Сравнение на сезонният грип и COVID-19: Кой е по-опасен?

Когато се говори за COVID-19, вирусът неизбежно бива сравняван със сезонния грип.

Докато и двата вируса предизвикват респираторни заболявания и се разпространяват по един и същи начин (посредством миниатюрни капчици от носа или устата на някой болен), съществуват няколко важни разлики, които трябва да имаме предвид.

Все пак – имайте предвид, че знанията за COVID-19 на този етап са много по-малко, отколкото за инфлуенцата.

В момента на създаването на този материал има над 155 хил. потвърдени случая на новия коронавирус, от които над 75 хил. са се възстановили.

Над 5800 души са починали. Според Световната здравна организация (СЗО) в един грипен сезон инфлуенцата убива от 290 000 до 650 000 души. Разболяват се сериозно от 3 до 5 млн. души.

Тези цифри обаче не разкриват цялата картина. Преди няколко дни, по време на специален брифинг (който можете да видите под този абзац), директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че съществува разлика в степента на смъртните случаи.

„В световен мащаб от COVID-19 са починали около 3,4 процента – обяснява Тедрос. – В сравнение с това – сезонният грип обикновено убива по-малко от 1 процент от заразените.“

Боят на смъртните случаи на COVID-19 също така варира в различните изследвания.

Според едно проучване, публикувано в China CDC Weekly, в Китай, където е епицентърът на заболяването, са починали 2,3 процента от хората.

Друго изследване пък, излязло няколко седмици по-късно в New England Journal of Medicine, открива, че смъртността в световен мащаб е много по-ниска – около 1,4 процента. То използва и данни за над 1000 пациенти от Китай.

Медицинска сестра измерва температурата на пациент в провинция Хубей, Ухан, където коронавирусът се появи за първи път.

Очаква се процентът на смъртността да продължи да варира с времето (особено с потвърждението на случаи, които нямат кой знае какви усложнения).

Той е много различен и при различните възрастови групи. Най-засегнати като че ли са възрастните. При хората над 80-годишна възраст смъртността е 14,8 процента, сочи изследване.

Така или иначе обаче цялостният процент на смъртност изглежда е по-висок от този на инфлуенцата (който е 0,1 процента).

Една от основните причини COVID-19 да отнема толкова много животи, е неговата новост и уникалност.

„Докато хора по целия свят са развили имунитет срещу щамовете на сезонния грип, COVID-19 е нов вирус, към който никой няма имунитет“, допълва Тедрос в брифинга.

Имунитетът може да се развие, когато човек се излага на заболяването (включително под формата на ваксина). Грипните ваксини помагат на тялото да развие имунитет по безопасен път.

Уви, в момента ваксина за COVID-19 не съществува. По целия свят се разработват поне 20, предстоят 80 клинични теста. Междувременно обаче в световното население не съществува какъвто и да било имунитет срещу вируса.

Друга съществена разлика между инфлуенцата и COVID-19 е начинът, по който двата вируса се разпространяват. Учените използват основната стойност R0 (който определя степента на възпроизводството на вируса), за да изчислят средния брой на хора, които хващат вируса от един-единствен заразен.

За сезонния грип R0 е 1.3, но предварителните изследвания за COVID-19 показват, че при него този фактор е между 2 и 3 (горе-долу колкото при SARS).

Както и при останалата информация за COVID-19, и тези стойности са динамични и варират от място на място (и се влияят от различни фактори).

Учените полагат всички усилия, за да разберат повече за момента на предаване на COVID-19 от човек на човек.

Последните изследвания показват, че средно са нужни 5,1 дни, преди симптомите на болестта да излязат на преден план. В момента обаче не знаем дали човек може да предаде вируса на друг преди този период.

Междувременно най-добрата защита срещу COVID-19 е спазването на съветите на експертите – редовно миене на ръцете, покриване на устата при кихане и кашляне, никакво докосване на очите, носа и устата, както и избягване на контакт с хора, които са болни.

Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, незабавно се обадете на личния си лекар и ако той ви инструктира да го направите – посетете специализирана медицинска помощ.