя любим сред мока, макиато и PSL по света.

Но кога за последен път се замислихте за съдържанието на кофеин и дали може да варира от чаша до чаша? Оказва се, че това определено е възможно. Продължете да четете, за да научите повече за факторите, свързани с количеството кофеин в кафето, след което открийте как по-специално процесът на печене може да направи напитката ви за закуска повече (или по-малко) силна.

Какво определя съдържанието на кофеин в кафето?

Има четири основни фактора, които определят количеството кофеин във вашата напитка.

Кафените зърна. В зависимост от конкретния вид кафеено растение естественото съдържание на кофеин в зърната може да варира.
Стилът на кафето. Нивата на кофеин варират, независимо дали избирате варено (95 mg), студено кафе (120 mg), еспресо (63 mg), разтворимо (60 mg) или безкофеиново (2-7 mg*) например.

Размерът на порцията. Въпреки че всички често се наричат ​​„чаша кафе“, „късо“ всъщност е 1 чаша, „високо“ е 1 1/2 чаши, „голямо“ е 2 чаши, а „венти“ е 2 до 2 1/2 чаши, в зависимост от това дали получавате горещо или ледено. (ICYMI, ето всичко, което трябва да знаете за размерите на кафето Starbucks .) Колкото повече кафе действително изпиете от тази чаша, толкова по-висок ще бъде общият ви прием на кофеин.

Печеното. По време на печене зърното губи маса. Всъщност едно печено кафеено зърно може да отдели до 70 процента от теглото си на вода през първите шест минути от печенето. Чаша светло изпечено кафе ще има малко по-различни нива на кофеин в сравнение с тъмно изпеченото кафе.

Как изпичането на кафето влияе на кофеина

Първо, бърз преглед на печенето. Тази техника включва нагряване на зелени, нежни кафеени зърна, докато достигнат характерното си кафяво, ароматно и готово за варене състояние. Преди зърната да са готови за варене, те преминават през няколко стъпки, които им помагат да постигнат окончателния си вкус, съдържание на кофеин и цялостно изживяване при пиене.

Стратегиите за печене варират, но като общо правило нивата на печене се определят като :

  • Леко печене: Загрява се, докато зърната достигнат вътрешна температура от 356–401°F (което отнема 10 минути или по-малко, когато се пече между 350 и 400°F).
  • Средно печено: Загрява се, докато зърната достигнат 410–418°F.
  • Тъмно печено: Загрява се, докато ударите достигнат 465–480°F (което отнема около 15 минути при 400°F).

Ароматите и ароматите са склонни да се концентрират по време на печене, така че може да си представите, че тъмно печеното кафе съдържа и по-силен кофеинов удар. Но обратното всъщност е вярно .

Ако сравнявате точно същото тегло на светло изпечено с тъмно изпечено кафе, всяко от тях ще има много сходни нива на кофеин. Докато мащабирате всяка партида, ще забележите, че ще имате нужда от повече тъмни печени зърна, за да съответствате на теглото на светлите печени зърна. Тъй като зърната губят влага колкото повече се пекат, по-тъмно изпечените зърна губят маса и плътност.

Въпреки това, ако сравните светлите и тъмните печени зърна по това колко място заемат – тъй като биха се задържали в една лъжичка – светлите печени ще имат малко повече кофеин. Зърната се разширяват по време на процеса на печене, така че тъмните печени кафеени зърна заемат повече място.

Съдържанието на кофеин не се концентрира при печенето на зърната, но поради промяната в плътността може да почувствате малка разлика в общото съдържание на кофеин в чашата, ако я приготвите без кантар.

В обобщение

По-светло изпеченото кафе има малко повече кофеин от тъмно изпеченото кафе при измерване на мерителна лъжица. Разликата обаче е сравнително малка и ще забележите много по-големи промени в общото съдържание на кофеин в зависимост от видовете кафеени растения, броя унции, които наричате „чаша“, и начина, по който варите тази чаша.